Отдавна бялото брашно не е единственото, с което можем да приготвяме различни ястия. В търсене на по-здравословни и безглутенови алтернативи, пазарът предлага редица заместители на бялото брашно. Като добавим факта, че то е сочено като една от основните причини за трупането на килограми, заедно с бялата захар, време е да научим повече за алтернативите на брашното от пшеница.
Кои са заместителите на бялото брашно?
Брашно от елда
Древната храна бива открита в последните години като една от съвременните суперхрани. И това не е случайно: източник е на витамини и минерали (цинк, мед, калий, манган), безглутенова е, засища, не предизвиква алергии, съдържа много фибри. Може да използвате брашното за палачинки и печива – вкусът е по-плътен, а цветът ще направи ястията Ви значително по-интересни.
Бадемово брашно
Бадемовото брашно се използва във френската кухня, където от него се произвеждат макарони. Това брашно е доста гъвкаво като употреба: може да се използва в печива, сладкиши, мъфини, хляб. Брашното може да бъде приготвено както от бланширани, така и от сурови бадеми, като и в двата варианта то ни зарежда с много протеини и фибри.
Кокосово брашно
Кокосовото брашно се приготвя от ситно смлян изсушен кокосов орех. Както самия орех, всички продукти, произведени от него, са с уникален състав и са сочени за суперхрани, а кокосовото брашно не прави изключение. Брашното има високо съдържание на полезните ненаситени мастни киселини, както и на фибри. То е силно хидрофилно и абсорбира много течност и яйца при приготвянето му, което ще Ви помогне да приготвите едни от най-полезните сладки, които може да си представите.
Брашно от лимец
Тъй като лимецът е вид пшеница, брашното от него не е безглутенов продукт. Но въпреки това е много полезно. Около 16% от хранителната му стойност представляват протеини, а съдържанието на фибри е също много високо. Това брашно е по-сладко и по-леко на вкус от обикновеното брашно, което означава, че лесно се включва в рецепти и освен това не създава чувство за тежест и подуване.
Брашно от овесени ядки
Едно от най-полезните брашна, които можем да си направим дори вкъщи, като смелим така полезните овесени ядки. Така полученото брашно ще има високо съдържание на фибри и протеини. Важно е да се отбележи, че овесените ядки съдържат разтворими фибри, които са много лесно усвоими от организма, намаляват съдържанието на "лошия" холестерол и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.
Царевично брашно
Приготвено от изсушени царевични зърна, царевичното брашно е много богато на витамин А – 10 пъти по-голямо количество от витамина от което и да е друго брашно. Освен това брашното е богато на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които поддържат очите здрави. Приложението му е широко: от сладки до хлябове и традиционни каши. Често се използва и като панировка.
Брашно от нахут
Брашното от нахут е нетрадиционно и все още не особено разпространено, но почитателите на нисковъглехидратното хранене бързо започват да го използват все повече. Брашното има високо съдържание на протеини и е доста диетично, може да се добавя към супи и сосове, но също и в хлебопекарството. Когато е запечено, типичният "бобов" вкус на това брашно се усеща силно.