Цвеклото e древна, праисторически храна, която се среща по бреговата линия в Северна Африка, Азия и Европа. Първоначално са се консумирали листата на цвеклото, а сладкият червен корен, който повечето хора си представят като чуят думата "цвекло“, започнал да се култивира чак в епохата на Древен Рим.

През 19-ти век обаче естествената сладост на цвеклото започва високо да се цени и то се използва все по-често като източник на захар (според исторически данни Наполеон обявил цвеклото за основен източник на захар, след като англичаните налагат ограничения достъп до захарна тръстика).Еднокраният прием на цвекло може да повиши енергията ви и да понижи кръвното налягане

Днес захарното цвекло (което, за съжаление, често е генно модифицирано) е суровина, използвана за производството на захар, но много хора пропускат да го включат в хранителния си режим. А това в действителност е доста важно, тъй като то съдържа разнообразие от уникални здравословни хранителни вещества, които не могат да бъдат набавени по друг начин. Плюс това е много вкусно!

Еднократният прием на цвекло може да повиши енергията Ви и да понижи кръвното налягане. Дългосрочната консумация на цвекло помага в борбата с рака, намалява артритните болки, помага в битката с излишните килограми, както и действа благоприятно при редица други здравословни проблеми. Много хора не харесват цвеклото или го считат за ястие за специални поводи, но диетолозите смятат, че тази суперхрана трябва да присъства все по-често на масата ни.

Няколко здравословни причини да се яде цвекло:

Борба с наднорменото тегло

Цвеклото е сладко на вкус, но купичка сварено цвекло съдържа само 60 калории и е пълна с фибри. Това е перфектната храна, ако искате да имате по-голям контрол над теглото си. Захарите в цвеклото са "умни“ въглехидрати. За разлика от бялата захар, калориите на цвекло идват заедно с много хранителни вещества и фитохимикали.

Подпомага дейността на мозъка и дава енергия

Цвеклото съдържа големи количества естествени нитрати, които се превръщат в азотен оксид в организма. Азотният оксид спомага за разширяване на стените на кръвоносните съдове, така че получавате повече кислород, повече хранителни вещества и повече енергия.

Проучванията показват, че азотният оксид повишава ефективността на митохондриите (енергийните ни източници). Малка доза сок от цвекло (70 мл,) намалява кръвното налягане с 2%. Интересен факт е, че една малка доза увеличава и продължителността на времето, в което професионалните водолази задържат дъха си под вода, с 11%. Според проучвания колоездачи, изпили 500 мл. сок от цвекло, се справят с карането на колело за 20% по-дълго време.

Виаграта на природата

Една от първите известни употреби на цвеклото е от древните римляни, които са го използвали като лекарство и афродизиак.

Както бе отбелязано по-горе, цвеклото може да увеличи притока на кръв поради неговите нитрати. Повишеният приток на кръв към гениталиите е един от механизмите, чрез които действат виаграта и други фармацевтични продукти. Цвеклото също така съдържа големи количества бор, който е пряко свързан с производството на половите хормони у човека.

Супер антиоксидант за дълъг и здравословен живот

Антиоксидантите помагат да се преодолее натрупаното ежедневно износване на тялото, познато като стареене.Антиоксидантите помагат да се преодолее натрупаното ежедневно износване на тялото, познато като стареене. Цвеклото е много добър източник на известни антиоксиданти като витамин С и манган, но по-малко известните антиоксиданти придават истинската му стойност.

Кървавочервеният цвят на цвеклото идва от мощната група от антиоксиданти, наречени "беталаини“. Има стотици проучвания за положителните ползи за здравето от тях. Кратко резюме на резултатите показва, че те помагат при рак, сърдечни заболявания, диабет и възпаления.

Противовъзпалителни ползи

Възпaлението е защитна реакция на организма, която отговаря на външните атаки, на които е подложено тялото ни като например бактериалните инфекции или нараняването. Поради постоянния стрес в ежедневието ни обаче това възпаление става хронично. Толкова е сериозно, че тялото ни постоянно е в битка. Възпалението се свързва с редица симптоми и заболявания, включително: артрит, бронхит, хронична болка, диабет, високо кръвно налягане, остеопороза, сърдечни болести, гъбички, рак. Доказано е, че кървавочервените беталаини облекчават хроничното възпаление.

Превенция на рака

Предварителни тестове показват, че приемът на корен от цвекло е един от най-полезните начини за предотвратяване на рак на белия дроб и кожата. Други изследвания показват, че сокът на цвеклото потиска образуването на канцерогенни съединения, наречени нитрозамини.

Детоксикация на клетките и пречистване

Антиоксидантите в цвеклото доказано подпомагат т.нар. пречистване на фаза 2. В тази фаза нежеланите токсични вещества са химически комбинирани с малка група хранителни вещества. Тази комбинация неутрализира токсините и ги прави достатъчно разтворими във вода, така че да могат да се отделят чрез урината. Следователно това дълбоко пречистване на клетъчно ниво има дългосрочни ползи за здравето.

Подобряване на психичното здраве

Беталаините в цвеклото се използват при някои видове лечение на депресия. То също така съдържат триптофан, който отпуска ума и създава усещането за благополучие, подобно на действието на шоколада. Насладете се!
Успяха ли всички тези предимства да Ви накарат да хапвате повече цвекло?

Цвеклото помага при високо кръвно налягане.Опасения

Цвеклото е едно от високо хранителните вещества, които съдържат измерими количества оксалати. Ако имате или подозирате, че имате проблеми с бъбреците или жлъчния мехур, се препоръчва да не консумирате подобни високо-оксилатни храни. Това обаче е дискусионен въпрос.
Някои хора са загрижени, когато урината и изпражненията им добиват червен цвят след консумацията на цвекло. Това състояние не се счита за вредно и се среща у 10-14% от населението. Хората, имащи проблеми с метаболизма на желязо, са по-предразположени това да им се случи.

Предложения

  • Необработеният сок от цвекло е един от начините за консумация с най-мощно действие. Сам по себе си вкусът е много интензивен, но и много добре се съчетава с други зеленчуци.
  • Хранителните вещества в цвеклото са по-податливи към разграждане при продължително време за готвене, отколкото други храни, така че, ако решите да го сготвите, идеалното време ще бъде максимално 15-тина минути за пара.
  • Върховете и стъблата на цвеклото съдържат голяма част от същите ползи като корена, но заедно с допълнителни хранителни вещества и фитохимикали, които имат зелените листни зеленчуци.