За любителите на италианската кухня не е тайна, че пастата не е просто храна, а цяло изкуство и то доста вкусно. У нас все още не са известни до такава степен всичките видове паста и начините за приготвянето им, тъй като за всеки вид той е различен. Но светът на пастата е изключително богат и колоритен и заслужава да бъде опознат, за да не се ограничаваме само до традиционните спагети.
- Пастата се приготвя от брашно и вода, а някои видове и с яйца.
- Тя може да бъде суха или прясна.
- Според формата и размера си тя се добавя в различни ястия – по-тънките видове се добавят в супи, за дългите ленти е подходящо да се приготвят сосове, а цилиндричната паста е подходяща за добавка към салати или запичане.
- Може да има и различни цветове, като оцветяването може да се получи със спанак, цвекло или домати.
Някои основни видове паста:
Анели и анелини – Това е паста под форма на малки кръгчета. Използва се в супи, с пресни зеленчуци. Анелините представляват по-малки кръгчета паста.
Букатини – Приличат на традиционните спагети, но са кухи в средата, с диаметър 2.4-2.7 мм. Този вид паста подхожда на сосове, може да се запича и да се готви чрез запържване и разбъркване.
Тортелини – Малка по размер паста във формата на пръстен, която има пълнеж от месо, сирене или зеленчуци. Обикновено се сервира в бульон или сметанов сос.
Канелони – В буквален превод – "голяма тръстика". Това е цилиндричен вид паста и обикновено се сервира запечена с различни видове пълнежи и полята със сос. Най-популярният пълнеж е спанак, рикота и мляно месо, обикновено телешко. А за сос първенството държи доматеният, а след това бешамел.
Фузили – "усукани спагети" Имат спираловидна форма и са направени от твърда пшеница. Името им произлиза от италианската дума fuso (вретено). Подходящи са за сосове като фиде, ако се счупят на половина, и са най-често добавяни към салати заради красивия ефект, който се получава.
Лазаня – Изключително вкусната лазаня представлява паста, която може да бъде от един лист тесто или да бъде многолистна. Този вид паста традиционно се запича в тава, а към нея могат да се добавят зеленчуци, различни видове сирена, месо, отгоре се настъргва кашкавал. А готовото ястие се залива с доматен сос.
Фарфале – Паста под формата на пеперуда от твърда пшеница. Тя представлява квадратно парче тесто, защипано по средата и с къдрави краища. Обикновено се използва като добавка в салати в съчетание с различни сосове – доматен, сметанов, от сирене или по-нестандартни.
Пене – В превод от италиански означава перо. Пастата е с куха форма и диагонално срязани краища. Подходяща е за салати и запечени ястия. А едно от най-известните ястия с пене е Penne all’Arrabbiata – с доматен сос, чесън, босилек и червени люти чушки.
Равиоли – Равиолите са също паста с пълнеж, обикновено с квадратна форма и спираловидни краища и различна големина. Пълнежът може да бъде от сирена, месо, зеленчуци или риба. Сервира се с червен сос или с масло и сметана.
Ригатони – От италиански rigota – райе. Пастата е с идеална цилиндрична форма с равни краища, а самата повърхност е грапава, с издълбани спирали. Подходяща е за смесване със сосове, за запичане, за салати.
Спагети – Най-старият и популярен вид паста по света. Представлява дълги и тънки пръчици с диаметър около 1.8-2.4 мм. и дължина над 15 см. Spaghetti Napoli е едно от най-известните ястия с този вид паста – спагети по неаполитански с доматен сос.
Талиатели – Класическа дълга и широка паста с ширина около 8 мм. и навита на малки топки. Най-подходящите сосове са класически с месо или сос болонезе.
Прясната паста
Все по-голяма популярност добива прясната паста. За разлика от сухата, тя съдържа яйца (макар че вече на пазара има и суха паста с яйца) и допълнително вода. Приготвя се два пъти по-бързо от сухата паста, по-мека е, с деликатна консистенция и е подходяща за по-леки сосове – с домати, сметана, масло и овкусена със свежи подправки.
За любителите на здравословното хранене вече съществуват редица рецепти, които правят пастата подходяща за включване в такъв режим, разбира се, в по-ограничени количества. Такива са:
- Добавка на малко паста към традиционна гръцка салата
- Фузили с пилешко филе и лек сметанов сос
- Фузили с магданоз и песто от бадеми, приготвено в блендер
- Салата талиатели с риба тон и лимон
- Талиатели със сьомга и лимон
- Талиатели със спанак, броколи, карфиол и синьо сирене
- Лазаня със зеленчуци
Кой може да устои на този италиански специалитет, осъвременен и превърнат в истинско здравословно удоволствие? Освен това пълнозърнестата паста е друг здравословен вариант на традиционната такава.