Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Италианска паста - видове и вкусове!

Търсене в блога
от Полина Пеловска | Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Храни и напитки | Все още няма коментари. | 1270 прегледа на този пост

За любителите на италианската кухня не е тайна, че пастата не е просто храна, а цяло изкуство и то доста вкусно. У нас все още не са известни до такава степен всичките видове паста и начините за приготвянето им, тъй като за всеки вид той е различен. Но светът на пастата е изключително богат и колоритен и заслужава да бъде опознат, за да не се ограничаваме само до традиционните спагети.

  • Пастата се приготвя от брашно и вода, а някои видове и с яйца.
  • Тя може да бъде суха или прясна.
  • Според формата и размера си, тя се добавя в различни ястия – по-тънките видове се добавят в супи, за дългите ленти е подходящо да се приготвят сосове, а цилиндричната паста е подходяща за добавка към салати или запичане.
  • Може да има и различни цветове, като оцветяването може да се получи със спанак, цвекло или домати.

Различни видове италианка паста.

Някои основни видове паста

Анели и анелини - Това е паста под форма на малки кръгчета. Използва се в супи, с пресни зеленчуци. Анелините представляват по-малки кръгчета паста. 

Букатини - Приличат на традиционните спагети, но са кухи по средата, с диаметър 2.4-2.7 мм. Този вид паста подхожда на сосове, може да се запича и да се готви чрез запържване и разбъркване.

Тортелини - Малка по размер паста, във формата на пръстен, която има пълнеж от месо, сирене или зеленчуци. Обикновено се сервира в бульон или сметанов сос.

Канелони - В буквален превод – „голяма тръстика”. Това е цилиндричен вид паста и обикновено се сервира запечена с различни видове пълнежи и полята със сос. Най-популярния пълнеж е спанак, рикота и мляно месо, обикновено телешко. А за сос първенството държи доматеният, а след това бешамел.

Фузили - „усукани спагети” Имат спираловидна форма и са направени от твърда пшеница. Името им произлиза от италианската дума fuso (вретено). Подходящи са за сосове, като фиде, ако се счупят на половина и са най-често добавяни към салати заради красивия ефект, който се получава. 

Лазаня - Изключително вкусната лазаня представлява паста, която може да бъде от един лист тесто или да бъде многолистна. Този вид паста традиционно се запича в тава, а към нея могат да се добавят зеленчуци, различни видове сирена, месо, отгоре се настъргва кашкавал. А готовото ястие се залива с доматен сос. 

Фарфале - Паста под формата на пеперуда от твърда пшеница. Тя представлява квадратно парче тесто, защипано по средата и с къдрави краища. Обикновено се използва като добавка в салати, в съчетание с различни сосове – доматен, сметанов, от сирене или по-нестандартни.

Италианската паста може да бъде суха или прясна.Пене - В превод от италиански означава перо. Пастата е с куха форма и диагонално срязани краища. Подходяща е за салати и запечени ястия. А едно от най-известните ястия с пене е Penne all’Arrabbiata – с доматен сос, чесън, босилек и червени люти чушки. 

Равиоли - Равиолите са също паста с пълнеж, обикновено с квадратна форма и спираловидни краища и различна големина.Пълнежът може да бъде от сирена, месо, зеленчуци или риба. Сервира се с червен сос или с масло и сметана. 

Ригатони - От италиански rigota – райе. Пастата е с идеална цилиндрична форма с равни краища, а самата повърхност е грапава, с издълбани спирали. Подходяща е за смесване със сосове, за запичане, за салати. 

Спагети - Най-старият и популярен вид паста по света.Представлява дълги и тънки пръчици с диаметър около 1.8-2.4 мм и  дължина над 15см. Spaghetti Napoli е едно от най-известните ястия с този вид паста – спагети по неаполитански с доматен сос.

Талиатели - Класическа дълга и широка паста, с ширина около 8 мм и навита на малки топки. Най-подходящите сосове са класически с месо или сос болонезе. 

Прясната паста

Все по-голяма популярност добива прясната паста. За разлика от сухата тя съдържа яйца (макар че вече на пазара има и суха паста с яйца) и допълнително вода. Приготвя се два пъти по-бързо от сухата паста, по-мека е, с деликатна консистенция и е подходяща за по-леки сосове – с домати, сметана, масло и овкусена със свежи подправки. 

За любителите на здравословното хранене вече съществуват редица рецепти, които правят пастата подходяща за включване в такъв режим, разбира се в по-ограничени количества. Такива са: 

  • добавка на малко паста към традиционна гръцка салата
  • фузили с пилешко филе и лек сметанов сос
  • фузили с магданоз и песто от бадеми, приготвено в блендер
  • салата талиатели с риба тон и лимон
  • талиатели със сьомга и лимон
  • талиатели със спанак, броколи, карфиол и синьо сирене
  • лазаня със зеленчуци

Кой може да устои на този италиански специалитет, осъвременен и превърнат в истинско здравословно удоволствие? Освен това пълнозърнестата паста е друг здравословен вариант на традиционната такава.

Италианска паста - видове и вкусове! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
#{message}
#{time_ago}

Нови продукти

Ново -15%
95.00 лв 80.75 лв
Промо оферта изтича след:
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2015 | Всички права запазени!