Какво да си приготвим за Коледа?

Всички сме свикнали на обичайните ястия по Коледа и останалите зимни празници. Но в тази статия Biomall.bg Ви предизвиква да развихрите въображението си, да се отпуснете и да се насладите на готвенето за този свят празник – Коледа, защото Ви предлагаме интересни рецепти за нестандартни коледни ястия. Сигурни сме, че ще ги оцените положително! Да запретваме ръкавите!

Класически коледен щолен

Наситено, ароматно и деликатно изкушение с канела. Сухи плодове, плуващи в ром. Лимонена и портокалова кора. Сладка бадемова паста в сърцевината и хрускащи парченца ядки. Най-вкусното и най-симпатичното чудо, заключено в риза от пудра захар и безспорно заслужаващо място на коледната Ви трапеза – ето това е коледният щолен!

Какво ще Ви е необходимо за тестото?

  • 400 гр. пшеничено брашно;
  • 140 мл. мляко;
  • 1 яйце;
  • 50 гр. пудра захар;
  • 50 гр. масло;
  • 21 гр. суха мая;
  • ½ ч. л. сол;
  • ½ ч. л. канела.

Лесна рецепта за класически щолен за КоледаВсички съставки за тестото трябва да са леко затоплени или да са на стайна температура.

За плънката:

  • 50 мл. ром (или коняк);
  • 200 гр. сухи плодове (каквито пожелаете);
  • 50 гр. ядки;
  • 50 гр. захаросани плодове;
  • Кората на 3 лимона;
  • Кората на 3 портокала.

За бадемовата паста:

  • 110 гр. бадеми;
  • 110 гр. пудра захар;
  • ½ яйчен белтък.

Допълнително:

  • 15 гр. масло за мазане;
  • Пудра захар за посипване.

Как се прави щолен?

Всички сухи, захаросани плодове и корите не се рендосват на ситно ренде, а се режат на много тънки парченца, след което се накисват в рома, плътно затворени, за едно денонощие. Ядките се мелят на едро.

Бадемовата паста се прави, като се смилат бадемите с мелачка, добавя се пудрата захар към тях, белтъкът (може да добавите и малко ликьор, ако искате). Всичко се мели до еднородна консистенция, пастата трябва да е с гладка текстура. Трябва да се тегли добре като пластилин и да не залепва по ръцете. Поставете пастата в съд и го затворете за после.

За да направите тестото, пресейте брашното. Наронете маята в брашното, добавете солта, млякото, яйцето, маслото. Бъркайте тестото в продължение на 5-7 минути. Увийте тестото в топла кърпа и го оставете на топло място за около час. Тестото ще се надигне с 2.5 пъти. Ориентирайте се по обема му, а не по времето. Нежно преместете тестото в по-голям съд и отново го размесете със специалните накрайници на миксера (за тесто), но вече с всички компоненти от плънката, докато се разпределят приблизително равномерно в цялото тесто. След това домесете с ръце. Тъй като сухите плодове са влажни, тестото след тяхното добавяне ще стане лепкаво, но не добавяйте брашно.

След това тестото се поставя на чиста, посипана с брашно повърхност и отгоре също посипвате с брашно. Разточете го в овална форма с размери 23:30 см.

От бадемовата паста оформете "саламче“ с дължината на тестото. Сложете това саламче в центъра и завийте тестото. Сплескайте малко тестото, за да му придадете класическата форма на щолен. Сложете го в тава и го оставете под кърпата да се увеличи с още един път и половина (за около 40 минути).

За да изпечете щолена, фурната трябва да е на 190 градуса, пече се половин час, като го покриете в средата на процеса с алуминиево фолио. Изчакайте 10 минути и го намажете с разтопеното масло. Отгоре го посипете щедро с пудра захар. На места пудрата захар ще попива, ще се залепи по щолена, затова след изстиването му трябва отново да го посипете. Класическият щолен е готов!

