Перила – полезно растение с прекрасен вкус
Перила е тревно растение, представител на семейство Устоцветни. Друго име, с което е известно растението, е "шисо“. Височината му не достига повече от 1 метър. Цветът на листата може да се различава. В зависимост от вида на растението, може да бъде зелен, червен или пенист.
Родината на Perilla frutescens е Азия. В див вид то се среща в Индия и на Хималаите. Култивирането на перила е започнало първо в Китай и Япония. Няколко столетия по-късно започнали да го отглеждат и в Далечния Изток. Много известна е перила и в Кавказ.
Семената на перила съдържат масло, което се ползва за приготвянето на лакове и бои. Днес от семената на това растение се правят два вида масло: техническо и хранително. Техническото се използва за получаването на типографски бои, тъй като съхне бързо. Промишленото масло се използва и за създаването на водонепромокаеми платове. Хранителното масло отдавна се е използвало в кулинарията и в народното лечение.
Отглеждане: засаждане и грижа за перила
Има няколко вида перила. Единият вид се култивира заради семената му, от които се добива масло, а другият е салатен сорт, който се отглежда заради листата.
Перила расте добре в условията на рохкава почва с високо съдържание на хранителни вещества. Растението е едногодишно и е най-добре да се отглежда в градините. Семената на билката растат много бавно. Трябва предварително да се сложат във вода за няколко дни. Водата се сменя 3-4- пъти на ден.
Перила се реже в началото на цъфтенето. Младите стъбла се режат на височина 10 см от земята, за един сезон се обрязва два пъти. Свежите листа може да се съхраняват в хладилника до 1 седмица. За това се овлажняват и се слагат в стъклен съд с капак, и се поставят в хладилника. Не се използват полиетиленови пликчета за съхранение, тъй като листата на перила бързо изгниват.
Полезните свойства на перила
Перила е с балансиран състав. От останалите растения перила се отличава с високото си съдържание на провитамин А (около 8.7 мг каротин на 100 гр). Този провитамин в растението е колкото в моркова. Билката е богата и на витамини от група В, а именно В1 и В2, също и на витамин РР. Б-витамините влияят положително върху нервната система, а РР (никотинова киселина) е необходим за ефективния обмен на мазнини, а също така понижава и съдържанието на вредния холестерол. РР-витаминът защитава човека от сърдечно-съдови заболявания, хипертония и захарен диабет. Регулярната употреба на продукти, богати на този витамин, като перила, облекчава мигрената.
Перила съдържа много витамин С (около 55 мг на 100 гр), което прави това растение ефективно срещу сезонни настинки. Листата съдържат антиоксиданти, които забавят остаряването и унищожават свободните форми на кислород. Западната хомеопатия пък препоръчва използването на перила за нормализиране процесите на храносмилането.
Маслото от Perilla frutescens съдържа много алфа-линолова киселина (около 64%). Тя е много важна, тъй като не се синтезира в организма.
Уникалността на маслото се състои в това, че то съдържа два пъти повече омега-3 мастни киселини, отколкото знаменитата рибна мазнина.
Регулярната употреба на перила-маслото помага да се понижи "лошият“ холестерол, понижава се и кръвното налягане. Маслото е ефективен помощник при проблеми с кожата, болести на нервната система и при ставни възпаления.
В козметиката семената на перила се използват за направата на детски козметични продукти. В козметичната промишленост в Япония се използват широко маслото и екстрактът от перила. Маслото от това растение ефективно премахва обривите, намалява дразнението по кожата и подхранва кожата на лицето. То е известно и с противовъзпалителните си и антисептичните си свойства, което му позволява да се използва с козметична цел при акне. Перила стимулира процеса на синтезация на колаген, придава на кожата мекота и премахва сухостта.
Перила в кухнята
В кулинарията използват листата шисо, като ги добавят в зеленчукови салатни композиции. Декоративният външен вид на перила е предпоставка растението да се използва като украса на ястията преди да се сервират.
Перила е много известна на азиатската кухня. Растението има приятен парлив вкус, лимонов и анисов аромат. В кулинарията използват, по правило, свежи листа шисо. Те са сочни и меки. Освен като добавка към салатите, листата могат и да се мариноват, а също така и да се използват в сосове и напитки. Виетнамската кухня използва перила като добавка за супи. Там растението е известно с названието "виетнамски кориандър“. В азиатските ресторанти в листата на перила завиват риба, като я ядат така – с листата.
Листата шисо се използват много като ароматна подправка. С тази цел се добавя прах от сушени листа в месни и зеленчукови ястия. От подправката се слага съвсем малко, само за да придаде на ястието приятен аромат. Прави се от зеленолистните сортове перила. Сортовете с червени листа се използват главно за туршии, а също и за придаване на цвят на ястията. В Япония с червенолистните сортове готвят стахис. Благодарение на перилата грудките на стахиса стават много ароматни и придобиват ярко-розов цвят.
С какво е полезна перила?
Ползата на перила е известна най-вече в азиатската медицина. Билката съдържа растителни и етерични масла, които имат множество полезни свойства.
От листата и семената на перила се правят отвари, които премахват болката. Тинктурите са ефективни при простудни заболявания, бронхит, силна кашлица. Отварите от билката могат да се използват като натурално диуретично средство.
Тинктурата от перила се прави по следния начин: 1 с.л. семена или 6 с.л. сушени листа се заливат с 0.5 л водка. След това се вари 15 минути на водна баня и се остава да престои и за 2 часа в плътно затворен съд. Отварата се приема по половин чаша 4-5 пъти на ден.
Вреда и противопоказания на перила
Перила може да нанесе върху организма вреда само при прекалена употреба или при индивидуална непоносимост.