За пълноценното развитие на бебето и благополучието на бъдещата майка, бременната трябва да се придържа към определени хранителни правила. Освен това, спазването на всички препоръки ще помогне не само да износите здраво дете, но и да запазите фигурата тънка и красива. Правилното хранене на бременните жени е ключът към доброто здраве на бебето и успешната бременност.

Основни принципи на хранене на бременни жени

Основното условие за правилното хранене през бремеността е достатъчно разнообразна диета и включване на всички хранителни групи в нея, както и обогатяването й с всички необходими витамини и микроелементи.Когато става въпрос за здравословно, оптимално хранене, има два основни закона, които трябва да имате предвид.

1. Първи закон: съответствието на енергийната стойност (калоричното съдържание) на диетата на енергийната консумация на човек.

Калоричното съдържание на дневната диета трябва да бъде повече от нормата преди бременността, само с 500 kcal. Навикът да се яде за двама може да доведе до бърз набор от излишни килограми, от които след това ще бъде трудно да се отървете.

2. Втори закон: Съответствие на химичния състав на човешката диета с нейните физиологични нужди от хранителни вещества.

Диетата трябва да бъде възможно най-разнообразна и да включва всички основни групи храни.

Важно е в диетата на бременната жена да има достатъчно храни с високо съдържание на калций (мляко, сирене, млечни продукти, зелени зеленчуци, билки), липсата на които води до проблеми със зъбите, ноктите и косата.

За да се предотврати развитието на анемия, диетата на бременната жена трябва да бъде обогатена с храни, съдържащи желязо (червено месо, черен дроб, цвекло, домати, зелени зеленчуци, ябълки, елда, нар). За да се предпази плода от развитието на патологии на невралната тръба, е необходимо да се консумират зелени зеленчуци и плодове, листни салати.

Характеристики на храненето на жените в различни периоди на бременност

През първия триместър на бременността увеличаването на енергийния разход на жената е сравнително незначително, тъй като, от една страна, жената продължава да работи и води активен начин на живот, а от друга страна, допълнителните енергийни нужди, необходими за осигуряване на растежът на плода също са малки, като се има предвид малкият му размер.

1. Основното условие за правилното хранене през този период е достатъчно разнообразна диета и включване на всички хранителни групи в нея, както и обогатяването й с всички необходими витамини и микроелементи.

2. Достатъчен прием на омега-6 и омега-3 мастни киселини (риба, рибено масло, ядки, авокадо, растително масло, ленени семена).

3. Хранене 4-5 пъти на ден на малки порции.

4. Ограничаване на приема на сол.

5. Използването на продукти с фолиева киселина, йод и витамин Е.

През II и III триместър потребността от енергия и хранителни вещества се увеличава поради увеличаването на размера на плода и необходимостта от допълнително осигуряване на хранителни вещества и енергия, както и растежа на плацентата.

През II и III триместър е необходимо:

  • Здравословната балансирана диета се основава на използването на разнообразни храни, главно от растителен, а не от животински произход.Увеличете приема на протеини за растежа на плода, растежа на плацентата (постно месо, домашни птици, яйца, риба, млечни продукти)
  • Увеличете приема на калций (мляко, извара, сирене, яйца, риба), желязо (черен дроб, ябълки) и йод (риба, морско зеле), участващи в изграждането на феталния скелет, поддържане на здравето на майката, и диетични фибри, необходими за адекватна чревна подвижност.
  • Ограничете храните, които най-често предизвикват алергични реакции (шоколад, цитрусови плодове и др.)
  • Препоръчва се допълнителен прием на витаминни и минерални комплекси.
  • Ограничете употребата на сол, солени и пушени храни.
  • Консумирайте повече храна, приготвена на пара, задушена, варена или печена.

Колкото до храненето на кърмещи жени, трябва да се има предвид, че диетата им трябва да включва всички основни групи храни и да осигурява:

1. Задоволяване на всички физиологични нужди на майката от енергия и основни хранителни вещества;

2. Допълнително снабдяване с енергия и хранителни вещества, необходими за производството на достатъчно количество мляко с висока хранителна стойност;

3. Предотвратяване на приема на продукти, съдържащи облигатни алергени и хистаминови либератори и съединения, които могат да причинят дразнене на лигавицата на храносмилателния тракт (етерични масла, пероксиди на мастни киселини и др.) с майчиното мляко в тялото на кърмачетата.

