Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Антибиотиците и хормоните в месото: с какво храним нашите деца?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Антибиотиците и хормоните в месото: с какво храним нашите деца?


Вредните вещества в менюто на децата ни

Антибиотиците и хормоните присъстват в месото и вредят на здравето, ако не ястията не се приготвят правилноПродуктите от месо са неотменна част от менюто на всеки човек и незаменими източници на желязо, витамини, белтъчини за пълноценния растеж и развитие на децата. Но купувайки си пиле от някой търговски обект, за да предложим на детето си полезна вечеря, ние не си даваме сметка как е било отглеждано то. А този въпрос е важен! Препаратите, които се използват в животновъдството за стимулация растежа на животните, остават в месото частично и могат да нанесат вреда върху здравето. Какво в крайна сметка попада в организма ни?

Защо в месото има хормони и антибиотици?

Животновъдството в днешно време произвежда продукти в голям обем и за малко време, за да отговори на нуждите от месо на населението. Без хитрости няма как да се получи това. Антибиотиците и хормоните са двата основни метода за стимулиране растежа на животните. В средата на миналия век е започнала ерата на хранителните антибиотици по цял свят. Многобройните изследвания са потвърдили ефективността на изгодата от използването им от икономическа гледна точна. Сега е прекалено сложно да се спре или да се ограничи този толкова важен етап от производството. Антибиотиците са ни познати като средство за борба с инфекциозните болести и възниква логичният въпрос: как те забързват растежа? Научно доказано е, че ниските дози противомикробни вещества провокират загиването на вредните бактерии в червата на животните и така усилват апетита и усвояването на хранителните елементи. С това се обяснява бързото качване на теглото им. Големите дози имат друга задача: лекуване и профилактика на инфекциите при младите животни. Употребата на хормоните в животновъдството не е новина. Стероидите, а също така и тестостеронът и естрогените стимулират набора на маса и растежа на животното в кратки срокове, но при това се променя и неговият външен вид. Мъжките и женските са еднакви, защото хормоналният им статус е нарушен по изкуствен път.

Защо бактериите стават все по-устойчиви към антибиотиците?

Антибиотиците в месото провокират резистентност в бактериите в човешкия организъмРегулярното и активно приемане на противомикробни средства е породило проблемна ситуация, актуална не само за животновъдите, но и за медицинската среда. Бактериите постепенно свикват, приспособяват се и изработват фактори на устойчивост към антибиотичните средства. Опасните им щамове, ако месото се подлага на недостатъчна термична обработка, могат да се озоват в организма на човека и да станат причина за възникването на патология. Терапията при тези обстоятелства ще бъде трудна задача, защото бактериите са развили множествена невъзприемчивост към лекарствата. Използваните високи дози на антибиотици за преборване на инфекциите у животните се извеждат от организма и не оставят следи в храната. Но недобросъвестните производители могат да нарушат и да не спазят срока за извеждането на лекарствата, като убият животното по-рано. Вследствие на това антибиотиците попадат в храната. Постоянната употреба на месо със следи от противомикробни препарати способства развитието на устойчивост на бактериите, които са нормалната флора на човека, но могат да предизвикат болест при понижен имунен статус. Световната организация по здравеопазване препоръчва за отглеждането на животните препарати, които имат медицинска стойност. Така може да се избегне проблемът с устойчивостта на микробите.

Каква е връзката между алергиите и консумацията на месо?

Алергията към медицинските средства и антибиотиците в частност може да има сериозен и дори животозастрашаващ характер. За формирането и са необходими две условия: време и постоянен контакт с причинното лекарство. Тези условия се изпълняват прекрасно при употребата на месна храна със следи от антибиотици. Резултатът – бурната алергична реакция може да се развие при първия в живота прием на антимикробни таблетки. Основната профилактика на лекарствената алергия е повече да не се приема средството, което я е провокирало и да се използват препарати от други групи. Но антибиотиците са крайно важни в лечението на инфекциозните заболявания и не винаги може един антибиотик да се замени ефективно с друг. Особено това е актуално по отношение на децата. Много противомикробни медикаменти имат ограничения за възраст и странични ефекти.

Как влияят хормоните в месото върху децата ни?

