В никакъв случай не е задължително пастата, която приготвяме, да е калорична бомба. Напротив – тя, освен че може да бъде много вкусна и нетрадиционна, може и да не ни кара да качваме килограми. По-долу ще намерите няколко предложения, които на порция не съдържат повече от 500 ккал. Важно е да се спазва броят на порциите, за да не се покачват и калориите. Ако рецептата е за 4 порции, разделете между 4 човека. Ако искате само за двама, разделете всички необходими продукти точно на две.
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
За топинга: настъргваме кората на лимона и към нея добавяме нарязаните лешници и мента. Овкусяваме със сол и черен пипер. Приготвяме зеленчуците: чушките измиваме и режем на кръгчета, тиквичката на лентички, моркова на кръгли парчета. Гъбите се измиват и се режат на 4, както и доматите, от които се отстраняват семките. Руколата се почиства и измива.
Макароните се слагат да се варят в подсолена вода, а в това време на друг котлон се загрява зехтинът за пържене. Първо парчетата моркови се запържват за 4 минути, а след това се добавят: гъбите, тиквичките, чушките и се овкусяват със сол и черен пипер. Запържват се за 5 минути. Доматите и руколата се добавят накрая, само за да се загреят. В това време макароните трябва да са готови, отцеждаме ги и поднасяме, върху тях разпределяме зеленчуците, поръсваме с пармезан и с приготвения топинг, украсява се с розмарина, а част от него може и да се добави в ястието.
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Тиквичките режем на лентички, дебели около 1 см. Изцеждаме сока от лимона, а след това късаме броколите на розички. Смесваме броколите, тиквичките и сока от лимона и печем в загрятата фурна за около 15-20 мин. Приготвяме авокадото, като го мачкаме на паста, и го смесваме с нарязания копър и соевата напитка, и нарязаното кашу. При нужда добавяме вода. Може да миксираме соса и в блендер. Сваряваме макароните според указанията на пакета и след като ги изцедим, добавяме към тях грилованите зеленчуци и соса от авокадо.
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват. Гъбите се режат наполовина и се запържват в зехтина до покафевяване. Добавя се сметаната и се задушават. Тиганът се отстранява от котлона, добавя се нарязаната мента. Приготвя се сос от йогурта, нарязаното прясно сирене и настърганите лимонени кори. Гъбите и спагетите се смесват и се заливат с приготвения сос.
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Залейте кускуса с 1 ч. ч. подсолена вода и го оставете за 10 мин. да омекне. Почистете пресния лук и го нарежете на кръгчета. Краставицата нарежете наситно, а от чушките и доматите отстранете семенната част и също ги нарежете наситно. Маслините се режат на кръгчета. Джодженът (оставете няколко листенца за декорация) и магданозът също се нарязват, а лимонът се изцежда. Смесете всички зеленчуци с маслините и подправките. Поръсете с лимоновия сок, а кускусът, след като се охладил, се смесва със зехтин и към него се добавя зеленчуковата смес. Подправете със сол, червен лют пипер и черен пипер и сервирайте.
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Сварете макароните, като не ги оставяте да станат прекалено меки. Отцедете ги и ги оставете да изстинат. Обелете лука и го нарежете на ситно, също и ябълката; шунката – на кубчета, краставицата на кръгчета. Пригответе сос от: горчицата, киселото мляко, зехтина, винения оцет. Разбъркайте всички заедно до гладка смес. Овкусете соса със сол, черен пипер и щипка захар. Смесете макароните със зеленчуците, а соса сервирайте отделно. Салатата се охлажда добре преди сервиране.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: