Здравото бебе означава здрава майка и, разбира се, здравата майка означава здраво новородено. Един от най-важните нутриенти, които трябва да се приемат преди бременността и в ранната такава, е фолиевата киселина. Тя предотвратява различни болестни състояния, които могат да възникнат в организма на бебето. Какво трябва да знаем за нея и как да я приемаме?
Фолиевата киселина или както често е наричана – фолат представлява витамин В9, който натурално можем да си набавим чрез консумацията на зелените салати, спанака, портокаловия фреш и други храни. Всъщност приемът на този нутриент осигурява здравето на бебето. Лошата новина е, че по принцип жената трябва да осигурява достатъчен прием на фолиева киселина за организма си още преди бременността. Причината е, че повечето увреждания в плода се случват до 28-та седмица на бременността, когато много от бременните дори не знаят, че са бременни. Първите седмици на бременността са решаващи са формирането на мозъка и нервната система на детето. Затова приемът на суплементи по това време е особено важен.
Това е причината да е важно всички жени, които имат намерение да забременеят, да приемат адекватното количество фолиева киселина. Статистиката сочи, че 50% от бременностите са непланирани, затова фолиевата киселина е задължителна добавка към хранителния прием на жените.
Освен това фолиевата киселина е важна за всеки, тъй като заедно с витамин В12 подпомага образуването на здрави червени кръвни телца. Ако не приемаме достатъчно фолиева киселина, може да предизвикаме развитието на вид анемия.
Приемът на този нутриент в достатъчни количества предотвратява мозъчни и личностни дефекти в плода. Тя играе важна роля в растежа и развитието на клетките, тъканите и органите на бебето. Важно е да се подчертае, че приемът е критичен преди бременността и по време на първите 3 месеца от нея.
Препоръчителната доза за всички жени в детеродна възраст е 400 мг. на ден. Количеството може лесно да се набави чрез хранителна добавка. По време на бременност количеството от препоръчителен прием на фолиева киселина е:
Фолатите се разрушават при прекалена термична обработка, затова се опитайте да не преварявате тези продукти.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: