Фибрите са изключително важни за здравето и общото състояние на организма. Фибрите подпомагат действието на добрите бактерии в организма, помагат при отслабване и стопяване на натрупаните мазнини, намаляват нивата на кръвната захар и се борят със стомашните проблеми. Затова и не учудващо, че хората, консумиращи повече фибри, са по-здрави, по-малко склонни към заболявания на сърдечно-съдовата система, затлъстяване и диабет тип 2. Препоръчителният прием от фибри дневно е 25 грама за жените и 38 грама за мъжете и е късмет, че повечето храни, съдържащи повече фибри, са изключително вкусни и можем лесно да увеличим приема си от фибри дневно. За целта се запознайте с 21 топ храни, които съдържат най-големи количества от важните нутриенти.
Най-богатите на фибри храни:
Круши
Този вкусен плод съдържа 3,1% фибри в 100 грама. Затова не се колебайте да консумирате повече круши например като междинно хранене, те са и изключително сладки и сочни.
Ягоди
Ягодите са един от най-обичаните плодове за малки и големи. Освен това те са един от най-богатите на хранителни вещества плодове, макар че са малки като размер. Съдържат големи количества витамин С, антиоксиданти, манган, както и фибри. Освен това са с ниско калорийно съдържание, затова без угризения ги добавяйте към диетичното си меню.
Авокадо
Авокадото е доста различно от всички останали плодове, тъй като за сметка на въглехидрати съдържа големи количества ненаситени (изключително полезни) мазнини. Освен това този вкусен плод съдържа витамин С, калий, магнезий, витамин Е и витамини от групата В. В 100 грама от плода се съдържат 6,7 грама фибри, което е впечатляващо количество.
Ябълки
Ябълките са широко разпространен и обичан плод. Задължително е да го включите в дневното меню, тъй като съдържа големи количества фибри и пектин. Изразът "Една ябълка на ден държи доктора надалеч" не е случаен. В средно голяма ябълка се съдържат 4,4 грама фибри.
Малини
Малините са изключително полезни, като всички горски плодове, те са богати и на полезните фибри. Освен това са много вкусни и ароматни. Съдържат освен фибри, манган и витамин С. Като част от групата на горските плодове, боровинките и къпините също са добър източник на фибри.
Банани
Бананите са един от много обичаните плодове, тъй като са доста сладки и засищащи. Освен това съдържат много хранителни вещества като витамин С, витамин В6, калий, фибри. Предпочитайте неузрелите и по-скоро "зелени" банани.
Моркови
Морковите са кореноплоден зеленчук, който е вкусен, полезен и доста приложим. Съдържа витамин К, витамин В6, магнезий, бета-каротен, антиоксиданти и фибри. Затова ги добавяйте възможно по-често към ежедневното си меню.
Цвекло
Цвеклото съдържа различни важни нутриенти като фолиева киселина, желязо, мед, манган и калий. В една купичка цвекло се съдържат и 3,8 грама фибри.
Броколи
Броколи е вид кръстоцветен зеленчук и е една от най-богатите на хранителни вещества храна в света. Много добър източник е на витамин С, витамин К, фолиева киселина, витамини от групата В, калий, желязо, манган, както и антиоксиданти, които предпазват от рак. Броколи освен това съдържат значително по-големи количества протеини в сравнение с други зеленчуци. А съдържанието на фибри е също впечатляващо – 2,4 грама в една купичка.
Артишок
Артишокът е един от най-добрите източници на фибри, които са познати, макар че зеленчукът е не толкова познат по нашите географски ширини. В 100 грама артишок се съдържат 5,4 грама от важните фибри.
Брюкселско зеле
Брюкселското зеле е също вид кръстоцветен зеленчук, който съдържа значителни количества важни хранителни вещества като витамин К, калий, фолиева киселина, както и противоракови агенти.
Леща
Лещата е изключително полезна храна (още за ползите й може да прочетете тук). Съдържа много протеини и фибри, което я прави много полезна при здравословно хранене.
Червен боб
Червеният боб е доста известен в световен мащаб представител на семейство Бобови. Изключително полезен е и съдържа голямо количество фибри, както и растителен протеин.
Нахут
Нахутът е също представител на семейство Бобови, който е много полезен за талията Ви. Източник е на много нутриенти и растителни протеини, както и всички представители на семейство Бобови. Добавяйте ги по-често към менюто си.
Киноа
Киноа добива популярност през последните години, особено сред почитателите на здравословното хранене. Тя е истинска бомба от хранителни вещества: протеин, магнезий, желязо, цинк, калий, антиоксиданти, фибри.
Овесени ядки
Овесените ядки са със сигурност най-полезната зърнена храна, позната на света. Източник е на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри. Овесените ядки са много полезни за сърцето и талията, закусвайте по-често с тях.
Пуканки
Ако искате да повишете приема си от фибри, пуканките са добро решение за междинно хранене. Важно е само да не ги приготвяте с много мазнини, тъй като по този начин ще влошите хранителната им стойност.
Бадеми
Бадемите са също много добро решение за междинно хранене, когато прегладнеете. Съдържат здравословни мазнини, витамин Е, манган, магнезий, фибри.
Семена чиа
Чиа придобива също особена популярност през последните години. Малките семена чиа съдържат много хранителни вещества, сред които магнезий, фосфор, калций, фибри. Като източник на фибри, чиа е сред най-добрите източници в света.
Сладки картофи
Сладките картофи са изключително обичани от мнозина заради техния лек сладък вкус. Съдържат големите количества бета-каротин, витамини от групата В и редица минерали, както и фибри.
Тъмен шоколад
Тъмният шоколад е спорен със своя вкус – любим е на мнозина, не е толкова обичан от други, тъй като има лек горчив вкус. Неоспорим е фактът обаче, че тъмният шоколад е много полезен в малки количества. Съдържа много фибри и антиоксиданти.