Хормоните в месото могат да предизвикат алергии и затлъстяване в детска въздрастПо отношение на използването на хормони като стимулатори на растежа на животните, в света има две диаметрално противоположни гледни точки: безопасни или вредни. Доста учени изказват мнение, че подобни препарати са опасни за здравето на човека. Да разгледаме подробно защо!

Хормоните, особено стероидите, се запазват задълго в месото, издържат на дълбоко замразяване и на обработка с високи температури. Заедно с храната те лесно се абсорбират от червата, попадат в кръвта и се намесват в работата на органите и системите. Под такова въздействие в най-голяма степен са подложени бременните жени и децата. Организмът на детето расте активно и това се случва под влиянието на ендокринната система. Точно нейната прецизна работа осигурява хармоничното развитие на малкото – както физическото, така и умственото. Дори и малките хормонални промени в толкова възприемчива възраст могат да имат последици. Например, употребата на месо, което съдържа мъжки и женски полови хормони, може да стане причина за ранно полово съзряване на подрастващите или да доведе до неправилно оформяне на тялото. Стероидите могат да бъдат фактор в развитието на затлъстяване при децата. Притеснение предизвиква и потенциалният канцерогенен ефект на хормоните, които се съдържат в месната продукция. Повечето изследвания, сравняващи процента на развитие на онкологични заболявания при вегетарианците и месоядните, не дават достоверна информация. Но учените от Бостън са стигнали до интересен извод, който ни кара да се замислим: рискът от развитие на хормонално-зависими тумори при жените (рак на млечните жлези) е по-висок при условия на употреба на голямо количество месо в детска и подрастваща възраст. Разбира се, количеството хормони, които се съдържат в месото, не е толкова голямо и за развитието на неблагоприятни последици е необходимо да се използва регулярно и в продължение на дълго време. Но винаги трябва да подхождаме внимателно към избора си на продукти в магазина. Гаранцията за високо качество се контролира от държавното законодателство. Освен на етикетите, винаги трябва да обръщаме внимание и на самото месо – на неговия цвят и мирис.

Дългото варене на месото намалява обема на вредните вещества - антибиотици и хормони в негоХормоните се изработват във всеки жив организъм, но също така се използват активно за ускоряване на растежа на животните. За съжаление, сега търговските интереси на повечето производители надскачат добрата съвест и изискванията за качество. Такава е ситуацията и с антибиотиците – на никой не му трябва да боледува животното и е много по-икономично да му се даде антибиотик, отколкото да се лекува дълго и правилно. От законодателството е забранено да се използват хормони за отглеждане и увеличаване масата на животните, но това е трудно да се провери. Това е като хормоналния фон на човека – жените могат да имат високи нива на естроген както при прием на противозачатъчни таблетки, така и без тях, като нарушение, предизвикано от други процеси в организма. Хормоните също се образуват и превишават допустимите концентрации като ответна реакция на живия организъм към стреса (при клането на животното), при бременност (така, например, те попадат в млякото – дори след термична обработка стероидните хормони не се разрушават напълно). Сега най-много хормони може да се открият в пилешкото, телешкото и свинското месо, както и в млечните продукти. Последиците от многото хормони са: интоксикация и отравяне; световъртеж, гадене; разширяване на съдовете, тахикардия; голямо натоварване върху черния дроб и бъбреците; нарушения в стомашно-чревния тракт; повишен риск от развитие на онкология; нарушения в работата на ендокринната система; „окисляване“ на организма заради повишена концентрация на белтъчини (а хормоните са белтъчини), поява на белтъци и азотни съединения в урината и т.н. Разбира се, самото постъпване на хормоните в организма е неизбежно. Но е много важно какво е количеството им.

Какво да правим и как да понижим нивото на вредните вещества в месото?

Задължително трябва да подложим месния продукт под термично обработване. След приготвянето му поне някаква част ще бъде разрушена. Да сварим/кипнем продукта преди да сготвим. Или поне да го сложим във вода и да го оставим да престои през нощта. Във водата продуктите се освобождават от нитратите, антибиотиците и други вредни вещества. При варенето трябва да сменяме водата на месото 2-3 пъти и да измиваме месото, като всеки път трябва да наливаме чиста вода и да го кипваме. Трябва да избягваме супи с месен бульон по обществените заведения. Хубаво е да намалим ястията с червено месо в топлото време на годината.

Антибиотиците и хормоните в месото: с какво храним нашите деца? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (1)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™