Здрави с пъпеш!
Сега ще си поговорим за пъпеша. Сред сезонните отгледани по бостаните продукти пъпешът като че ли е малко встрани. За разлика от своята посестрима динята, пъпешът е по-ароматен, по-малко наситен с вода и има специфичен вкус. Това е напълно оправдано.
Пъпешът наистина е уникален продукт, а някои народи са му приписвали мистични свойства. Доколко е вярно това, в кои случаи може и в кои не трябва да ядем този красавец? На всички тези въпроси има отговори и ние ще Ви ги дадем. Е, защо пъпешът е толкова полезен за човешкия организъм?
Ползата на пъпеша
Плод ли е, зеленчук ли е?
Основателни са споровете дали пъпешът е плод, или е зеленчук. Той се отнася към тиквените растения и близки роднини са му краставиците. Лесно ни е да вярваме на това, защото точно на тях прилича този слънчев продукт по вкус, когато още не е узрял. Сега ще Ви запознаем с някои тайни около пъпеша:
- Пъпешът е познат на човека много отдавна. Първите паметници за него се намират в Библията. Идва от Изтока. В Европа се е появила по-късно и затова още в средните векове европейците са се възхищавали на пъпешите от Средна Азия.
- Арабите се отнасят към слънчевия продукт с почит, отнасят го към божите дарове, а в дребната мрежичка върху кората му се опитват да разшифроват думите на Всевишния.
- В Туркменистан отношението към пъпеша е много трепетно, през втората неделя на месец август в чест на този продукт се правят молебени и се освещава новият урожай на пъпеши.
- Размерите на най-големия пъпеш не са документирани, но размерите му са нереални: 500 кг/19 метра дълъг, на което и да го видим, няма да повярваме.
За ползата на пъпеша знаят най-много в родината му. На Изток се смята, че този продукт запазва младостта на цялото тяло, дарява на жените красота, а на мъжете – сила. Химичните изследвания потвърждават следното:
- В пъпеша живее много щастие, по-точно вещества, благодарение на които се произвежда хормонът му (на щастието). Две парчета от жълтия красавец повдигат настроението, избавят от депресия, премахват стреса и изобщо ни карат да вярваме, че щастието съществува.
- Присъстващият в състава му силиций укрепва косата, оживява мозъчните процесии и стабилизира нервната система, а освен това стимулира пълноценната работа на стомашно-чревния тракт.
- Кои са витамините в пъпеша? Най-много има витамин С. Основната му работа е: да укрепва имунитета, да стимулира храносмилането и да премахва холестерола.
Освен изброеното до тук, сладкият продукт лекува болести на сърдечно-съдовата система, камъни в бъбреците или жлъчния мехур, патологии на черния дроб и бъбреците, облекчава състоянието при подагра, хемороиди и ревматизъм, помага да се укрепят стените на кръвоносните съдове.
Кога можем да купуваме пъпеши?
Отглеждали са пъпеши в затворени помещения още по царските времена и не са се притеснявали от вредните за организма химични вещества, защото никой не ги е използвал. За да се насладим сега на истинския вкус на пъпеша, отгледан изкуствено и впил всичкото слънце, което му трябва, трябва да си купуваме пъпеши не по-рано от август месец.
Колко време се обработва пъпешът от храносмилателната система?
Още през първата половина на миналия век е определено, че пъпешът се смила от стомаха за точно половин час. Оттук е направен прибързан извод, че при попадане на пъпеш в стомаха заедно с месо, той пречи на белтъка да се обработи. Грешката на тази теория е, че пъпешът започва да се обработва чак в тънкото черво, не влияе на месото по никакъв начин: не пречи, но и не помага.
Прието е да се смята, че на въпроса "отслабва или укрепва пъпешът“ отговорът е еднозначен, пъпешът се отнася към продуктите, които оказват меко слабително и диуретично действие върху организма. Особеното е в това, че той действа различно върху всеки човешки организъм. И само ако се вслушваме във вътрешното си усещане, можем да преценим доколко пъпешът е подходящ за всеки от нас.
Как се яде пъпеш правилно?
Пъпешът се отнася към онези продукти, които е най-добре да се употребяват отделно от другите храни. Времето между приемите преди и след хранене не трябва да е по-малко от час. Особено ограниченията се отнасят до кисело-млечните продукти. Съвместяването на пъпеша с други продукти може да доведе до сериозни храносмилателни разстройства. Така че този слънчев продукт не е подходящ за десерт.
В ястията на някои страни пъпешът присъства в съчетание с кисело-млечни продукти. Може би става дума за количеството и индивидуалните особености на човека?
Може ли пъпеш при кърмене?
При бременност и хранене на бебето от гърда трябва да внимавате с пъпеша. По отношение на кърменето продуктът може да наруши храносмилането на бебето.
Но по време на бременност можете, дори е препоръчително да се поглезите с парченце пъпеш. Това парченце ще Ви помогне да разрешите много от женските си проблеми:
- Да се успокоите;
- Да възстановите водния си баланс;
- Да подобрите работата на храносмилателната си система.
На каква възраст можем да даваме пъпеш на детето?
Повечето детски лекари смятат, че пъпешът не е подходящ продукт за деца, по-добре е да ядат нещо по-неутрално. Предлагат пъпешът да се въвежда в детското меню след навършване на 3 години на детето. Има хора, които предпочитат да направят това по-рано. Така че отговорът на този въпрос е: по преценка на майката.
С какво е полезен за женския организъм?
Наслаждавайки се на вкусния и сладък плод, жената попълва организма си с фолиева киселина. А това значи, че трудните хормонални периоди като менопауза и бременност ще преминат по-спокойно и безболезнено.
Ползата за мъжете
Семките на пъпеша дават на мъжете сила, при това се смятат за природен афродизиак. Пъпешът може да се приема като лекарство сутрин с мед, но не злоупотребявайте, повече от 2 кг може да доведе до проблеми с далака.
Колко са въглехидратите?
На пръв поглед, пъпешът не трябва да се употребява от хора с наднормено тегло, тъй като е сладък. Ако анализираме нещата, ще видим, че по състав пъпешът е вода и въглехидрати, които са почти 8% от продукта. При това са от онези, които се усвояват бързо, добре повишават нивото на захар в кръвта.
Но отговорът на въпроса "колко са въглехидратите в пъпеша?“ ще изненада всички – само 35-70 ккал на 100 гр и това е на фона на абсолютно отсъствие на белтъчини и мазнини.
Пъпеш за отслабване
Ако ядете само пъпеш, това няма да увеличи талията Ви, дори наопаки – влизащите в състава му фибри ще прочистят храносмилателния Ви тракт и ще премахнат токсините от организма Ви. За да се избавите от шлаките, съветват да приемате сутрин на гладно чаша прясно изцеден сок от пъпеш.
Желаещите да си направят разтоварващ ден с пъпеш могат да ядат между храненията до 1,5 кг пъпеш. През тези дни трябва да изключите месото, всички останали продукти трябва да са варени. Имайте предвид, че е опасно за храносмилането да ядете само пъпеш през целия ден.
Във втората част на този материал (натиснете ТУК) ще разгледаме как влияе консумацията на пъпеш при различни здравословни състояния.