Поширани смокини в червено вино – рецепта, която ще изкуши всеки
Смокините са любим плод на толкова много хора. Смокинята е сочна, красива и неустоимо вкусна. С добавянето на смокини към салатата, десерта, а защо не и основното ястие ще направите менюто си по-цветно, ароматно и примамливо за всеки.
Днес Ви предлагаме една рецепта, в която главният герой е именно любимата ни смокиня – рецепта за поширани в червено вино смокини.
Необходими продукти:
(За 4 порции)
- 250 мл. червено вино
- 3 едри смокини
- 300 гр. къпини
- 250 гр. маскарпоне
- 100 гр. захар
- 2 супени лъжици пудра захар
- 1 шушулка ванилия
- 1 пръчка канела
- 4 зърна карамфил
- 2 броя звезден анасон
Начин на приготвяне:
Стъпка 1 – Обработете ванилията
Разцепете шушулката ванилия, отделете зърната и ги запазете за по-късно.
Стъпка 2 – Подгответе сместа за поширане
В дълбока тенджера изсипете виното, празната шушулка ванилия, карамфила, канелата, звездния анасон, както и захарта и оставете смесените съставки да заврат на бавен огън. Междувременно разбърквайте сместа, докато захарта се разтопи. Намалете котлона.
Стъпка 3 – Поширайте плодовете
Към сместа с разтворената захар добавете смокините, които предварително сте нарязали на четири парчета всяка, и къпините. Поширайте за около 10 минути и оставете получената смес да изстине напълно.
Стъпка 4 – Добавете маскарпонето
В купа поставете маскарпонето, върху което следва да пресеете пудрата захар. Добавете и ванилията и смесете добре.
Стъпка 5 – Сервирайте
В четири отделни десертни купички разпределете маскарпонената смес, а върху нея разделете пошираните плодове. Декорирайте по Ваш вкус.
Вече имате неустоимо апетитен десерт, с който да впечатлите и най-претенциозните си гости. Приятен апетит!