Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Италианска паста – видове и вкусове!

Търсене в блога
Горещо от Блога
от Полина Пеловска | Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Храни и напитки | Все още няма коментари. | 1639 прегледа на този пост

За любителите на италианската кухня не е тайна, че пастата не е просто храна, а цяло изкуство и то доста вкусно. У нас все още не са известни до такава степен всичките видове паста и начините за приготвянето им, тъй като за всеки вид той е различен. Но светът на пастата е изключително богат и колоритен и заслужава да бъде опознат, за да не се ограничаваме само до традиционните спагети.

  • Пастата се приготвя от брашно и вода, а някои видове и с яйца.
  • Тя може да бъде суха или прясна.
  • Според формата и размера си тя се добавя в различни ястия – по-тънките видове се добавят в супи, за дългите ленти е подходящо да се приготвят сосове, а цилиндричната паста е подходяща за добавка към салати или запичане.
  • Може да има и различни цветове, като оцветяването може да се получи със спанак, цвекло или домати.

Различни видове италианка паста.

Някои основни видове паста:

Анели и анелини – Това е паста под форма на малки кръгчета. Използва се в супи, с пресни зеленчуци. Анелините представляват по-малки кръгчета паста. 

Букатини  Приличат на традиционните спагети, но са кухи в средата, с диаметър 2.4-2.7 мм. Този вид паста подхожда на сосове, може да се запича и да се готви чрез запържване и разбъркване.

Тортелини – Малка по размер паста във формата на пръстен, която има пълнеж от месо, сирене или зеленчуци. Обикновено се сервира в бульон или сметанов сос.

Канелони – В буквален превод – „голяма тръстика”. Това е цилиндричен вид паста и обикновено се сервира запечена с различни видове пълнежи и полята със сос. Най-популярният пълнеж е спанак, рикота и мляно месо, обикновено телешко. А за сос първенството държи доматеният, а след това бешамел.

Фузили – „усукани спагети” Имат спираловидна форма и са направени от твърда пшеница. Името им произлиза от италианската дума fuso (вретено). Подходящи са за сосове като фиде, ако се счупят на половина, и са най-често добавяни към салати заради красивия ефект, който се получава. 

Лазаня  Изключително вкусната лазаня представлява паста, която може да бъде от един лист тесто или да бъде многолистна. Този вид паста традиционно се запича в тава, а към нея могат да се добавят зеленчуци, различни видове сирена, месо, отгоре се настъргва кашкавал. А готовото ястие се залива с доматен сос. 

Фарфале  Паста под формата на пеперуда от твърда пшеница. Тя представлява квадратно парче тесто, защипано по средата и с къдрави краища. Обикновено се използва като добавка в салати в съчетание с различни сосове – доматен, сметанов, от сирене или по-нестандартни.

Италианската паста може да бъде суха или прясна.Пене – В превод от италиански означава перо. Пастата е с куха форма и диагонално срязани краища. Подходяща е за салати и запечени ястия. А едно от най-известните ястия с пене е Penne all’Arrabbiata – с доматен сос, чесън, босилек и червени люти чушки. 

Равиоли – Равиолите са също паста с пълнеж, обикновено с квадратна форма и спираловидни краища и различна големина. Пълнежът може да бъде от сирена, месо, зеленчуци или риба. Сервира се с червен сос или с масло и сметана. 

Ригатони – От италиански rigota – райе. Пастата е с идеална цилиндрична форма с равни краища, а самата повърхност е грапава, с издълбани спирали. Подходяща е за смесване със сосове, за запичане, за салати. 

Спагети  Най-старият и популярен вид паста по света. Представлява дълги и тънки пръчици с диаметър около 1.8-2.4 мм. и  дължина над 15 см. Spaghetti Napoli е едно от най-известните ястия с този вид паста – спагети по неаполитански с доматен сос.

Талиатели  Класическа дълга и широка паста с ширина около 8 мм. и навита на малки топки. Най-подходящите сосове са класически с месо или сос болонезе. 

Прясната паста

Все по-голяма популярност добива прясната паста. За разлика от сухата, тя съдържа яйца (макар че вече на пазара има и суха паста с яйца) и допълнително вода. Приготвя се два пъти по-бързо от сухата паста, по-мека е, с деликатна консистенция и е подходяща за по-леки сосове – с домати, сметана, масло и овкусена със свежи подправки. 

За любителите на здравословното хранене вече съществуват редица рецепти, които правят пастата подходяща за включване в такъв режим, разбира се, в по-ограничени количества. Такива са: 

  • Добавка на малко паста към традиционна гръцка салата
  • Фузили с пилешко филе и лек сметанов сос
  • Фузили с магданоз и песто от бадеми, приготвено в блендер
  • Салата талиатели с риба тон и лимон
  • Талиатели със сьомга и лимон
  • Талиатели със спанак, броколи, карфиол и синьо сирене
  • Лазаня със зеленчуци

Кой може да устои на този италиански специалитет, осъвременен и превърнат в истинско здравословно удоволствие? Освен това пълнозърнестата паста е друг здравословен вариант на традиционната такава.

Италианска паста – видове и вкусове! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2015 | Всички права запазени!