Важно и в същото време любопитно е да опознаем как се празнува Коледа около земното кълбо. По-долу може да прочетете продължение на това как в различните държави празнуват най-големия празник Коледа.

Кои са интересните обичаи за Коледа по света?

Мексико

В Мексико Коледа се празнува от 12-ти декември до 6-ти януари. Традиционно къщите се украсяват със зеленолистни растения и лампички. Посада се наричат тържествата, по време на които децата обикалят домовете, пеят песни и получават подаръци. Коледа се празнува с доста богата украса: Коледните дръвчета все повече навлизат в страната, но основната традиционна украса се състои от сцени, пресъздаващи Рождеството. В Мексико също традиционно се изпича хляб за Коледа, а вътре в него се намира фигура на Иисус Христос.

Филипините

Хората, които живеят във Филипините, обичат да се наслаждават на Коледа възможно по-дълго. Повече от 80% от населението на Филипините са християни – католици, като това е държавата с най-много християнско население в Азия. Затова и на Филипините можем да наблюдаваме различни традиции, от тези които познаваме – венец със светеща звезда, която да го украсява. Повечето хора на Филипините празнуват шумно Коледната вечер, като за начало отиват на църква, а след това се организира традиционен фестивал, където празнуват заедно семейството и близките. Храната е доста лека: запечено свинско месо, шунка, плодова салата, оризови кейкове, различни видове сладки.

Португалия

Дядо Коледа също съществува в Португалия, в някои части на страната децата вярват, че самото бебе Иисус носи подаръците в дома. Традиционно ястие в Португалия е приготвената риба със зелени зеленчуци и сварени картофи. След това основно ястие се поднасят морски дарове и други рядко срещани храни. След вечеря всички отиват на църква, след края на службата се отварят подаръците.

Русия

Ядките са традиционна храна за зимата. В Русия Коледа се празнува на 7-ми януари, тъй като Руската църква използва стария Юлиански календар, за да отчете празника. Официалните празници за Коледа в Русия се провеждат от 31-ви декември до 10-ти януари. Традиционно много хора постят на деня преди Коледния ден – дотогава, докато не се появи първата звезда на небето. Други хора предпочитат здравословната овесена каша, сервирана със сушени плодове, мед и ядки. По време на Коледната вечер се сервират: зеленчуковата супа борш, зеленчукови пайове, салати от зеле, гъби, домати и картофи, кисело зеле, пече се и хляб с лук или сушени гъби. Пие се Vzvarрр, който се приготвя от сушени плодове и мед, варени във вода. На следващия ден се сервират печено свинско или гъше месо. След това следват джинджифилов хляб, медени сладки и сушени плодове, както и ядки.

Испания

Голяма част от хората в Испания отиват на литургията по случай Коледа, която се провежда в нощта, в която се вярва, че се ражда Спасителят. Традиционните ястия в тази нощ са пуйка, пълнена с трюфелови гъби. В някои части на Испания традиционно ястие по това време на годината е морската храна. Има и фестивали, които се състоят след литургията по случай щастливото събитие за раждането на Христос. Голям празник и в Испания е 6-ти януари, когато повечето от децата отварят своите подаръци. Тогава, вярват те, кралете носят подаръците, а предварителното пожелание е на 26-ти декември. Паради по случай този ден също се осъществяват.

Щвейцария

Швейцария споделя много от традициите на Германия и Австрия за празнуването на този голям празник, като определя най-традиционния и най-широко празнуващ регион в Европа. Така наречените Адвент-календари са широко разпространени в Швейцария. В някои населени места дори отварянето на определено прозорче води до домакинство на парти на къща в региона. Коледните базари са типични и тук, на тях могат да се купят храна, традиционна за Коледа, декорация и греяно вино. В Швейцария като страна, в която се срещат различни култури, има и различни вярвания за този, който носи подаръците за Коледа: Св. Никола на 6-ти декември, бебето Иисус на 25-ти декември или на вълшебницата Бефана на 6-ти януари – това е цял месец на подаръци. Традиционно Коледното дръвче се украсява с истински свещи, които се запалват на Коледната вечер, както и в Новогодишната такава. Традиционни ястия са: Коледна шунка и картофи с натрошено сирене върху тях. Десертът е орехов пай и Коледни сладки. За празненства се приготвя и много често фондю – разтопени различни видове сирена, в които се потапят различни видове хляб. Поднасянето може да бъде много атрактивно.

Съединени щати

Най-традиционното и известно ястие в Америка е печената пуйка със сос от боровинки, поднасят се също ястия от зеле, а семействата с Италиански произход предпочитат лазаня. Американците изпращат картички до роднините си и украсяват големи Коледни дръвчета, пресъздават и с фигури в дома и градините си раждането на Христос. Повечето американски градове са украсени пищно както с големи дръвчета, така и с много лампички.

Коледа в България

На Бъдни вечер се сервира нечетен брой постни ястия.

Разбира се, не на последно място по важност, нека разкажем за традициите и обичаите в България. Макар повечето Православни църкви да празнуват Коледа на 7-ми януари, Българската църква използва Грегорианския календар и Коледа се празнува на 25-ти декември. Коледа започва обаче по народните традиции от 20-ти декември, когато се счита, че започва Новата година. Това е Игнажден и е много важно кой човек ще влезе в дома Ви. Традиционно домът и улиците се украсяват с Коледно дръвче, което е символ на живота, здравето и плодовитостта. Типично е, че украсата не трябва да е пищна, а семпла и просто отбелязваща празника. Разбира се, звездата и кръстът не трябва да отсъстват, ангелите също са често поставян като украса символ.

Традиционно на Бъдни вечер 24-ти декември слагаме на трапезата само постна храна, с която завършваме 40-дневния пост, предвещаващ Рождението Христово. По стар български обичай се сервират нечетен брой ястия, като задължително присъстват: пита, варено жито, ошав, фасул. Присъстват също много плодове – както пресни, така и сушени. Традиционни за зимата са: ябълките, крушите, дюлите, орехите, гроздето. След полунощ в дома на християнското семейство влизат Коледарите, които разнасят благата вест за Раждането на Христос. В домовете, където може да се осъществи, по традиция се гори дърво – Бъдник, по което се гадае бъдещето. Хлябът се украсява със символи – кръст, слънце, птици.

По стара традиция на Коледа се коли отглежданото през цялата година прасе – това е жертвеното животно. Трапезата не се вдига през целия ден. Ястията се тежки – от свинско месо, традиционно гарнитурите са от зеле и най-вече от кисело зеле, гарнитурата е също кисела – зеле, краставички и други туршии. Някои семейства все още пекат Коледен хляб, който по традиция съществува на трапезата.