Кедровите ядки са все още относително непознати, но за сметка на това изключително полезни. Те са хрупкави, имат маслен вкус, приятно сладки са и са вкусни. Кедровите ядки са много добър източник на растителни хранителни вещества: есенциални витамини, минерали и добрите за сърцето ненаситени мастни киселини – точно затова ядките са добри в справянето с „лошия“ холестерол. Интересен факт е, че кедровите ядки по своята същност представляват ядими семена, които се развиват в женската част на плодовете на бора – шишарките. Когато шишарката е достатъчно съзряла, тя се разцепва сама, за да освободи семената. Какво трябва да знаем за ползите на кедровите ядки?
Когато купуваме кедрови ядки, трябва да избираме такива, които са еднакви по размер, лъскави, без петна, и които тежат в ръката.
Приготвянето им може да бъде като леко ги запечем и добавим сол или захар по желание и вкус – леко сладкият привкус на ядките позволява това. Могат да се добавят към гранола, домашно приготвени здравословни сладкиши, овесени ядки, сладолед. Най-честото им приложение е като добавка към зеленчукови салати.
Необходими продукти (4 порции):
Начин на приготвяне:
Леко запържете кедровите ядки на сух тиган до светлокафяво за 1-2 минути. Усилете силата на котлона и добавете в тигана лъжица зехтин, след като сте преместили ядките в отделна купа. Изсипете аспержите и чесъна и сгответе за 4-5 минути. В дълбока тенджера сварете пастата за около 8-10 минути в предварително подсолена вода. Когато пастата се свари, отцедете я от водата и я поставете в подходящи чинии. Разпределете отгоре количеството аспержи, чесън и кедрови ядки. Овкусете със сока на лимона, настърганата кора, останалото количество зехтин, хималайска сол и черен пипер на вкус.
Необходими продукти (2 порции):
Начин на приготвяне:
Сложете 1 с. л. зехтин за готвене в незалепващ тиган и добавете стафидите, кедровите ядки и чесъна и пригответе за около 1 минута. Добавете спанака и го пригответе за около 2 минути само докато листата се отпуснат леко. Премахнете тигана от котлона и веднага сервирайте порциите, поръсени със зехтин, балсамико и пармезан. За сотиране по-подходящ избор, от една страна, са по-зрелите листа спанак, които по-лесно се приготвят. От друга страна е добре да знаем, че бейби спанакът се консумира предимно суров.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: