Здрав дух в здраво тяло, но какво здраво тяло без малко прегрешения понякога? Сладкото и шоколадът ни правят по-щастливи, а това не е малко. Освен това приготвянето на сладки изкушения е страхотен начин да впечатлим гостите и близките си! На Вашето внимание представяме 5 десерта, 2 от които са със занижено калорично съдържание – за всички, които искат да бъдат умерени.
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
На водна баня смесете жълтъците и захарта и бъркайте, докато миксът не побелее или не удвои обема си. След това свалете от огъня и бъркайте още 1 минута, докато се охлади. В друга купа смесете сметаната, маскарпонето и ваниловия екстракт, докато сместа стане пухкава и кремообразна. След което бавно я добавете към жълтъците. По ръба на съд с ринг наредете изправени бишкоти. Покрийте дъното му с предварително потопени във виното бишкоти и върху тях изсипете половината от готовата смес. Отгоре наредете половината малини, след което повторете с още един пласт. Покрийте и приберете в хладилник за поне 2 часа, а след като отрежете парче при поднасянето, го поръсете с пудра захар.
Необходими продукти:
За къпкейковете:
За ваниловата глазура:
Включете предварително фурната на 180 градуса. С помощта на миксер смесете и разбъркайте всички продукти за къпкейковете, след което изсипете готовата смес във форма за мъфини. Предварително във формата трябва да се поставят хартиени формички. Всяко от отделенията се пълни наполовина. Печете 7-9 мин. или докато кексчетата започнат да пружинират при натиск. Разбийте всички съставки за глазурата и украсете с нея охладените кексчета с помощта на сладкарски щприц.
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Изсипете млякото в подходящ съд и го сложете на средна температура на котлона, докато започне да къкри. Махнете от огъня и поръсете с пакетчето желатин, като бъркате постоянно, за да се разтвори добре. В друг съд загрейте 1 и ½ чаши от сметаната заедно със захарта и лимоновата кора. Разбърквайте, докато захарта се разтвори напълно. Оставете сместа да заври, като веднага след това махнете от огъня, и извадете лимоновата кора. Добавете микса от мляко и желатин към горещата сметана и разбъркайте добре. Прецедете и разбъркайте добре, като след това добавете 1 с. л. лъжица от бърбъна и чая. Разбийте с миксер останалото количество сметана, докато стане пухкава, и я добавете към охладената приготвена смес. С остатъка от бърбъна облейте страните на купичките, в които ще налеете панакотата. Изсипете сместа във всяка от тях, покрийте и приберете в хладилник за поне 3 часа.
Необходими продукти (за 2 порции):
Начин на приготвяне:
Измийте портокалите с гореща вода, обелете ги и след това разполовете плодовете и изцедете сока им. Настържете корите. Поставете в малка тенджера сока и настърганите портокалови кори, захарта и меда. Загрейте на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато захарта и медът се разтворят. Свалете портокаловия сок от огъня, добавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете да изстине. Поставете за около 4 ч. в камера или фризер, като от време на време може да разбърквате. Преди сервиране разбийте изстиналата гранита с миксер и разпределете в чаши и поръсете с фъстъците. Този десерт е подходящ и за дни, в които спазвате диета – в една порция има само 170 ккал.
Необходими продукти (за 2 порции):
Начин на приготвяне:
Оставете замразените плодове да се размразят, след което ги изплакнете и подсушете. Наредете ги в десертни купички заедно с вишните. Оставете портокаловият сок и захарта да заврат. Смесете агар-агар с 1.с. л. от портокаловия сок и го добавете към вече заврелия сок. Изчакайте да покъкри 2 минути. Снемете от печката, оставете сместа да се охлади и я изсипете върху плодовете. След това поставете сладкиша в хладилник за 1 ч., за да се охлади и желира. Сервирайте с по 1 лъжица сметана.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: