Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Инхалатор – добър помощник при хрема, кашлица или алергия

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Инхалатор – добър помощник при хрема, кашлица или алергия


Инхалатор – как действа и защо трябва да го имаме вкъщи?

Инхалацията е ефективна процедура за лекуване на дихателните органи. Резултативността и е обусловена с бързото постъпване на лекарства в болните органи в дозирани количества. Те са под формата на капки, благодарение на което моментално започват да действат върху огнището на заболяването, предизвикващо хрема и кашлица. По-рано инхалациите са се правели над тенджера или друг удобен съд. А също така е можело хората да се обърнат към поликлиниката и там да се правят необходимите физиологични процедури. Днес може да се купи всякакъв вид инхалатори и да се използват в домашни условия. Тези портативни устройства са лесни за използване.

Инхалацията е ефективна процедура за лекуване на дихателните органи.

Приложение на инхалаторите:

У много хора възниква въпросът за какво е необходим инхалаторът за деца. И изобщо необходим ли е? С какво е полезен? Главната отличителна особеност на инхалаторът е местното влияние. Целебната смес от него въздейства на заболелия дихателен орган и не оказва влияние върху целия организъм на детето. А освен това при използването на инхалаторите лекарството се приема на микрочастици, които безпрепятствено проникват в носа, устната кухина, трахеята, бронхите и белия дроб. Може да се използват и за суха, и за влажна кашлица.

Инхалаторите се използват с лечебна и с профилактична целЗатова те отлично лекуват хрема и кашлица, а също при използването в комплекс с други лекарства могат да излекуват и пневмония. Инхалациите практически нямат противопоказания и това е един от многобройните плюсове на тези уреди. Те имат следните преимущества:

 • За използването им не са необходими силно действащи препарати. За децата по време на простуда и кашлица може да се приготвят народни средства, състоящи се от билки и техните отвари, минерални соли, мед или сок от плод;
 • Те са способни да премахнат спазмите в бронхите;
 • С тяхна помощ може да се пречистят всички отдели на дихателните органи;
 • Лекарството не постъпва в черния дроб, а това значи, че напълно се усвоява от болния орган, без да губи нито едно от полезните си свойства;
 • При инхалациите се усилва дренажната функция на респираторния тракт;
 • Лечението с такива уреди не е сложно да се провежда в домашни условия. Малките деца няма и да забележат, че са изтраяли цялата процедура докато си гледат любимото филмче;
 • С помощта на инхалатора може да премахнете отоците на лигавицата на гръкляна, а също и да се елиминира възпалителен процес;
 • Тези лечебни вдишвания облекчават извеждането на слузта, гнойта и секретите от белите дробове;
 • Едновременно с лечението се осъществява и профилактика на действието срещу алергените;
 • С помощта на инхалациите лекарствата проникват в отделни участъци на дихателните органи.

Видове инхалатори

Преди да тръгнете да си купувате инхалатор е добре да се консултирате с лекар. Той ще Ви помогне да изберете най-ефективния за дадено заболяване. А ако детето Ви боледува често и това вече се е превърнало в хронична болест, е хубаво по-скоро да се ориентирате към инхалатор. Днес на пазара има четири типа инхалатори:

 1. Ултразвукови
 2. Парови
 3. Електронни
 4. Компресорни

Всички те са направени от основен прибор, маска за дишане, наустник и накрайник за нос. А при ултразвуковите и компресорните има и специални допълнителни накрайници с различни конфигурации, като може да се избират в зависимост от възрастта на детето. Има дори и модели за новородени и едногодишни. При покупката на такъв уред за новородено трябва да сте сигурни, че накрайниците са от мека пластмаса, за да не чувства бебето дискомфорт при поставянето му.

Парови инхалатори

Паровите инхалаторри са най-елементарните инхалатори, но не и най-ефективнитеТова са най-простите инхалатори от всички видове. Лекарственото средство в тях се изпарява и парите се вдишват от болния. Но при този вид инхалатори има и недостатъци:

 • В получените пари концентрацията на лекарствата е по-малко от необходимата доза
 • Някои полезни вещества под въздействието на температурите при преобразуването се разрушават
 • За децата е трудно да използват такъв инхалатор. Те се страхуват да дишат горещата пара.

Затова в последно време все по-често се продават инхалатори, които се наричат небулайзери. Към тях се отнасят ултразвуковите, електронните и компресорните видове инхалатори. Помежду си те се различават по размера на образувалите се частици. Този параметър влияние на дълбочината на въздействие на лекарството, от него зависи в кой орган ще попаднат частиците. Кое е по-добре – инхалатор или небулайзер? Естествено, че последният има редица предимства. Той е по-ефективен, лекарствата от него могат да проникват по-дълбоко в дихателните пътища. Тези апарати са безопасни и удобни за използване. На децата дори са им по-симпатични на външен вид.

