Къпините са част от семейството на горските плодове, което по подразбиране означава, че са изключително полезни, съдържат огромно количество антиоксиданти, витамини, минерали, фибри. И не на последно място вкусът им е много отличителен. Както и останалите горски плодчета, и къпините са топ храна, когато искаме да предотвратим следите на време и с други думи да оказваме грижа против проява на бръчки, ранни признаци на остаряване, белези и кожни пигментации, които нарушават тена и блясъка на кожата. За да се убедите в нуждата и ползата да включвате къпини в ежедневното си меню, подготвихме за Вас 6 от най-отявлените им здравословни ползи, с които можете да се запознаете в следващите редове.
6 здравословни ползи на къпините:
Противораково действие
Действието на къпините в организма е толкова силно, че те въздействат като противоракова храна. Причината за това са голямото количество антиоксиданти, които се съдържат в тези малки плодчета. Сред антиоксидантите, които къпините съдържат, се нареждат и антоцианидите, които са клас съединения, известни с противораковите си свойства.
Друг основен фактор в противораковото действие на къпините е тяхното съдържание на витамин К. Само една порция къпини на ден (около една шепа) съдържа над 1/3 от общото количество от витамина, което е необходимо за организма. Витамин К доказано намалява риска от развиване на рак на простата, дебелото черво, стомаха, устаната кухина или черния дроб.
Подобряват и стимулират мозъчната дейност
Не е вярно, че преди изпит само шоколадът може да ни помогне! Всъщност къпините са една значително по-нискокалорична и здравословна алтернатива. Консумацията на къпини значително подобрява мозъчната функция, краткосрочната реакция на мозъка и менталното здраве.
Основната причина за благоприятното въздействие на къпините върху мозъка е тяхното съдържание на манган. Манганът е минерал, който се съдържа в мозъчните синапси и е от изключително значение за здравето на мозъка.
Освен това къпините имат необходимите хранителни съставки, за да предпазват мозъчните клетки от дегенерация. Свойство, което също се дължи на богатото полифенолно съдържание в плодчетата.
По-добър имунитет, по-малко възпаления
Заради антиоксидантното си съдържание, къпините са изключително полезни за имунитета, защитават от оксидативния стрес и хроничните възпаления. От всички тези невероятни ползи за организма можем да се възползваме при редовна консумация на тези невероятно полезни горски плодове.
Възпаленията са част от нормалната среда в организма, но при определен дисбаланс организмът може да не е в състяоние да ги регулира и да се справя с тях. Затова е добре да се поддържа среда, която е усотойчива и здрава, неподдаваща се на възпаления, а бореща се с тях.
Облекчават менструалните болки
Ако страдате от ясно изявен предменструален синдром и болки по време на менструацията, не само лекарствата са решение. Съдържанието на витамин К в къпините облекчава такъв тип симптоми и регулира болките. Причината е, че витамин К участва активно в регулирането на хормоналната функция. Освен това къпините съдържат минералите калций и манган, които облекчават предменструалния синдром.
Здраво сърце
Витамин К освен до сега изброените ползи, е много важен и за здравето на цялата сърдечно-съдова система. Освен това поддържането на добри нива на прием на този витамин водят до поддържането на здравословно кръвно налягане и здраве за всички типове кръвни клетки.
По-здрава и красива кожа
Всички нутриенти, които се съдържат в къпините, са изключително полезни за кожата. Консумацията им защитава кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи, от оскидативния стрес, от дегенаративното въздействие на годините върху кожата.
Къпините са много добър източник на витамин С, който стимулира регенерацията на кожата и синтеза на колаген. Това е витаминът, който със сигурност ще предотврати ранното остаряване на кожата.
Хранително съдържание на къпините в около 15-16 плодчета:
- Само 62 ккал
- 14.7 гр. въглехидрати
- 2 гр. протеини
- 0.7 гр. мазнини
- 7.6 гр. фибри
- 30.2 мг. витамин С (50% от дневния препоръчителен прием – ДПП)
- 0.9 мг. манган – 47% ДПП
- 28.5 мг. витамин К – 36 % ДПП
- Още нутриенти, сред които: мед, фолиева киселина, витамин Е, калий, магнезий, витамин А, ниацин, желязо, цинк, витамин В5, калций, фосфор.