Как най-здравословно и вкусно да употребяваме чудотворните семена?
Искате да се възползвате от невероятните хранителни качества на чиата, но не сте сигурни как да я приготвите, за да бъде хем вкусна, хем да запази полезните си съставки? Вкусът на тази суперхрана не Ви впечатлява, но не смятате, че това е причина да се лишите от нея? Ние Ви предлагаме специални много изкушаващи и изпитани рецепти с чиа, които ще Ви накарат да си оближете пръстите. А най-хубавото е, че докато похапвате вкусно, се грижите за здравето и тонуса си.
Предимствата на чиа
Припомняме, че чиа е една от най-предпочитаните суперхрани на пазара. Смята се, че родината й е Мексико. Индианците я приемали, за да си осигурят издръжливост, енергия и бодър дух. И днес чиата се консумира от хора по целия свят, тъй като, като повечето суперхрани, съчетава в себе си здравословните ползи от много различни видове храна. С приема на няколко лъжици чиа на ден си осигуряваме почти всички необходими хранителни вещества за организма. Високото съдържание на фибри кара семенцата да набъбват. Те са изключително хидрофилни – т. е. задържат голямо количество вода. Така подпомагат електролитния баланс на организма и предпазват от обезводняване. Особено ползотворна в това отношение чиа е в жегите, когато има реална опасност да се дехидратираме, ако тялото ни не приема и задържа достатъчно вода.
Чиа е най-големият растителен източник на Омега-3 мастни киселини. Съдържа и голямо количество протеини. Семенцата са добър източник и на линолеинова киселина. Чиата е богата на калий, калций, фосфор, цинк. Калият в чиата е няколко пъти повече от този в млякото, което я прави много ценна за поддържане на зъбите и костите. Има високо съдържание на разтворими фибри и затова е предпочитана при храносмилателни и стомашно-чревни проблеми. Съдържа редица антиоксиданти и подпомага детоксикацията на организма.
Какъв е вкусът на чиа?
Интересно е, че чиа е неутрална на вкус и това я прави изключително подходяща за включване към най-различни ястия и напитки. С каквото и да подправите чиа, няма да сгрешите. Тя има приятен зърнен аромат и може да придаде на хапването ни по-плътен и наситен вкус. Подходяща е и за сладки, и за солени продукти. На практика можете да я включите към всяко едно от любимите си ястия. Няма как да не Ви допадне.
Кога да консумираме чиа?
Чиа може да се консумира по всяко време на деня – със закуската, обяда и вечерята. Консумирайте чиа тогава, когато Ви е вкусна. Ето и нашите предложения как най-апетитно и здравословно да включите чиа в менюто си.
За закуска
1. Тропически плодов шейк
Плодовите шейкове са много полезна и удобна закуска, защото се приготвят бързо и може да се консумират дори по път за работа. Закуската е много важна, но често повечето от нас я пропускат, защото нямат достатъчно време. Вкусен плодово-млечен шейк ще ни осигури енергиен и балансиран старт на деня, особено ако в него сложим и семена от чиа. Ето и нашето предложение:
- 1-2 ч. ч. плодов сок – по желание, по възможност свежо изцеден
- Пъпеш
- Банан
- 200 гр. кисело мляко
- 1-2 с. л. семена от чиа
- 1 ванилия
- Мед по желание
Смесете плодовия сок с нарязания на ситно пъпеш. Добавете банана или друг плод по желание, който също сте нарязали на ситно. Прибавете киселото мляко, ванилията и меда, ако плодовете, които използвате, не са достатъчно сладки. Чиата може да добавите сега, преди разбиването, или след това, ако искате семенцата да останат цели и да се усещат. Разбийте всичко с пасатор или блендер, докато продуктите се смелят добре. Сервирайте със стръкче мента по желание и се насладете на тази много вкусна и здравословна закуска.
2. Овесени бисквити с чиа
- 1-2 с. л. чиа
- 100 гр. масло
- 150 гр. брашно (50 гр. може да е пълнозърнесто и 100 гр. – бяло)
- Захар – на вкус, около 2/3 ч.ч.
- Шепа овесени ядки
- 1-2 ч. л. бакпулвер
- 1 яйце
- Ванилия
- Канела
- Джинджифил или други подправки по желание
Оставете маслото на стайна температура, за да омекне. Разбийте захарта с него на пухкава пяна. Добавете яйцето и продължете да разбивате още малко. Пресейте добре брашното с бакпулвера, ванилията и другите подправки. Прибавете към брашното чиата и овесените ядки и разбъркайте, за да се смесят. Сега е ред да смесим всички съставки. Към маслената смес постепенно прибавете брашняната, разбърквайки с лъжица. Имайте търпение съставките да се смесят добре. Когато се получи среднотвърдо тесто, с което може да се работи лесно, започнете да оформяте бисквитки в желаната форма. Може да използвате формички за сладки. Изпечете изрязаните бисквитки в загрята на 180-200˚С фурна до порозовяване. Може да направите глазура от разтопен черен шоколад, с която да покриете сладките. Поднесете с прясно мляко или напитка по желание. Това е една много апетитна и вкусна закуска, с която да приемете сутрешната си доза чиа.
3. Омлет с чиа
Този омлет е идеален за закуска. Може да го гарнирате с препечени филийки или здравословни крекери.
- 2 яйца
- 1-2 с. л. чиа
- Шепа натрошено сирене
- Кашкавал – по желание
- 1 нарязан домат
- Зехтин
- Сол
- Черен пипер
- Червен пипер
Разбийте яйцата и в тях добавете чиата. Загрейте зехтина в незалепващ тиган. Изсипете яйцата и изчакайте да се втвърдят леко. Тогава поръсете върху омлета натрошеното сирене, нарязания домат, кашкавала и подправките. По желание може да се добави риба тон или шунка. Изчакайте до готовност и се насладете на чудесната закуска.
4. Морковени мъфини с чиа
- 2-3 бр. настъргани моркови
- 1-2 с. л. чиа
- 2/3 ч. ч. захар
- 1 яйце
- ½ ч. ч. олио
- 2/3 ч. ч кисело мляко
- 1 ½ ч. ч. пресято брашно
- 1 пакет бакпулвер
- Ванилия
- Канела
Смесете пресятото брашно със захарта, бакпулвера и ванилията. Добавете и канелата. Към сместа изсипете морковите и разбъркайте. В друга купа сложете яйцето. Леко го разбийте. Смесете го с киселото мляко, чиата и мазнината. Изсипете брашняната смес при влажната смес и разбъркайте, за да се смесят добре продуктите. Не пребърквайте. Разпределете тестото в намазнена и набрашнена форма за мъфини и печете на 180˚С до готовност.
Очаквайте съвсем скоро 2 част на нашите рецепти, посветени на суперхраната чиа!