Ултразвукови инхалатори

Ултразвуковите инхалатори са по-ефективни от паровите, и са по-удобни за употреба

Тези модели се отличават с компактност и в същото време ефикасно провеждат необходимата терапия. Те имат само един недостатък – част от лекарствата под действието на ултразвука се разрушават и не стигат до целта. Тези уреди могат да пръскат препаратите под формата на аерозол. И при вдишването те проникват в местата на органите на дихателната система, които са труднодостъпни. Ултразвуковите апарати имат добра мощност. За 15 минути те могат да произведат от 15 до 30 мл аерозоли. В тях може да се слагат билкови тинктури и алкални разтвори. Този апарат е удобен и за из път. А тъй като в комплекта има и специални приставки, може да се използва и от дете, което спи или лежи.

Компресорни инхалатори

Компресорните инхалатори превръщат лекарствения разтвор в аерозолен облак, който влиза дълбоко в дихателните пътищаТе си приличат по принцип на работа на ултразвуковите, но за разлика от тях са по-габаритни, имат по-голяма маса и са по-шумни в режим на работа. Принципът им на работа е основан на създаването на компресор на силен поток на въздух, който при преминаването през инхалатора се обогатява с лекарствените частички. В резултат на това от апарата излиза аерозолен облак, който може да проникне в дълбоките отдели на дихателната система. Основният плюс на този вид уреди е че могат да работят с всички разтвори за инхалация без изключение.

Забележителното е, че този вид има няколко модела, във формата на играчки. Има такива, които са направени специално за деца, страдащи от алергични реакции и астма. Това са апарати, направени от много здрави материали, затова са надеждни за използване и може да се ползват без прекъсване половин час. Обемът на резервоара за лекарства е достатъчно голям, а това че приличат на играчки, привлича децата като магнит и те се лекуват с удоволствие. В комплекта има маски и за възрастни, и за деца, така че са удобни за използване от цялото семейство.

Електронни инхалатори

Електронните инхалатори са най-ефективни за лечение и профилактика на болести на горните дихателни пътища и са много популярни в моментаТе набират голяма популярност. Към тях се отнася мембранният небулайзер. Той работи безшумно. Основният действащ елемент е вибрираща мембрана, върху която има много микроскопични отверстия. Когато лекарството преминава през нея при излизането му се образуват аерозоли. Частичките могат да стигнат много по-надълбоко в сравнение с другите видове инхалатори. Благодарение на този принцип на работа полезните вещества от разтвора не се разрушават и ефектът от тях е много по-голям, отколкото при използването на другите уреди. Единственият минус е, че е по-скъп.

Как се използва инхалаторът?

Ще Ви запознаем с използването на тези уреди стъпка по стъпка. Преди да започнете да използвате ихалатор трябва да си измиете ръцете със сапун. След това сглобете инхалатора, а ако ще го ползвате за детето си, трябва да му обясните как работи в случай че ще му се правят инхалации за пръв път.

Използването на инхалатори е подходящо за всеки във всяка възраст, дори от новороденоВлейте подготвения разтвор, предписан от Вашия лекар или съответно – от педиатъра на Вашето дете. Тренирайте с детето си дълбоко вдишване като му показвате как правилно трябва да издува гръдния си кош. Ако трябва да се лекува хрема, трябва да се вдишва през носа, а да се издишва през устата. А ако се лекува кашлица – обратното. Малките деца е по-добре да се разконцентрират, затова е хубаво предварително да си измислите с какво ще се занимава детето докато тече процедурата (гледане на телевизия, четене на книги). Преди да издиша детето трябва да се опита да спре дъха си за 2 секунди. Ако по време на процедурата се оплаче, че му се вие свят или видите, че не му е добре, трябва да спрете процедурата за не по-малко от минута. След инхалацията инхалаторът трябва да се разглоби и да се измие под течаща вода. След това трябва да се изсуши с помощта на салфетка или сешоар. Нужно е поне веднъж на 5 дни да се стерилизират всички детайли на инхалатора или да се преваряват.

Колко трябва да диша възрастният и колко малкият човек?

Много хора ще се запитат: от колко годишни може да се ползва инхалатор за деца и както се казва – отговорът е очевиден – практически от раждането на детето. Продължителността на процедурите за децата под 5 години трябва да е 3 минути. За по-големите – 5 минутки. А за възрастни и деца над 14 годишна възраст може да се вдишват лекарства 10-15 минути.

Колко често може да се използва инхалаторът?

Честотата на използване на инхалаторите зависи от предписаното лекарство. Съставът му също влияе на броя дни, в който ще се ползва.

Инхалатор – добър помощник при хрема, кашлица или алергия Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (1)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™