Какво съдържат доматите и защо са толкова полезни?
Доматът е признат в Америка като един от най-важните продукти в миналото. Трябва да споменем, че в началото той не е бил такъв, какъвто изглежда сега. Родината на домата е Мексико и Перу и е бил добре оценяван от инките и ацтеките, които са го консумирали ежедневно не само като плод, но и на сос. Доматът се пренася в Европа през 1540 година. Култивирани в тези години преди всичко във Франция в един студен климат, тези плодове били малки, жълтеникави, често криви и не особено вкусни. Със смяната на зоната на отглеждане плодът променя цвета си в червено.
Характеристика и полезни качества на доматите
Доматите имат антитуморно и антитоксично действие върху организма. Тези плодове са богати на витамини и минерални соли и се препоръчват на лицата, страдащи от подагра, ревматизъм, нефрит и запек. Доматът улеснява храносмилането и влияе противовъзпалително на чревния апарат. Използва се също така и като натурален козметичен продукт. В 100 гр от този продукт се съдържат следните хранителни вещества и калории:
- Вода – 94,2 гр
- Въглехидрати – 2,8 гр
- Захар – 2,8 гр
- Протеини – 1,2 гр
- Мазнини – 0,2 гр
- Холестерол – 0 гр
- Натрий – 3 мг
- Калий – 290 мг
- Желязо – 0,4 мг
- Калций – 11 мг
- Фосфор – 26 мг
- Витамин В1 – 0,03 мг
- Витамин В2 – 0,03мг
- Витамин В3 – 0,7 мг
- Витамин А – 42 мг
- Витамин С – 21 мг.
Доматите влияят положително на кожата, белите дробове, стомаха, очите и сърцето. Консумацията им предотвратява евентуални туморни заболявания на горепосочените органи. Тези хранителни продукти се препоръчва да се консумират по време на температурни състояния. Любопитното за доматите е, че съдържат две много важни вещества – кумаринова и хлорогенова киселина, които имат способността да блокират ефекта на нитрозамина, който е канцерогенен и провокира увреждания на белите дробове, подобни на уврежданията от една цигара.
Едно японско изследване открива, че доматите съдържат веществото ликопен, което спомага регулирането на активността на черния дроб и нивото на циркулиращите в кръвта липиди. Те са храна, спомагаща в борбата със стареенето на клетките и костите. Освен това помагат за изхвърляне на натрупаните мазнини в кръвта и консумацията им е превенция спрямо сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването.
Ролята на домата в медицината се обогатява с нови важни научни приноси. В научния свят от години се говори, че доматът е концентрат от витамини и минерални соли. Консумиран през лятото, в организма се набавят изгубените с изпотяването калций, фосфор, бета-каротин и всички останали витамини, съдържащи се и споменати по-горе в статията. Той е един конгломерат от всички субстанции, полезни за здравето. Според съвременните учени, в доматите има едно вещество – доскоро непознат полизахарид, или сбор от захари, който има способността да въздейства на възпаленията.
Има ли здравословни рискове от употребата на домати?
Възможни са прояви на алергии от консумацията на домати при хора с хронични и активни алергии. Другите рискове са свързани със съдържанието на алкалоиди в доматите. Прекомерният прием на алкалоиди е почти невъзможен при консумацията им, тъй като съдържанието на алкалоидите намалява правопропорционално със зреенето на домата. Опасността от подобен риск на практика е малък, защото алкалоидите са съсредоточени преди всичко в листата и стеблата, а в много по-малки количества – в плода.
Как да избираме и съхраняваме доматите?
Избирайте домати с богат наситен цвят и избягвайте тези, които са с нарушена цялост на обвивката си. Когато пазарувате е препоръчително да ги оглеждате старателно. Обърнете специално внимание на мястото на дръжката. Ако то е все още бяло към зелено, значи доматът е откъснат преди седем до десет дни. Ако е зелено-кафяво, той е на две-три седмици. В случай, че е изцяло кафяво, значи доматът е набран преди повече от три седмици зелен и е оставен на тъмно, за да узрява бавно.
Ако доматите са зелени, имайте предвид, че те са чувствителни към ниските температури и това ще попречи на тяхното узряване. Съхранявайте ги на стайна температура, далече от слънчева светлина. Ще узреят за около седмица, в зависимост от степента на зрелост. Ако искате да узреят по-бързо, може да ги сложите в хартиен плик с един банан или ябълка.
В случай, че имате прекалено зрели домати, оставете ги в хладилник, където ще се запазят за ден-два. Извадете ги 30 минути преди консумация – така ще са с по-добър вкус.
Можете да си замразите домати – цели, нарязани или на доматен сос за бъдеща употреба при готвене. Изсушени на слънце, доматите се съхраняват в херметически затворен съд, със или без зехтин на сухо и хладно място.
Доматът е универсален хранителен продукт, използван за консумация както в сурово състояние в салати, сокове, гарнитури към основни ястия, така също може да бъде подлаган и на термична обработка – печене, варене и като съставна част към много от приготвяните в кухнята ястия. Той е продукт, консумиран не само за удоволствие, но и допринася за цялостното здравословно благосъстояние на хората, които го консумират.