С наближаването на един от най-красивите пролетни празници – Великден, приготовленията текат с пълна сила. На трапезата трябва да присъстват яйца, козунак, агнешко месо – така повеляват традициите. Добре е да помислим в този аспект как да предложим на близките и гостите си по-здравословни аналози на класическите рецепти. Тъй като добре известно е – боите за яйца са на химическа основа, козунакът е изключително калоричен и също съдържа изкуствени оцветители, а агнешкото месо,трябва да е от добре познати и изпробвани източници, за да бъде полезно, а и вкусно. По този начин не само ще бъдете в крак с модерните здравословни писъци и връщането към природата, а и ще предложите на близките си една здравословна празнична порция. Нека започнем с промяна в боядисването на яйцата – как да ги боядисаме с натурални средства, за да бъдат те значително по-здравословни и, разбира се, изберете био яйца от сертифицирани производители с натурален чисто бял цвят.Яйцата могат да се боядисат с натурални средства.

Кои са натуралните средства за постигане на красиви цветове?

Ярко оцветените зеленчуци и плодове съдържат пигменти, които освен това са доста полезни за организма. Затова и съвсем спокойно можем да се възползваме от свойствата им.

Розово и червено

Красиво розово и наситено червено ще постигнете чрез цвекло. Използвайте 2 ч. ч. вода и 2 ч. ч. предварително почистено цвекло, което също така трябва да настържете. Добавете и по една 1 с. л. оцет на чаша течност – в случая 2 с. л. След това боядисайте с удоволствие яйцата. За червен цвят, разбира се, накиснете за по-продължително време яйцето.

Оранжево

За постигане на оранжевия цвят интересно е, че могат да се използват обелки от оранжев лук. Обелете толкова лук, че да напълните 2 ч. ч. и ги залейте с вода малко над нивото им. След това добавете и оцет. Така се получава една доста ефективна оранжева боя за Великденски яйца.

Жълто

Куркумата е една доста ефективна подправка за редица състояния в организма, но освен това е доста ефективна и за боядисване на яйца. При това минималното количество от 1 с. л. ще направи цвета доста интензивен и красив. Смесете 2 ч. ч. вода, 1 с. л. куркума и 2 с. л. оцет, които са достатъчни за жълти и дори леко кафеникави окраски, когато задържите яйцето за по-дълго в боята.

За лек и нежен жълт цвят можете да използвате и сварен чай от лайка, като към една чаша добавите и 1 ч. л. оцет.

Синьо/Зелено

Интересно е, че синият и зеленият цвят могат да се получат само с един зеленчук – лилаво зеле. За целта нарежете на дребно достатъчно количество зеле, за да запълни 2 ч. ч., залейте ги с достатъчно количество вода и добавете отново оцет.

Натурално боядисаните яйца са много по-полезни.

Още препоръки за оцветяването на яйцата:

  • С натурално приготвените бои може да се прилага техниката с различни цветове на едно яйце като просто използвате памук
  • Използвайте зехтин или кокосово масло, което първо леко разтопите, за да придадете блясък на яйцата след боядисването
  • Използвайте филтрирана вода за приготвянето на боите.
  • За да приготвите боичките, кипнете водата, а след това добавете нужните продукти за оцветяване и покрийте съда, като варите на ниска температура, докато се достигне желаният цвят – по-интензивен или по-лек.
  • Твърдосварените яйца поставете в така приготвената боя и поставете в хладилник за около 3-4 часа.

Как правилно да сварим яйцата преди боядисването?

  • Поставете яйцата в средно голяма тенджера, покрийте ги със студена вода и загрейте котлона, след като сте поставили тенджерата. След завирането на водата идва тънкият момент на преценката колко минути трябва да варите яйцата – зависимост, която се определя от силата на Вашия котлон.
  • Забършете яйцата с кърпа, за да отстраните мазнините, които могат да попречат на боядисването.