Пълнено пиле с грозде

Това е един великолепен начин да си изпечете пиле във фурната, като го напълните с грозде и зеленолистни зеленчуци. Благодарение на гроздето пилето ще остане сочно, с кисело-сладка нотка, а подправките ще придадат на ястието пикантност.

Съставки:

  • Едно цяло пиле без вътрешностите;
  • 2 чаши грозде без семките;
  • 1 лимон;
  • 1 глава лук;
  • Шепа свежи подправки – кимион, розмарин или орегано;
  • Зехтин;
  • Сол и пипер.

Инструкции за приготвянето

Лесна и интересна рецепта за вкусно пълнено пиле с грозде

Загрейте фурната на 180 градуса. Осолете и подправете с пипер пилето от всичките му страни, поставете го в намазнен със зехтин съд – гювеч, голяма тава – с корема нагоре. След като се задуши, го напълнете с гроздето, парче лимон и подправките. Нарежете лука на колелца и ги поставете върху пилето, сложете и останалото грозде. Залейте пилето със зехтин и отново сложете ястието във фурната да се допече. Печете на 180 градуса, докато температурата вътре не стане 165 градуса или докато не стане готово (при бодване с нож течността трябва да е прозрачна, без примеси с кръв). Отнема около час и половина да стане готово едно пиле около килограм. Ако започне да се зачервява по-рано, покрийте пилето с алуминиево фолио.

А знаете ли, че гроздето е отлично общо укрепващо и тонизиращо средство? В плодовете на гроздето се съдържа глюкоза, фибри, органични киселини, аскорбинова киселина, витамин В, пектинови вещества, много микроелементи, ензими. Гроздето стимулира храносмилането, влияе положително за произвеждането на стомашен сок, затова пълненото пиле с грозде се обработва прекрасно от стомаха :). Установено е, че гроздето оказва стимулиращо действие на костния мозък, което подобрява функциите на кръвотворните органи. Гроздето е добър източник на калий, а калият е помощник на сърцето ни. Благодарение на съдържащите се в гроздето голям брой антиоксиданти гроздето нормализира ритъма на сърдечните съкращения, артериалното налягане, подобрява състава на кръвта, повишава нивото на хемоглобина и подмладява. То нормализира работата на черния дроб, пречиства го, повишава общия тонус и помага бързо да се възстановим след стрес и физическо натоварване. Но не бива да го употребявате в големи количества, ако сте с наднормено тегло или имате диабет, а също и ако имате гастрит и стомашна язва.

Тиквен сладкиш с канела и лимон

Тиквеният сладкиш е както за тези, които обожават тиква, така и за онези, които не я обичат кой знае колко. Сладкишът е много нежен. Ако Ви е останала някоя тиква, действайте!

Съставките за тестото:

  • Тиквен сладкиш с канела и лимон - вкусна и лесна рецепта за коледен десерт120 гр. масло;
  • 1 чаша захар;
  • 1 чаша брашно;
  • 1 яйце;
  • 1 лимон;
  • Щипка сол;
  • Бакпулвер.

Компонентите за плънката:

  • 400 гр. тиква;
  • 50 гр. масло;
  • Захар на вкус (1-3 с. л. в зависимост от това колко е сладка тиквата);
  • 1 ч. л. канела;
  • 1 яйце.

Рецептата за приготвянето на сладкиша

Маслото се смесва със захарта. Добавя се яйцето, солта, бакпулверът, всичко се разбива. След това се изстисква сока на половината лимон, кората му се рендосва (може и да се нареже на ситно) и се добавя към тестото. Изсипвате брашното, замесвате тестото, покривате го с фолио и го слагате в хладилника за половин час.

Сега направете плънката. В тенджера разтопете маслото. Добавете захарта и рендосаната тиква, запържете леко. Охладете, след това добавете яйцето, канелата и пюрирайте плънката в блендер.

Разточете тестото с дебелина 4-8 мм., сложете го във форма, залейте го с плънката отгоре и посипете със захар. Печете 30-40 минути във фурна на 200 градуса.

Приятен апетит, приятели! И весели празници! :)