Весела Коледа с весели курабийки!
Вечният проблем за Коледа и Нова година са подаръците. Но не се суетете, просто почнете да печете, докато е време. Коледните домашно приготвени курабийки са един много елегантен и нестандартен подарък. Всеки би се зарадвал на кутия домашни курабийки – и малки, и големи, дори и шефът Ви. Приготвили сме Ви забележителна колекция от рецепти за Коледни курабийки, за Вас остава само да ги приготвите! Успех!
На Коледа и на Нова година обикновено се правят курабийки с джинджифил или шоколад. Шоколадовите коледни сладки се ценят не само от любителите на шоколад. Изглежда много красиво, когато в бисквитеното тесто са "вплетени“ цели шоколадови капки. Съветваме Ви да използвате именно такива. Те са пригодени за печене и няма да се разтекат във фурната. Най-добре е да ги добавяте в тестото най-накрая.
За приготвянето на коледните курабийки може да използвате всевъзможни формички на елхички, звездички, човечета, къщички, шишарки, снежинки, животинки и т.н. Тези формички се продават по магазините, но ако все пак не намерите, можете да си направите шаблон от дебел картон.
Коледните бисквитки може да украсите с шоколадова глазура, с готови сладкарски прахове и мъниста. Бялата глазура, която прилича на сняг, е най-популярната украса за тези курабийки. А рецептата за нея е много лесна: пудра захар, смесена с лимонов сок и суров яйчен белтък. Сместа се разбива с миксер докато обемът и се увеличи с 2-3 пъти.
Освен всичко друго, коледните курабийки са най-добрата украса за елхата. И са вкусни, и са красиви. Как да украсите курабийките – решете сами: рисувайте контури със захарна глазура или залейте цялата бисквита отгоре. Изборът е изцяло Ваш. Единственото, с което трябва да се съобразите, е, че когато приключите с украсяването на бисквитките, трябва да изчакате да изсъхнат напълно.
Коледни джинджифилови курабийки от Финландия
Съставки:
- 3 ч.л. портокалова кора
- 1 кг. брашно
- 300 гр краве масло
- 3 яйца
- 3.5 ч.л. кафява захар
- 0.2 л. сироп или петмез
- 3 ч.л. джинджифил
- 3 ч.л. карамфил
- 3 ч.л. сода бикарбонат
- 3 ч.л. канела.
Начин на приготвяне:
Сиропът и подправките се смесват докато "закипят“, след което се добавя маслото и се разбива. Отделно се разбиват жълтъците със захарта и белтъците, след което се смесват. Постепенно се излива сиропът и се добавя пресеятото брашно и содата. Тестото се разстила на не много тънък блат и се изрязват формички по Ваш избор. Пекат се на загрята фурна на 200°С 5 минути.
Главното тук е украсата на бисквитите с коледна глазура и, разбира се, формите им да са във вид на елхички, снежни човечета и звездички.
Коледни курабийки Снежковци
Джинджифиловите курабийки под формата на снежни човеци са традиционен десерт за Коледа и Новата година. В тези бисквити се усеща лек аромат на канела, кардамон, анасон, карамфил и индийско орехче.
Съставки:
- 3.5 чаши брашно
- ¾ чаша пудра захар
- 100 гр краве масло
- 1 голямо яйце
- ½ чаша + 2 с.л. мед
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. канела
- 1 ч.л. млян кардамон
- ½ ч.л. млян карамфил
- ½ ч.л. млян анасон
- ½ ч.л. мляно индийско орехче
- ½ ч.л. млян джинджифил.
За глазурата:
- 1 белтък
- 300 гр пудра захар
- 10 капки лимонов сок
- Хранителни бои по желание
- Декоративни пръчици.
Начин на приготвяне в стъпки:
1. В тенджера сложете меда, захарта и маслото, поставете на котлона на средно-силен огън и разтопете съставките като бъркате постоянно. Сместа на трябва да кипва! Махнете тенджерата от котлона. Пресейте подправките в горещата медова смес. В голяма купа пресейте брашното със содата и бакпулвера. Слагайте брашнената смес в медовата на порции като бъркате добре. Когато сместа започне да се сгъстява, започнете да месите тестото. Може и да не Ви се наложи да използвате цялото брашно. Тестото не трябва да залепва по стените на тенджерата. Преместете тестото в купа и го оставете да престои за около 5 минути.
2. Леко разбийте с вилица яйцето, добавете го към тестото и размесете. Поставете тестото на работния плот и го месете малко с ръце. Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно. Направете тестото на топка, завийте го с кърпа и го оставете за половин час, най-добре е за през нощта. Разточете тестото на дебелина около 5 мм. Изрежете с формички за бисквити и отделните формички поставете на разстояние 3-4 см една от друга в тава, застелена с хартия за печене. Поставете тавата в загрята фурна на 170°С за 15-20 минути. Сложете курабийките на решетка и ги оставете напълно да изстинат.
3. За глазурата отделете 30 гр белтък и го сложете в голям съд. Добавете 100 гр пудра захар и смесете с тел. Добавете още 100 гр от пудрата захар – сместа ще стане доста гъста. Добавете лимоновия сок, разбъркайте, добавете още 1 с.л. пудра захар и внимателно разстелете с лъжица. Масата ще стане бяла и разтеглива, не би трябвало да се разтича. Ако трябва, сложете още малко пудра захар. По желание може да добавите 1-2 капки хранителна боя и да разбъркате. Сложете сместа в шприц и нарисувайте сладките или нанесете глазурата върху курабийките и посипете отгоре с декоративни пръчици. Оставете да изстине.
Курабийки Коледни елхи
Прекрасни курабийки за коледната маса. Вкусни, нежни, с плодово желе.
Съставки:
- 370 гр краве масло
- 240 гр захар
- 1.5 гр ванилия
- 600 гр брашно
- 2 яйца
- 1 яйчен жълтък
- 1 яйчен белтък
- 100 гр плодово желе
- Кокосови стърготини за декорация
Рецептата в стъпки:
- Маслото се смесва със захарта и ванилията до пяна. Брашното се смесва с 2 яйца и 1 жълтък. Тестото се меси, прави се на топка, завива се с кърпа и се оставя за половин час в хладилника.
- Фурната се нагрява на 180 градуса. Работният плот се посипва с брашно. Тестото се поставя и се разстила на тънък пласт. Оформят се бисквитки с помощта на формички-елхички и половината се поставят в тава с пергамент или хартия за печене във фурната. Пекат се 8-10 мин.
- От другата половина от елхичките се изрязват звездички във вътрешността им. Намазват се с разбит белтък и се посипват с кокосовите стърготини. Поставят се в тавата и се слагат във фурната да се изпекат. Целите елхички се намазват с плодовото желе и се слепват с "братчетата си“ със звездичките. Оставят се да изстинат и се поставят в кутия.