В разгара на най-празничното време от годината изпращаме и посрещаме много гости по различни поводи. Често прекаляваме с храната и най-вече с нейното качество. Колко е важно да прекараме добре? Много, разбира се! Но значи ли винаги това прекаляване с най-вредните храни? Не непременно. Изненадайте гостите си с лесно изпълними и здравословни рецепти, с които дори лекото прекаляване няма да Ви кара на сутринта да се питате „Защо ядох толкова?”.
Необходими продукти:
Морковите се почистват и се режат на дебели лентички (жулиен). Слагат се в съд с вряща вода за около 7-8 минути. В същото време се сгорещява кравето масло и след като са отцедени от водата, морковите се поставят в него, докато променят леко цвета си. Прибавят се всички приготвени подправки и сместа внимателно се разбърква. Сотира се за около 5 минути, маха се от котлона и се добавя лимоновият сок. Сервира се като гарнитура към месо или според вкуса като предястие.
Необходими продукти:
Червеното цвекло се почиства и се реже на кубчета. Слага се в тава върху хартия за печене и се овкусява с меда, сол, черен пипер, мащерката и обеления чесън, полива се със зехтина и балсамовия оцет. Пече се 30 мин. в загрята на 200º фурна. След като го извадим от фурната, цвеклото се охлажда и към него се прибавят нарязаното на парчета сирене Фета и листата рукола. Салатата се сервира с нарязаните на тънко круши, поръсени с лимоновия сок и ядките.
Необходими продукти:
Доматите се почистват, като горната им част се отрязва и сърцевината се издълбава внимателно. Краставицата се обелва, измива и нарязва на малки кубчета, а празът на тънки филийки. Царевицата се отцежда и измива, а рибните филета се накъсват на малки парченца. За пълнежа се смесват майонезата, сметаната, накълцаният чесън, празът и рибата, малко сол и черен пипер. Сместа се разбърква и е готова за пълнене на доматите. Така приготвеното предястие се сервира охладено.
Необходими продукти:
В купа се разбъркват оризовият малц и фъстъченото масло. Ако сместа е прекалено гъста, може да се загрее в микровълнова за кратко. Добавят се овесените ядки, сусамът, оризовата каша, боровинките, кайсиите, нарязани на кубчета и лешниците, начукани на дребно. Сместа се слага в средна по размер тава, застлана с хартия за печене, разпределя се равномерно и се оставя в хладилник за поне 4 часа. След изтичане на времето се нарязва на малки плочки, които могат да издържат до две седмици в хладилник.
Необходими продукти:
За сметановия дип: Заквасената сметана се смесва с майонезата, счукания чесън и малко масло. Поръсва се с подлютените ядки.
За доматения дип: Доматите се почистват от семките и се измиват. Режат се на малки кубчета и се смесват със зехтина, захарта, балсамовия оцет, лютия пипер, босилека, сол и черен пипер. Разбърква се добре и се слага в хладилник до момента на сервиране.
За рулцата: Сьомгата се реже на тънко. Поръсва се с черен пипер, маже се със сиренето и се завива внимателно на рулца. Държат се в хладилник, завити със стреч фолио, до момента на сервиране.
Поднасят се диповете (сосовете) в подходящи съдове, а отстрани – рулцата от сьомга.
Необходими продукти:
Обелените и нарязани на кръгчета банани се поливат с лимоновия сок и се разбъркват. Прибавя се гроздето, парченцата портокали, боровинките и медът. Така приготвената салата се поднася поръсена с ядките, счукани на едро.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: