В разгара на най-празничното време от годината изпращаме и посрещаме много гости по различни поводи. Често прекаляваме с храната и най-вече с нейното качество. Колко е важно да прекараме добре? Много, разбира се! Но значи ли винаги това прекаляване с най-вредните храни? Не непременно. Изненадайте гостите си с лесно изпълними и здравословни рецепти, с които дори лекото прекаляване няма да Ви кара на сутринта да се питате "Защо ядох толкова?".

Моркови в масло

Морковите се почистват и се режат на дебели лентички (жулиен).

Необходими продукти:

  • 800 гр. моркови
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • ¼ ч. л. настъргано индийско орехче
  • 75 гр. краве масло
  • 2 с. л. ситно нарязан магданоз
  • ½ с. л. наситнена прясна мащерка
  • Сол и черен пипер на вкус

Морковите се почистват и се режат на дебели лентички (жулиен). Слагат се в съд с вряща вода за около 7-8 минути. В същото време се сгорещява кравето масло и след като са отцедени от водата, морковите се поставят в него, докато променят леко цвета си. Прибавят се всички приготвени подправки и сместа внимателно се разбърква. Сотира се за около 5 минути, маха се от котлона и се добавя лимоновият сок. Сервира се като гарнитура към месо или според вкуса като предястие.

Витаминозна зимна салата

Необходими продукти:

  • 700 гр. цвекло
  • 1 с. л. мед
  • 4 с. л. зехтин
  • 2 с. л. балсамов оцет
  • 2-3 стръка мащерка
  • 2 скилидки чесън
  • 200 гр. сирене Фета
  • 100 гр. рукола
  • 50 гр. сурово кашу или орехи
  • Прясно изцеден сок от половин лимон
  • 1-2 круши

Червеното цвекло се почиства и се реже на кубчета. Слага се в тава върху хартия за печене и се овкусява с меда, сол, черен пипер, мащерката и обеления чесън, полива се със зехтина и балсамовия оцет. Пече се 30 мин. в загрята на 200º фурна. След като го извадим от фурната, цвеклото се охлажда и към него се прибавят нарязаното на парчета сирене Фета и листата рукола. Салатата се сервира с нарязаните на тънко круши, поръсени с лимоновия сок и ядките.

Пълнени домати

Необходими продукти:

  • 6-8 големи домата
  • 1 краставица – около 200 гр.
  • 100 гр. царевица от консерва
  • 2 стръка праз
  • 75 гр. майонеза
  • 50 гр. заквасена сметана
  • 2 скилидки чесън
  • 1 консерва риба тон

Доматите се почистват като горната им част се отрязва и сърцевината се издълбава внимателно. Доматите се почистват, като горната им част се отрязва и сърцевината се издълбава внимателно. Краставицата се обелва, измива и нарязва на малки кубчета, а празът на тънки филийки. Царевицата се отцежда и измива, а рибните филета се накъсват на малки парченца. За пълнежа се смесват майонезата, сметаната, накълцаният чесън, празът и рибата, малко сол и черен пипер. Сместа се разбърква и е готова за пълнене на доматите. Така приготвеното предястие се сервира охладено.

Енергийни блокчета

Необходими продукти:

  • 300 гр. овесени ядки
  • 40 гр. оризова каша
  • 45 гр. сусам
  • 150 гр. сушени кайсии
  • 100 гр. сушени червени боровинки
  • 75 гр. лешници
  • 300 гр. оризов малц
  • 150 гр. фъстъчено масло

В купа се разбъркват оризовият малц и фъстъченото масло. Ако сместа е прекалено гъста, може да се загрее в микровълнова за кратко. Добавят се овесените ядки, сусамът, оризовата каша, боровинките, кайсиите, нарязани на кубчета и лешниците, начукани на дребно. Сместа се слага в средна по размер тава, застлана с хартия за печене, разпределя се равномерно и се оставя в хладилник за поне 4 часа. След изтичане на времето се нарязва на малки плочки, които могат да издържат до две седмици в хладилник.

Рулца от сьомга със сметанов и доматен дип

Необходими продукти:

  • 200 гр. заквасена сметана
  • 50 гр. майонеза
  • 4 скилидки чесън
  • ½ с. л счукани подлютени ядки
  • 3 домата
  • 1 с. л. нарязан босилек
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • ½ ч. л. лют червен пипер
  • 50 гр. пушена сьомга
  • 200 гр. крема сирене

За сметановия дип: Заквасената сметана се смесва с майонезата, счукания чесън и малко масло. Поръсва се с подлютените ядки.

За доматения дип: Доматите се почистват от семките и се измиват. Режат се на малки кубчета и се смесват със зехтина, захарта, балсамовия оцет, лютия пипер, босилека, сол и черен пипер. Разбърква се добре и се слага в хладилник до момента на сервиране.

За рулцата: Сьомгата се реже на тънко. Поръсва се с черен пипер, маже се със сиренето и се завива внимателно на рулца. Държат се в хладилник, завити със стреч фолио, до момента на сервиране.

Поднасят се диповете (сосовете) в подходящи съдове, а отстрани – рулцата от сьомга.

Десерт – идея за плодова салата.Десерт – идея за плодова салата

Необходими продукти:

  • 2 банана
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 100 гр. пресни боровинки
  • 2 портокала
  • 200 гр. бяло грозде
  • 50 гр. сурови ядки
  • 2 с. л. лъжици мед

Обелените и нарязани на кръгчета банани се поливат с лимоновия сок и се разбъркват. Прибавя се гроздето, парченцата портокали, боровинките и медът. Така приготвената салата се поднася поръсена с ядките, счукани на едро.