Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Босилекът – ароматен, екзотичен и напълно неустоим

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Билки и растения | Все още няма коментари. | 529 прегледа на този пост

Босилекът – любима ароматна билка на мнозина 

Босилекът е билка, чиито отличителни черти са наситеният и освежаващ вкус, съчетан със специфичен и събуждащ сетивата аромат. Тя се използва както за облекчаване на различни здравословни състояния, така и като задължителна подправка за овкусяване на всякакви ястия от света на кулинарията. 

Босилекът е популярна билка с богато приложение.Какво представлява босилекът?

Босилекът, или т.нар. „царска билка“, представлява тревисто растение, достигащо до 60 см. височина. Босилековите листа имат характерни заостряния в краищата, яйцевидно-продълговата форма и дълги дръжки. Цветовете на босилека са главно бели, а в редки случаи имат и лилаво-бял или червен цвят. Сезонът на цъфтене на царската билка е от юни до септември, като за сушене се бере предварително, а за използване в пресен вид се събира по време на цъфтежа. 

Босилековото растение е популярна билка, с богато приложение и в кулинарията като подправка в пресен и сушен вид, поради здравословния си състав.

История на босилека

Историята на босилека е дълга и противоречива. Макар за негова родина да са считани Азия и Африка, около любимата подправка съществуват редица легенди.

Според преданието Александър Велики донася босилека от Персия. В Индия пък босилекът се смята за божествено растение, което предпазва от ужасна митична змия, способна да убива само с поглед. От друга страна, в Египет представлява една от съставките при балсамиране на мумии. А в Рим растението се свързва с романтиката и символизира любовта между двама влюбени, поради което и до ден днешен босилекът се счита за популярен афродизиак.

Лечебни свойства на босилека

Босилекът е широко разпространена билка с многобройни приложения, известна със своето противовъзпалително действие, леко възбуждащо влияние, болкоуспокояващ ефект и противоспазматично действие върху организма. Преди да предприемете курс за лечение, включващ босилек, обаче, е важно да се консултирате с лекар, тъй като приеман в големи количества, той може да има токсично действие.

Различни босилекови отвари се използват за третиране на възпалителни процеси на пикочните пътища и дихателни пътища, както и при умора и депресия. Жабуркането с босилек облекчава зъбобол и болки в гърлото. А сокът от сварени листа пресен босилек може да подейства благоприятно при проблеми с ушите – използван като капки.

Тампони, напоени със същия сок от пресни листа от босилек, подпомагат по-бързото заздравяване на рани. А консумацията на различни рецепти с босилек засилва сърдечната дейност и има антисептично действие. 

Босилекът е свежа, апетитна и неустоимо ароматна подправка, която се среща в сушен и пресен вид

Почитателите на народната медицина вероятно добре знаят, че босилекът се препоръчва за хрема, безсъние, ангина и всякакви проблеми с корема като: гастрит, колит, язва, гадене и неврози. Може да срещнете и запарката от босилек като метод за лечение на чернодробни заболявания, астма, бронхиални проблеми и заболявания на жлъчката. 

Босилекът като подправка

Босилекът е свежа, апетитна и неустоимо ароматна подправка, която се среща в сушен и пресен вид. Поради своите вкусови и ароматни достойнства, растението се отглежда в цяла Европа и се е превърнало в неизменна част от редица национални кухни

Босилекът превъзходно си пасва със свежи зеленчуци като домати, като подправка за пресни картофки, към пица, всякакви сосове за паста, както и за овкусяване на риба, месо и приготвяне на неустоимо вкусни маринати.

В традиционно българската кулинария босилекът се ползва за приготвяне на свински пържоли, шишчета, говеждо, гъска, боб, картофи, кисело зеле, всякакви бульони, сосове и за овкусяване на зеленчуци. Спокойно можем да твърдим, че босилекът е най-добър приятел на доматите.

В италианската кухня сушеният, както и пресният босилек са задължителна съставка за приготвяне на пица. Използва се и за направа на марината, салати, брускети и сосове за паста. 

Поради приятния си и специфичен аромат, босилекът се превръща в незаменима подправка и в средиземноморската кухня. Използва се доста за овкусяване на всякакви риби.

Надяваме се да възбудихме апетита Ви – пригответе си свежо, леко и неустоимо вкусно ястие с босилек. Сигурни сме, че наум Ви идват много. А коя е любимата Ви рецепта с босилек?

Босилекът – ароматен, екзотичен и напълно неустоим Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™