В никакъв случай не е задължително пастата, която приготвяме, да е калорична бомба. Напротив – тя, освен че може да бъде много вкусна и нетрадиционна, може и да не ни кара да качваме килограми. По-долу ще намерите няколко предложения, които на порция не съдържат повече от 500 ккал. Важно е да се спазва броят на порциите, за да не се покачват и калориите. Ако рецептата е за 4 порции, разделете между 4 човека. Ако искате само за двама, разделете всички необходими продукти точно на две.
Зеленчукови идеи:
Паста със зеленчуци и топинг с лимонова кора (4 порции)
Необходими продукти:
- 300 грама къси макарони
- 50 гр. настърган на едро пармезан
- 50 гр. лешници
- 1 глава лук
- 1 клонче розмарин
- 100 гр. рукола
- 2 домата
- 200 гр. кафяви печурки
- 1 морков
- 1 тиквичка
- 2 червени чушки
- 1 лимон
- Черен пипер, сол
- Прясна мента
- Зехтин за готвене
Начин на приготвяне:
За топинга: настъргваме кората на лимона и към нея добавяме нарязаните лешници и мента. Овкусяваме със сол и черен пипер. Приготвяме зеленчуците: чушките измиваме и режем на кръгчета, тиквичката на лентички, моркова на кръгли парчета. Гъбите се измиват и се режат на 4, както и доматите, от които се отстраняват семките. Руколата се почиства и измива.
Макароните се слагат да се варят в подсолена вода, а в това време на друг котлон се загрява зехтинът за пържене. Първо парчетата моркови се запържват за 4 минути, а след това се добавят: гъбите, тиквичките, чушките и се овкусяват със сол и черен пипер. Запържват се за 5 минути. Доматите и руколата се добавят накрая, само за да се загреят. В това време макароните трябва да са готови, отцеждаме ги и поднасяме, върху тях разпределяме зеленчуците, поръсваме с пармезан и с приготвения топинг, украсява се с розмарина, а част от него може и да се добави в ястието.
Макарони с броколи и сос от авокадо (4 порции)
Необходими продукти:
- 3 тиквички
- 1 лимон
- 500 гр. броколи
- Пресен копър
- 1 авокадо
- 100 мл соева напитка
- 60 грама кашу
- Сол, черен пипер
- 250 гр. макарони
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Тиквичките режем на лентички, дебели около 1 см. Изцеждаме сока от лимона, а след това късаме броколите на розички. Смесваме броколите, тиквичките и сока от лимона и печем в загрятата фурна за около 15-20 мин. Приготвяме авокадото, като го мачкаме на паста, и го смесваме с нарязания копър и соевата напитка, и нарязаното кашу. При нужда добавяме вода. Може да миксираме соса и в блендер. Сваряваме макароните според указанията на пакета и след като ги изцедим, добавяме към тях грилованите зеленчуци и соса от авокадо.
Лимонени спагети (4 порции)
Необходими продукти:
- 350 гр. спагети
- 250 гр. гъби
- 1 с. л. зехтин
- 250 мл. сметана за готвене
- Прясна мента
- 2 лимонени кори
- 50 гр. прясно сирене
- 100 мл. йогурт
Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват. Гъбите се режат наполовина и се запържват в зехтина до покафевяване. Добавя се сметаната и се задушават. Тиганът се отстранява от котлона, добавя се нарязаната мента. Приготвя се сос от йогурта, нарязаното прясно сирене и настърганите лимонени кори. Гъбите и спагетите се смесват и се заливат с приготвения сос.
Идеи за салати:
Салата от кускус със зеленчуци (2 порции)
Необходими продукти:
- 200 гр. кускус
- 100 гр. пресен лук
- 100 гр. краставица
- Червена и жълта чушка
- 2 домата
- 50 гр. зелени маслини без костилка
- ½ връзка магданоз
- Няколко стръка джоджен
- 1 лимон
- 3 с. л. зехтин
- Сол и черен пипер
- Едро смлян лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Залейте кускуса с 1 ч. ч. подсолена вода и го оставете за 10 мин. да омекне. Почистете пресния лук и го нарежете на кръгчета. Краставицата нарежете наситно, а от чушките и доматите отстранете семенната част и също ги нарежете наситно. Маслините се режат на кръгчета. Джодженът (оставете няколко листенца за декорация) и магданозът също се нарязват, а лимонът се изцежда. Смесете всички зеленчуци с маслините и подправките. Поръсете с лимоновия сок, а кускусът, след като се охладил, се смесва със зехтин и към него се добавя зеленчуковата смес. Подправете със сол, червен лют пипер и черен пипер и сервирайте.
Салата от макарони с ябълка (2 порции)
Необходими продукти:
- 200 гр. макарони от твърда пшеница като фусили
- ½ глава лук
- 100 гр. кисела ябълка
- 100 гр. варена шунка
- 100 гр. краставица
- 150 гр. нискомаслено мляко – 1,5 %
- 1 ч. л. горчица
- 2 с. л. бял винен оцет
- 2 с. л. зехтин
- Сол и черен пипер
- Щипка захар
Начин на приготвяне:
Сварете макароните, като не ги оставяте да станат прекалено меки. Отцедете ги и ги оставете да изстинат. Обелете лука и го нарежете на ситно, също и ябълката; шунката – на кубчета, краставицата на кръгчета. Пригответе сос от: горчицата, киселото мляко, зехтина, винения оцет. Разбъркайте всички заедно до гладка смес. Овкусете соса със сол, черен пипер и щипка захар. Смесете макароните със зеленчуците, а соса сервирайте отделно. Салатата се охлажда добре преди сервиране.