Здрав дух в здраво тяло, но какво здраво тяло без малко прегрешения понякога? Сладкото и шоколадът ни правят по-щастливи, а това не е малко. Освен това приготвянето на сладки изкушения е страхотен начин да впечатлим гостите и близките си! На Вашето внимание представяме 5 десерта, 2 от които са със занижено калорично съдържание – за всички, които искат да бъдат умерени.

3 нестандартни десерта:

Малиново тирамису

Необходими продукти:Тирамису с малини и бишкоти - лесно и ефектно.

  • 6 яйчни жълтъка
  • 150 гр. захар (по желание кафява)
  • 300 мл. заквасена сметана
  • 500 гр. маскарпоне
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • 150 мл. сладко вино
  • 2 големи пакета бишкоти
  • 350 гр. малини – сурови или замразени
  • Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

На водна баня смесете жълтъците и захарта и бъркайте, докато миксът не побелее или не удвои обема си. След това свалете от огъня и бъркайте още 1 минута, докато се охлади. В друга купа смесете сметаната, маскарпонето и ваниловия екстракт, докато сместа стане пухкава и кремообразна. След което бавно я добавете към жълтъците. По ръба на съд с ринг наредете изправени бишкоти. Покрийте дъното му с предварително потопени във виното бишкоти и върху тях изсипете половината от готовата смес. Отгоре наредете половината малини, след което повторете с още един пласт. Покрийте и приберете в хладилник за поне 2 часа, а след като отрежете парче при поднасянето, го поръсете с пудра захар.

Ванилови къпкейкове

Необходими продукти:

За къпкейковете:Бързи къпкейкове с ванилова заливка.

  • 1 2/3 ч. ч. брашно
  • ½ ч. л. бакпулвер
  • ¼ ч. ч. сода
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 пакетче разтопено масло
  • 1 яйце
  • ¼ ч. ч. сметана
  • ¾ ч. ч. мляко
  • 1 и ½ ч. л. ванилов екстракт

За ваниловата глазура:

  • 1 и ½ пудра захар
  • 1 пакетче масло със стайна температура
  • 1-2 с. л. заквасена сметана
  • ½ ч. л. ванилов екстракт

Включете предварително фурната на 180 градуса. С помощта на миксер смесете и разбъркайте всички продукти за къпкейковете, след което изсипете готовата смес във форма за мъфини. Предварително във формата трябва да се поставят хартиени формички. Всяко от отделенията се пълни наполовина. Печете 7-9 мин. или докато кексчетата започнат да пружинират при натиск. Разбийте всички съставки за глазурата и украсете с нея охладените кексчета с помощта на сладкарски щприц.

Панакота с бърбън и чай от бергамот

Необходими продукти:Италианска панакота с бърбън и чай от бергамот.

  • 1/3 ч. ч. мляко
  • 1 опаковка желатин на прах
  • 3 ч. ч. сметана
  • ¼ ч. ч. захар
  • 3 ленти лимонова кора
  • 2 с. л. бърбън
  • 2 с. л. чай от бергамот, запарен за около 5 минути.

Начин на приготвяне:

Изсипете млякото в подходящ съд и го сложете на средна температура на котлона, докато започне да къкри. Махнете от огъня и поръсете с пакетчето желатин, като бъркате постоянно, за да се разтвори добре. В друг съд загрейте 1 и ½ чаши от сметаната заедно със захарта и лимоновата кора. Разбърквайте, докато захарта се разтвори напълно. Оставете сместа да заври, като веднага след това махнете от огъня, и извадете лимоновата кора. Добавете микса от мляко и желатин към горещата сметана и разбъркайте добре. Прецедете и разбъркайте добре, като след това добавете 1 с. л. лъжица от бърбъна и чая. Разбийте с миксер останалото количество сметана, докато стане пухкава, и я добавете към охладената приготвена смес. С остатъка от бърбъна облейте страните на купичките, в които ще налеете панакотата. Изсипете сместа във всяка от тях, покрийте и приберете в хладилник за поне 3 часа.

Десерти със занижено калорично съдържание:

Портокалова гранита

Необходими продукти (за 2 порции):Портокаловата гранита е вкусна и нискокалорична.

  • 2 портокала
  • 20 гр. захар
  • 1 с. л. мед
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 2 ч. л. натрошени фъстъци

Начин на приготвяне:

Измийте портокалите с гореща вода, обелете ги и след това разполовете плодовете и изцедете сока им. Настържете корите. Поставете в малка тенджера сока и настърганите портокалови кори, захарта и меда. Загрейте на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато захарта и медът се разтворят. Свалете портокаловия сок от огъня, добавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете да изстине. Поставете за около 4 ч. в камера или фризер, като от време на време може да разбърквате. Преди сервиране разбийте изстиналата гранита с миксер и разпределете в чаши и поръсете с фъстъците. Този десерт е подходящ и за дни, в които спазвате диета – в една порция има само 170 ккал.

Сладкиш с горски плодове и вишни

Сладкиш с горски плодове и вишни.

Необходими продукти (за 2 порции):

  • 200 гр. замразени плодове (ягоди, къпини, френско грозде)
  • 1 с. л. захар
  • 100 гр. вишни от консерва
  • ¼ прясно изцеден портокалов сок
  • ½ ч. л агар-агар (растителен заместител на желатина)
  • 2 ч. л. каймак

Начин на приготвяне:

Оставете замразените плодове да се размразят, след което ги изплакнете и подсушете. Наредете ги в десертни купички заедно с вишните. Оставете портокаловият сок и захарта да заврат. Смесете агар-агар с 1.с. л. от портокаловия сок и го добавете към вече заврелия сок. Изчакайте да покъкри 2 минути. Снемете от печката, оставете сместа да се охлади и я изсипете върху плодовете. След това поставете сладкиша в хладилник за 1 ч., за да се охлади и желира. Сервирайте с по 1 лъжица сметана.