Ацеролата е все още сравнително неизвестен плод по нашите географски ширини. Но запознаването със свойствата му е задължително, тъй като това е плодът с най-висока концентрация на витамин С. Основното, което трябва да знаем за витамина, е, че е един от най-полезните за тялото. Какво е важно да знаем за ацерола и защо да я включим към списъка си с покупки, както и с хранителни добавки?
Какво е ацерола?
Растението ацерола представлява малко дърво или храст, което ражда мънички плодове с червен цвят. Прилича много на така познатата ни череша. Традиционно се среща в Южна Америка, най-вече в Бразилия, както и в Ямайка. Ако трябва да сравняваме количествата на витамин С в ацерола и в портокалите: познатите ни оранжеви плодове ни дават от 500 до 4000 ppm от витамина (аскорбинова киселина), докато в лабораторни изследвания на ацерола тя съдържа от порядъка 16.000,00 до 172.000,00 ppm. Плодът ацерола може да съдържа до 4,5% витамин С. За сравнение в обелен портокал се съдържат около 0,05%. Съдържанието на витамин С в ацеролата варира в зависимост от различни фактори: колко е зрял плодът, в кой сезон е обран, климата на местността. Когато плодът започва да узрява се губи голямо количество витамин С, затова плодът, който се използва в хранителни добавки, се бере зелен.
Полезното действие на ацеролата
Ацеролата е плодът с най-високо съдържание на естествен витамин С. Когато витаминът е в своята естествена форма, той е най-лесно усвояем за човешкия организъм. Тя съдържа още важни витамини и минерали:
- Два пъти повече магнезий, калий и витамин В5 в сравнение с портокала (който традиционно свързваме с високи концентрации на витамин С)
- Съдържа още витамин А, рибофлавин, витамин В3
Кога да приемаме ацерола?
Поради уникалното си съдържание на полезни микронутриенти, ацеролата има мощно антиоксидантно действие и предпазва организма от действието на свободните радикали. Освен това подпомага организма при засилване на имунната система, зарастване на рани и фрактури, подсилване на кръвоносните съдове. Кога се препоръчва приемът на ацерола?
- При занижени сили на имунната система и като цяло на организма
- При настинки и грип
- При тежки физически и психически натоварвания
- При бедно на витамини хранене
- При алергии, вирусни и бактериални инфекции
Колко е важен приемът на витамин С?
За да разберем колко е полезна ацеролата, е важно да си изясним колко всъщност мощно е действието на един от най-коментираните витамини – витамин С. Витамин С е незаменим водоразтворим витамин, който трябва да се приема ежедневно, тъй като се изхвърля с течностите от организма. Действието му надхвърля много това, което традиционно си представяме – защита срещу настинки и борба с тях.
Той е един от най-често използваните витамини като хранителна добавка, тъй като участва в много жизнено важни процеси. Има силно антиоксидантно действие, което съдейства за здрав имунитет и добро състояние на зъбите, венците и костите. Помага при заздравяване на рани и фрактури, изгражда устойчивост при инфекции, заздравява кръвоносните съдове, спомага за абсорбиране на желязото. Приемът на естествен витамин С многократно повишава неговата ефективност. Освен това витаминът е важен за синтеза на колаген, което го прави особено важен за състоянието на кожата, кръвоносните съдове, ставите. Предотвратява превръщането на нитратите (от смог, цигарен дим, зеленчуци, бекон и др.) в канцерогени (вещества, причиняващи ракови заболявания). Подпомага за намаляването на холестерола и за превенцията на атеросклероза. Витамин С повишава качеството и продължителността на живота.
Съчетава се с много различни микронутриенти, сред които цинк и желязо.
В съчетание с минерала цинк витамин С има много добро въздействие върху кожата и различни нейни състояния: акне, бавно зарастване на рани. Помага и при проблеми с ноктите и накъсваща се коса.
Тъй като витамин С подпомага абсорбцията на желязо от организма, комбинацията между желязо и витамин С е особено подходяща.