Босилекът – любима ароматна билка на мнозина
Босилекът е билка, чиито отличителни черти са наситеният и освежаващ вкус, съчетан със специфичен и събуждащ сетивата аромат. Тя се използва както за облекчаване на различни здравословни състояния, така и като задължителна подправка за овкусяване на всякакви ястия от света на кулинарията.
Какво представлява босилекът?
Босилекът, или т.нар. "царска билка“, представлява тревисто растение, достигащо до 60 см. височина. Босилековите листа имат характерни заостряния в краищата, яйцевидно-продълговата форма и дълги дръжки. Цветовете на босилека са главно бели, а в редки случаи имат и лилаво-бял или червен цвят. Сезонът на цъфтене на царската билка е от юни до септември, като за сушене се бере предварително, а за използване в пресен вид се събира по време на цъфтежа.
Босилековото растение е популярна билка, с богато приложение и в кулинарията като подправка в пресен и сушен вид, поради здравословния си състав.
История на босилека
Историята на босилека е дълга и противоречива. Макар за негова родина да са считани Азия и Африка, около любимата подправка съществуват редица легенди.
Според преданието Александър Велики донася босилека от Персия. В Индия пък босилекът се смята за божествено растение, което предпазва от ужасна митична змия, способна да убива само с поглед. От друга страна, в Египет представлява една от съставките при балсамиране на мумии. А в Рим растението се свързва с романтиката и символизира любовта между двама влюбени, поради което и до ден днешен босилекът се счита за популярен афродизиак.
Лечебни свойства на босилека
Босилекът е широко разпространена билка с многобройни приложения, известна със своето противовъзпалително действие, леко възбуждащо влияние, болкоуспокояващ ефект и противоспазматично действие върху организма. Преди да предприемете курс за лечение, включващ босилек, обаче, е важно да се консултирате с лекар, тъй като приеман в големи количества, той може да има токсично действие.
Различни босилекови отвари се използват за третиране на възпалителни процеси на пикочните пътища и дихателни пътища, както и при умора и депресия. Жабуркането с босилек облекчава зъбобол и болки в гърлото. А сокът от сварени листа пресен босилек може да подейства благоприятно при проблеми с ушите – използван като капки.
Тампони, напоени със същия сок от пресни листа от босилек, подпомагат по-бързото заздравяване на рани. А консумацията на различни рецепти с босилек засилва сърдечната дейност и има антисептично действие.
Почитателите на народната медицина вероятно добре знаят, че босилекът се препоръчва за хрема, безсъние, ангина и всякакви проблеми с корема като: гастрит, колит, язва, гадене и неврози. Може да срещнете и запарката от босилек като метод за лечение на чернодробни заболявания, астма, бронхиални проблеми и заболявания на жлъчката.
Босилекът като подправка
Босилекът е свежа, апетитна и неустоимо ароматна подправка, която се среща в сушен и пресен вид. Поради своите вкусови и ароматни достойнства, растението се отглежда в цяла Европа и се е превърнало в неизменна част от редица национални кухни.
Босилекът превъзходно си пасва със свежи зеленчуци като домати, като подправка за пресни картофки, към пица, всякакви сосове за паста, както и за овкусяване на риба, месо и приготвяне на неустоимо вкусни маринати.
В традиционно българската кулинария босилекът се ползва за приготвяне на свински пържоли, шишчета, говеждо, гъска, боб, картофи, кисело зеле, всякакви бульони, сосове и за овкусяване на зеленчуци. Спокойно можем да твърдим, че босилекът е най-добър приятел на доматите.
В италианската кухня сушеният, както и пресният босилек са задължителна съставка за приготвяне на пица. Използва се и за направа на марината, салати, брускети и сосове за паста.
Поради приятния си и специфичен аромат, босилекът се превръща в незаменима подправка и в средиземноморската кухня. Използва се доста за овкусяване на всякакви риби.
Надяваме се да възбудихме апетита Ви – пригответе си свежо, леко и неустоимо вкусно ястие с босилек. Сигурни сме, че наум Ви идват много. А коя е любимата Ви рецепта с босилек?