Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Аспартам – сладката отрова

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Храни и напитки, Отслабване, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 4376 прегледа на този пост

Съдържание на Аспартам – сладката отрова


Аспартамът е много вреден за нашето здраве.Аспартамът (aspartame) или Е951 е изкуствен подсладител, който се използва в хранително-вкусовата промишленост като заместител на захарта. Той е ниско калоричен и много силен подсладител, като е около 200 пъти по-сладък от захарта. Познат е още под търговското име Нутрасуит и се използва в над 6000 продукта, най-често в такива, които не съдържат захар или в диетични продукти. Той е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата (ААХЛ) и от Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ), според които не вреди на нашето здраве.

Въпреки това според много изследвания аспартамът вреди на здравето ни, а съмнителните методи, по които е получил одобрение от ААХЛ и ЕОБХ, както и потенциално токсичните му съставки, ни карат допълнително да се съмняваме в безопасността на този изкуствен подсладител. Близо 85% от всички жалби към ААХЛ са за нежелани реакции към аспартам. В действителност, аспартамът представлява опасност за нашето здраве.

Продукти, съдържащи аспартам

Аспартам се съдържа в много от евтините продукти на пазара, които са заменили захарта с този подсладител. Такива на българския пазар са дъвките без захар, ментовите дражета, диетичните безалкохолни напитки, мултивитамините, желираните десерти, топингите, диетичните сладки, много от лекарствата. Аспартам има дори и в някои зърнени храни, млечни продукти и бързи закуски, но те са главно на американския пазар.

Странични реакции от аспартама

Компонентите на аспартама могат да доведат до редица здравословни проблеми. Някои от тези проблеми се проявяват постепенно, а други са внезапни остри реакции. Аспартамът се състои от аспарагинова киселина и фенилаланин. Втората съставка е изкуствено променена, така че да доведе до сладкия вкус на подсладителя. Фенилаланинът лесно се разгражда до метанол. В плодовете и зеленчуците метанолът се свързва с източник на фибри, какъвто е пектинът, и по този начин лесно се извежда от организма чрез храносмилателния тракт. При аспартама обаче метанолът не е свързан с нищо, което да помогне за премахването му от тялото. Оставайки в тялото, метанолът се превръща във формалдехид, който може да увреди нашето ДНК.

Някои от многото разстройства и болести, свързани с аспартама:

  • Рождени дефекти

Изследване, финансирано от Монсанто, за проучване на вероятни рождени дефекти, причинени от консумирането на аспартам, е било спряно, след като предварителните резултати са показали информация, компрометираща изкуствения подсладител. Според това изследване имало опасност за плода, а високи дози аспартам можело да доведат до умствена изостаналост.

  • Рак (мозъчен тумор)

През 1981 г. статистик от ААХЛ заявил, че данните за вероятно причиняване на мозъчни тумори от консумацията на Е951 са били толкова обезпокояващи, че той не би препоръчал одобряването на този опасен подсладител. При изследвания с лабораторни мишки, на които се е давал аспартам към храната, е наблюдаван голям процент от причиняване на мозъчни тумори. Разбира се, при хората не винаги се получават същите резултати, както при животните, но засега това е един от най-добрите методи. Други изследвания се осланят на данни, според които мозъчните тумори в САЩ са зачестили след 1980-та година, когато аспартамът започва масово да навлиза в хранително-вкусовата промишленост.

  • Диабет

Аспартамът е много силен подсладител.

Американската диабетна асоциация (АДА) всъщност препоръчва тази химическа отрова на хора с диабет, но според изследване, проведено от специалисти по диабета, аспартамът:

  • Води до по-слаб контрол на диабета при диабетици на инсулин или перорални лекарства
  • Води до влошаване на диабетни усложнения като ретинопатия, катаракта, невропатия и гастропарези
  • Предизвиква гърчове
  • Съдържа екситоксини, способни да причинят диабет на хора, които са генетично предразположени към болестта
  • Емоционални разстройства 

Проучване за въздействието на аспартама върху хора с емоционални разстройства показало голямо увеличение на симптомите за лицата, приемали подсладителя. Някои от симптомите били много сериозни, а трима от участниците дори твърдели, че са били натровени от аспартама. Изследователите заключили, че хора с емоционални разстройства са още по-уязвими от ефектите на Е951. Освен това има много доклади на случаи с ниски нива на серотонин в мозъка, депресии и други емоционални разстройства, свързани с употребата на аспартам. Симптомите на тези разстройства отслабват, след като се спре приемът на опасния подсладител.

  • Епилептични пристъпи

В Техническия университет в Масачузец се е провело изследване на 80 човека, които получили епилептичен пристъп след приема на аспартам. Резултатите свидетелствали за многото опасности, които криел приемът на Е951, включително омайващият ефект на метанола. На самолетните пилоти се препоръчвало да не приемат аспартам, тъй като след консумацията му те ставали по-податливи към епилептични пристъпи и световъртеж.

Аспартам – сладката отрова Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™