Един от важните принципи на рационалното хранене е диетата, неспазването на която може да има отрицателен ефект върху здравето както на майката, така и на детето.

Здравословната диета за бременна жена включва хранене най-малко 4 пъти на ден, а по време на токсикоза - 5-6 пъти на ден. Важно е да се храните на части и по едно и също време на деня. Вечерята трябва да е 3-4 часа преди лягане.

Трябва да се храните често и на малки порции.

Принципи на здравословно хранене

Здравословната диета за бременна жена включва хранене най-малко 4 пъти на денЗдравословното хранене е хранене, което отговаря на физиологичните нужди на различни групи от населението, като допринася за превенцията на заболяванията. Това е физиологично пълноценно хранене на здрави хора, като се вземат предвид пол, възраст, климат, традиции и др. Всички препоръки за здравословно хранене са общоизвестни, но тъй като повечето хора упорито ги пренебрегват, и затова продължават да растат случайте на сърдечно-съдови и ендокринни заболявания, а метаболитните нарушения са много чести.

1. Здравословната балансирана диета се основава на използването на разнообразни храни, главно от растителен, а не от животински произход. Сред хранителните продукти няма абсолютно полезни и абсолютно вредни. Например плодовете, горските плодове, зеленчуците са източници на витамини (фолиева киселина, витамин К, β-каротин и др.), хлябът също е източник на витамини, но други (витамини от група В), млякото е богато на витамин В2.

2. Яжте по-малко наситени мазнини и трансмастни киселини. Ограничете консумацията на "видими" мазнини в зърнените храни и сандвичите. Изберете нискомаслени сортове месо и млечни продукти, премахнете видимата мазнина от месото, премахнете кожата от домашните птици, яжте по-малко сладкиши и десерти. Използвайте растителни масла за готвене и меки маргарини за сандвичи.

3. Изберете мляко и млечни продукти, които са с ниско съдържание на мазнини и сол и трябва да се консумират ежедневно.

4. Опитайте се да ядете риба редовно. Необходимо е да се яде мазна морска риба под всякаква форма, но не пържена, 1-2 пъти седмично, т.к. полиненаситените мастни киселини от семейството на омега-3 играят важна роля в метаболитните процеси в човешкото тяло.

5. Яжте поне 400-500 г горски плодове, зеленчуци, плодове на ден (за предпочитане различни).

6. Яжте редовно храни, съдържащи нишесте и диетични фибри. Хляб, зърнени храни и тестени изделия, ориз и картофи трябва да се ядат няколко пъти на ден, на всяко хранене. Препоръчително е да се яде хляб от пълнозърнесто брашно или с добавка на натрошено зърно, нарязани трици.

7. Яжте по-малко захар, но не я премахвайте напълно от менюто си.

8. Избягвайте прекомерната консумация на солени храни, пушени продукти, колбаси. Общият прием на сол, включително солта в хляба, консервираните храни и други храни, не трябва да надвишава една чаена лъжичка (6 грама) на ден. Препоръчва се използването на йодирана сол.

9. Опитайте се да пиете поне 1,5-2 литра течности на ден (питейна вода, минерална вода, чай и други източници на свободна течност).

10. Пийте алкохол умерено по отношение на етилов алкохол (чист алкохол). Не повече от 25 г алкохол (50-60 г водка, коняк) на ден за мъже, 15 г за жени. Повече от 40 грама чист алкохол на ден може да доведе до алкохолизъм.

11. Контролирайте теглото си чрез индекс на телесна маса. Идеалното телесно тегло трябва да отговаря на препоръчителните граници. (Индекс на телесна маса в диапазона 20-25. Изчислява се по формулата на Quetelet: BMI = M (kg): H2 (m), където M е тегло, H е височина). Трябва да се поддържа поне умерено ниво на физическа активност.