Класически и така любими рецепти с босилек!
Босилекът е една от най-ароматните подправки, което го прави прекрасна състaвка за приготвяне на свежи ястия. Макар за родина на босилековото растение да са приети Азия и Африка, билката се отглежда успешно и в Европа от десетилетия насам. Специфичният вкус и силно ухание превръщат босилека в неизменна част от редица традиционни кухни, сред които италианската и средиземноморската.
Босилекът е подправка, която се използва в свеж и изсушен вид за овкусяване на разнообразни блюда. Тя идеално си подхожда със свежи зеленчуци, картофи, за сготвяне на зеленчуци, овкусяване на меса, риба, птици, боб, сосове за паста и приготвяне на италианска пица. Като се замислим в колко много рецепти присъства босилекът, не е никак учудващо, че се е превърнал е една от най-разпространените и разпознаваеми подправки.
А ето ги и нашите любими рецепти с босилек:
Рецепта 1: Салата Капрезе
Може би сте свикнали да Ви поднасят салатата Капрезе с песто. Ние обаче ще Ви предложим една рецепта за Капрезе със свежи листа босилек.
През летния сезон повечето от нас се обръщат към леката храна, която не оставя чувство на тежест, така неприятно в горещините, а съчетава неустоим вкус и приятно усещане за лекота в стомаха. Неслучайно плодовете и зеленчуците са предпочитаните продукти през настоящите месеци. А ето и нашето предложение за лесна, бърза, интересна и страшно апетитна салата Капрезе.
Необходими продукти:
/За 4 порции/
- 4 големи розови домата
- 200 грама моцарела
- 8 черни маслини
- пресен босилек
- зехтин
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Подгответе продуктите
Измийте старателно доматите и ги почистете. Изплакнете внимателно листата пресен босилек и ги оставете да се отцедят.
Стъпка 2: Нарежете доматите
Подгответе си четири салатни чинии. Нарежете на средно дебели кръгчета доматите. Нарежете и моцарелата на същите по дебелина кръгчета. В чинията направете кръг с доматите, като върху всяко резенче домат слагате по едно резенче моцарела, а най-отгоре по едно листо пресен босилек. Другият вариант е да нареди доматите, моцарелата и босилека в изброената последователност като влакче и да редувате до образуването на кръг. Помислете каква подредба Ви допада най-много.
Стъпка 3: Овкусете
След като сте наредили по собствен избор доматите, моцарелата и босилека, полейте всяка салата със зехтин на вкус. А за финал – декорирайте с маслините.
Вече сте готови да поднесете на гостите си свежа и много вкусна салата, подходяща за всеки сезон.
Рецепта 2: Брускети с босилек и моцарела
Нашата рецепта за брускети с босилек и моцарела е вдъхновена от неустоимия вкус на салата Капрезе. Брускетите са превъзходно предястие, което е подходящо за всякакви поводи: от непринудено детско парти или събиране с приятели вкъщи, до изискана вечеря в скъп ресторант или у дома. Предлагаме Ви да пренесете духа на Италия и в своя дом със следната рецепта за брускети с моцарела и босилек.
Необходими продукти:
/За 4 порции/
- 2 розови домата
- 100 грама моцарела
- 4 скилидки чесън
- половин франзела
- пресен или изсушен босилек
- зехтин
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Подгответе основата
Нарежете франзелата на средно дебели филийки. В подходящ съд начукайте чесъна и прибавете зехтина и босилека. Ако е изсушен – поръсете директно, а ако използвате листа пресен босилек, първо ги изплакнете и нарежете на ситно. Разбъркайте добре сместа и намажете всяка филийка от франзелата и от двете страни. Сложете филийките в предварително загрята на 180 градуса фурна, печете около 10 минути, докато хванат златиста коричка и от двете страни.
Стъпка 2: Добавете доматите
Нарежете на ситни кубчета предварително измитите домати, както и моцарелата. Разпределете ги върху изпечените франзелени филийки. Добавете по малко босилек върху всяка брускета.
Готово! Имате изключително лесно, но и страшно апетитно предястие за всеки повод.
Рецепта 3: Домашно приготвено Песто с босилек
Сос Песто е един от любимите на мнозина ценители на вкусната храна сосове. Благодарение на своята свежест, но и наситеност на вкуса, пестото намира място като главен герой в разнообразни ястия, сосове за паста, гарниране на пици и овкусяване на риби и меса. Ако искате да експериментирате и да си приготвите сами своя сос Песто, Ви предлагаме лесна и бърза рецепта, чийто вкус гарантирано ще Ви допадне.
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици кедрови ядки
- 3 връзки пресен босилек
- 100 мл зехтин
- малко пармезан
- 1 скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Пригответе ядките
За да приготвите своя сос Песто с босилек, първо запечете кедровите ядки в сух тиган, докато получат приятен златист цвят.
Стъпка 2: Подгответе босилека
Измийте пресните листа босилек, след което ги подсушете добре и поставете в блендер.
Стъпка 3: Пригответе соса
Към босилека прибавете запечените кедрови ядки, чесъна, който предварително сте обелили, измили и нарязали, и смелете добре всички съставки. Добавете зехтина и отново разбийте соса. Можете да добавите и малко пармезан, настърган на ситно, и да разбъркате добре получената смес.
Стъпка 4: Пресипете в буркан
Полученият сос Песто се прехвърля за съхранение в стъклен буркан и може да се употребява до 2-3 седмици след приготвянето. Важно е да държите соса в хладилник.
Приятен апетит! Вече имате готов сос, който можете да добавите към многообразие от ястия, на които да придадете неповторим вкус.
Споделете ни своите любими рецепти с босилек!