Здравословна и вкусна вечеря? Чиа може да ни помогне!

Продължаваме нашите апетитни предложения за рецепти с чиа. Вечерята може да се превърне в специален момент, стига да е приготвена с внимание и любов.

За вечеря:

Бяла риба с чиа семена

1. Бяла риба с хрупкава коричка от чиа (за двама души)

  • 2 средноголеми филета от бяла риба по избор
  • 100 гр. царевично брашно или галета
  • 2-3 с. л. чиа
  • 2 скилидки чесън (или чесън на прах)
  • Магданоз
  • Зехтин
  • Черен пипер
  • Лимонов сок
  • 2-3 с. л. горчица

Направете марината за рибата. Смесете нарязания на ситно чесън, зехтин, черен пипер, магданоз, лимон и горчицата. С получения сос обилно намажете филетата риба. Оставете ги да престоят така около ½-1 час. В това време смесете царевичното брашно и чиата. Разбъркайте. По желание към тях можете да добавите други подправки – например малко сол, сушен розмарин, босилек или джоджен. Обилно оваляйте парчетата риба в сухата смес. Сега можете да ги изпържите, но по-здравословно ще е, ако ги изпечете в намазнена тава за около 30 минути. Поднесете с гарнитура от салата или картофи соте.

Паста с чиа и бекон

2. Паста с бекон и чиа сос

  • ½ пакет фусили или друга паста по желание
  • 1-2 с. л. чиа
  • 100 мл. течна сметана
  • 1 патладжан
  • 100 гр. бекон
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2-3 меки домата
  • Шепа кашкавал
  • Пармезан за поръсване

Сварете пастата според указанията на опаковката. Внимавайте да не я преварите. Оставете настрани. Нарежете лука и чесъна. Запържете ги в зехтин. Прибавете и ситно нарязания патладжан, предварително осолен и оцеден от горчивия сок. След като и патладжана се позапържи, добавете нарязаните на ситно домати.

Ако желаете, предварително ги обелете. Задушавайте сместа до разпадането на доматите. Когато сместа се втечни, добавете и нарязания бекон. Сипете сметаната и подправете с черен пипер и други подправки по желание. Накрая прибавете чиата, заедно с няколко лъжици от водата, в която е сварена пастата. Разбъркайте. Не се притеснявайте, ако сосът е твърде течен, фусилите ще го попият. Изсипете пастата в соса и разбъркайте. При сервиране поръсете с пармезан и кашкавал.

Чиа пудинг с тъмен шоколад

3. Чиа пудинг с тъмен шоколад

  • 1/3 ч. ч. чиа
  • 100 гр. тъмен шоколад
  • 2 ч. л. какао
  • 1 ч. л. кафява захар
  • 1 ч. ч. мляко
  • 1 ч. л. мед
  • Ванилия
  • Натрошени ядки по избор
  • Натрошени бисквити по желание

Разтопете шоколада на водна баня. Смесете го с част от млякото и разбъркайте до получаването на хомогенна маса. Оставете го да се поохлади. Смесете всички останали продукти. Захарта можете да замените с много по-полезния кленов сироп или стевия таблетки, или стевия пакетчета. Разбъркайте добре. Прибавете шоколадовата смес и разбъркайте отново. Приберете в хладилника за половин час, след което отново разбъркайте. Охладете отново. Сервирайте в купички, на дъното на които сте натрошили по няколко бисквити. Най-отгоре поръсете с ядки.