1. Захарта е лекарство за депресия
Не за дълго. Чаша вода с три лъжички захар действително може да доведе до антидепресантен ефект, но не за дълго — не повече от половин час. После настъпва обратен процес. Свързано е с това, че захарта намалява запасите от витамин В1 в организма, който поддържа бодростта на мозъка. Колкото в по-малко количество е този витамин, толкова по-голяма е вероятността от сънливост, неврастения, депресия, бърза умора, мускулна слабост.
2. В захарта няма нищо полезно
Що се отнася до чистата бяла захар – да. Както и за всички рафинирани продукти. Но кафявата захар съдържа минерали (калий, натрий, калций, фосфор, желязо), растителни влакна, които са много полезни за здравето.
3. Подсладителите са по-малко вредни от захарта
По-скоро не, отколкото да. В повечето случаи основа за подсладителите е аспартамът — генно-модифицирано вещество. Механизмът му на действие е свързан с увеличаване на чувствителността на рецепторите към сладко. И макар той, за разлика от захарта, да съдържа минимум калории, има зад гърба си тлъсто досие, потвърждаващо неговата вредност. Поддръжниците на това мнение се позовават на изследванията, доказващи, че, първо, аспартамът повишава апетита (кой не знае чувството, когато пиеш сладка напитка и не можеш да се напиеш), и, второ, той, както и другите генно-модифицирани продукти, е канцерогенен (доказано при експерименти с плъхове, при човека тази вреда не е доказана, но както се казва, няма дим без огън). При температура 30°С се разрушава с образуване на канцерогени.
4. Шоколадът е вкусен, но вреден
За радост на поклонниците на това лакомство, вредата от него е силно преувеличена. При все това полезен е не всичкият шоколад, а само горчивият. Благодарение на антиоксидантите в състава му (а именно – полифенол), този продукт защитава съдовете от разрушителното влияние на свободните радикали. Освен това флавоноидите, които попадат в шоколада от какаото, подобряват циркуляцията на кръвта, благодарение на свойството си да разрушават тромбообразуванията в кръвта, които се явяват причина за сърдечни пристъпи и други болести, свързани с нарушено кръвообращение. Останалите видове шоколад не са повече от източник на калории, лишени от витамини, влакна и минерални вещества. И все пак, да се злоупотребява постоянно с кафявото лекарство не трябва, тъй като това може да повиши риска от появяване на захарен диабет, а в най-близко време, заради увеличени килограми, ще стане повод за промяна на гардероба. Безопасната доза шоколад — 25 гр. на ден.
5. В шоколада има много кофеин
Всъщност в едно кубче шоколад се съдържа всичко на всичко 30 мг. кофеин. А виж в чаша кафе – цели 180 мг., а в чая и повече от това. Така че, за да усетите същия ободряващ ефект, както от чаша кафе, трябва да излапате поне 6 кубчета шоколад.
6. Сладкото — най-калоричната част от храненето
Не. Най-калоричната част от храната е мазнината. При разграждането на 1 гр. въглехидрати се образуват 4 калории, а от 1 гр. мазнини – цели 9, че дори и повече! Затова, ако сте си поставили за цел да отслабнете, най-напред трябва да ограничите мазнините.
7. От сладкото се появява акне
Не. Проблемът с акнето е свързан изключително с проблемите на ендокринната система. Ако надбъбречните жлези изработват в женския организъм повишено количество андрогени (мъжки полови хормони), то мастните жлези започват усилено да работят и рязко нарушават въглехидратния обмен. За да се възстановят нивата, трябва да се откажем от захарта. Само поради тази причина, а не защото сладкото предизвиква акне. Наистина, има и изключения — това са хора с непоносимост към шоколада. При тях се появява алергия във вид на обрив, който може да се появи и без ендокринни проблеми.
8. Най-полезно е въобще да престанем да ядем сладко
Не. Съгласно нормите за прием на продукти, разработени от СЗО, съотношението белтъци, мазнини и въглехидрати в храната трябва да бъде 1:1:4. И около 10% от въглехидратите може да постъпва във вид на захар и мед. Т. е. човек все пак е длъжен да яде сладко, в това число и захар, всеки ден. С нея той компенсира около 10% от денонощната потребност от енергия. Без вреда може да се изяде около 70 гр. захар на ден.