Да си изберем плод или зеленчук според цвета им

За да Ви запознаем по-добре с ползите от плодовете и зеленчуците, трябва да сте наясно, че съответните цветове съдържат определени полезни вещества. Основните антиоксиданти, витамини, минерали и хранителните вещества, които са необходими за организма ни, се съдържат в плодовете и зеленчуците. Просто трябва да се научим да ги подбираме спрямо проблемите, които искаме да преборим.

Как да се ориентираме по цветовете?

Червените и розовите плодове и зеленчуци съдържат важни фитохимикали, наречени ликопен и антоцианиниЧервените и розовите плодове и зеленчуци съдържат важни фитохимикали, наречени ликопен и антоцианини. Веществото ликопен се свързва с намаляването на риска от различни видове рак и е изследвано най-вече по отношение предотвратяването на рака на простатата. Храни, богати на ликопен: домати, гуава, диня и розов грейпфрут. Антоцианините са мощни антиоксиданти, които се свързват със снижаването на кръвното налягане и с подобряването на здравето на сърцето и на сърдечносъдовата система. Богат на антоцианините е и Сокът от Акай Бери. Храни, съдържащи антоцианини, са: малини, ягоди, череши, червени боровинки, червено зеле, червени ябълки, червен лук и боб. Друг важен хранителен елемент е ресвератрол, който се намира в червеното грозде. Това съединение има противодействащи свойства на стареенето.

Плодовете и зеленчуците с оранжеви и жълти цветове съдържат много витамин С, а както всички знаят, че той е изключително важен по-добрата функция на имунната система.

Плодовете и зеленчуците с оранжеви и жълти цветове съдържат много витамин С, а както всички знаят, той е изключително важен за по-добрата функция на имунната система. Освен витамин Ц оранжевите и жълти плодове и зеленчуци съдържат и бета каротин, фитохимикал, който помага да се понижи рискът от сърдечни заболявания и рак. Витамин С подсилва и имунната система и помага за поддържане здравето на зрението. Храни, богати на бета каротин: манго, праскови, кайсии, пъпеш, тиква, сладки картофи и тикви цигулки. Плодовете и зеленчуците в тази цветова гама и най-вече цитрусовите плодове са много добър източник на биофлаваноиди. А те, от своя страна, си взаимодействат с витамин C и играят важна роля за здравето на зъбите, костите и кожата. Биофлавoноиди има в папаята, ананасът, крушите и цитрусите като лимоните, мандарините, портокалите и грейпфрута.

Сините и лилавите плодове и зеленчуци, също като предните изброени съдържат антоцианини.

Сините и лилавите плодове и зеленчуци, също като предните изброени, съдържат антоцианини. Но те пък, от своя страна, съдържат и много фенолни киселини, които включват флаваноиди, хидроксиканелени киселини и хидроксибензоена киселина. Фенолните киселини имат важната функция да предотвратяват увреждането от свободните радикали в тялото и да защитават клетките в организма ни. Тези вещества могат да ни предпазят от различни хронични заболявания. Вижте още 7 супер храни против стареене. Плодовете и зеленчуците в тази гама са: сините боровинки, къпините, сини сливи, касис, черното грозде, бъз, патладжан. Боровинките, също като червеното грозде, са добър източник на ресвератрол.

Белите зеленчуци от семейство лукови съдържат фитохимикала алицин, а с негова помощ може да се сваля кръвното налягане.

Белите зеленчуци от семейство лукови съдържат фитохимикала алицин, а с негова помощ може да се сваля кръвното налягане. Алицинът предпазва от сърдечни проблеми и рак. Този фитохимикал подпомага функцията на имунната система, като успешно се бори с инфекциите с помощта на антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Също така са много важни детоксикиращите свойства на алицина. Зеленчуци, в чийто състав влиза алицинът: чесън, лук и праз. Свойствата на чесъна да прочиства и имунностимулира се дължат именно на алицина.

Зелените зеленчуци в състава си имат един антиоксидант, наречен лутеин

Зелените зеленчуци в състава си имат един антиоксидант, наречен лутеин. А той, от своя страна, помага за поддържането на оптимално зрение, здрава кожа, предпазва от удебеляването на артериите и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова лутеинът е много важно хранително вещество за здравето на сърцето. Зеленчуци, богати на лутеин: броколи, зелен фасул, краставица, артишок, зелени чушки, бамя. Зеленчуците с тъмно зелени листа като къдравото зеле, рукулата, спанака, марулята, синапените листа и швейцарското зеле са с богато съдържание на минерали като магнезий, отговорен за производството на енергия в клетките. Калцият в тези листни зеленчуци поддържа здравето на костите и нервната система. Също така и калий, който подпомага растежа, изграждането на мускулите и протеиновия синтез. И не на последно място, манган, който поддържа здравето на мозъка и доброто функциониране на митохондриите. Освен горе споменатите полезни вещества, зелените зеленчуци имат и много В витамини и фолиева киселина, важни за работата на сърцето.

Ако искате да укрепите имунната си система

Ако имунната Ви система е слаба, яжте повече зелени плодове и зеленчуци. Те могат да помогнат на имунната Ви система и да намалят нивата на лошия холестерол. Освен това подпомагат притока на кислород в мозъка, затова добавете в менюто си: спанак, броколи, киви и други зелени храни.

Ако искате да подпомогнете защитните реакции на тялото си

Наблегнете на червените и оранжевите плодове и зеленчуци, защото каротеноидите, намиращи се в тях, могат да неутрализират действието на вредните вещества, които попадат в организма. Плодовете и зеленчуците, съдържащи каротеноиди, подобряват зрението и укрепват дихателните пътища. Ние Ви препоръчваме да похапвате мандарини, диня, тиква, моркови, домати, червен пипер.

Ако искате да избягате от възпаленията

Наблегнете на сините и лилавите плодове, защото те предотвратяват инфекциите и възпаленията. Тези плодове ги наричат още естествени антибиотици! Богати на полезни полифеноли са боровинките, гроздето, цвеклото, касисът и къпините.

Ако искате да балансирате холестерола си

Избирайте оранжеви и жълти плодове, защото те са богати на флавоноиди, които могат да балансират холестерола. Храни в тази цветова гама са: мангото, прасковите, жълтите чушки, круши, грейпфрути.