Храната е от съществено значение за поддържане на добро здраве и затова се препоръчва поддържането на балансирана диета с продукти, които природата предлага. Плодовете и зеленчуците са сред любимите, които придружават нашата диета, тъй като имат висок принос на витамини, минерали и протеини, от които тялото ни се нуждае.

Плодотерапията се основава на използването на плодовете като лекарство благодарение на тяхното богатство на лечебни и хранителни вещества.

Знаете ли, че ако се увеличи консумацията на плодове, 1,7 милиона живота годишно могат да бъдат спасени?

Плодовете са храни, които трябва да включим в една балансирана диета по няколко причини. Те ни помагат да задоволим апетита си и да получим енергия по здравословен начин, като същевременно ни помагат да осигурим добър хранителен принос на тялото, така че то да изпълнява всичките си функции по съответния начин.

Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че недостатъчният прием на плодове и зеленчуци причинява 31% от исхемичната болест на сърцето и 11% от инсултите. Следователно плодовете са храна с лечебни свойства, която може да ни помогне както в превантивната фаза, така и при лечението на определени заболявания. Има все повече научни доказателства, които го доказват.

Всъщност СЗО съветва да се приемат поне 5 порции плодове и зеленчуци (3 парчета плодове и 2 порции зеленчуци). А консумацията на тези храни трябва да бъде навик за цялото население като цяло поради благоприятния им ефект върху здравето. Тези бижута на природата имат специфичен хранителен състав. Те са богати на вода и фибри, източник на витамини и минерали. Тяхната хранителна стойност се допълва от пигменти, които в плодовете имат двойна цел. Първо, тяхната оцветяваща сила, която придава тонус на кожата или пулпа, и второ, тяхната антиоксидантна сила, което ги прави идеални добавки за грижа за нашето тяло. Следователно редовната им консумация се проявява във физическо и психическо подобрение.

Можем дори да се възползваме от различните активни съставки на определени плодове, за да подобрим благосъстоянието си в случай на заболяване, ниска физическа сила, ниска енергия или състояния на дефицит, като например: боровинки за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и плодове, богати на витамин С, за намаляване на продължителността на настинки.

Митове за плодовете

По-долу ще се опитаме да Ви помогне да разбиете 7 мита за консумацията на плодове, така че нищо да не Ви спира да увеличите приема им:

Митове за плодовете

Мит 1: Яденето на плодове като десерт Ви прави дебели: ЛЪЖА

Калориите в плодовете са еднакви, независимо дали се консумират сутрин, следобед или като десерт. Следователно няма да ни направят дебели нито повече, нито по-малко, независимо кога ги приемаме. Редът на приемане на продуктите не променя броя на калориите, които съдържат. Освен това няма научно изследване, което да потвърждава, че плодовете, консумирани като десерт, причиняват храносмилателен дискомфорт или Ви карат да напълнявате повече или по-малко, отколкото ако се приемат между храненията.

Мит 2: Зрелите плодове са препоръчителни при храносмилателни проблеми: ИСТИНА

Зелените плодове представляват проблем, когато става въпрос за правилното храносмилане, докато по-зрелите плодове са по-меки. С узряването органичните киселини, присъстващи в зелените плодове и които могат да раздразнят чревната лигавица, намаляват, в допълнение към увеличаването на количеството захари.

Мит 3: По-добре е да ядете плодове преди ядене: ИСТИНА

Плодовете подготвят стомашните сокове за по-добро приемане на храната, като отчасти благоприятстват храносмилането ни. Друга полза от приема им преди хранене е тяхната засищаща сила, която ще ни накара да не сме толкова гладни по време на хранене и ще имаме по-голям контрол върху количествата, които изяждаме.

Мит 4: По-добре е да не смесвате плодовете: ЛЪЖА

Яденето на плодове, освен че е питателно, е много вкусно. Могат да се приготвят всякакви комбинации, колкото повече, толкова по-разнообразни са хранителните вещества. Комбинирането на различни плодове не води до никакво отрицателно взаимодействие, защото нашето тяло е много мъдро и ефективно в способността си да смила и абсорбира различните хранителни вещества. Всъщност консумацията на различни плодове може да ни даде по-добри ползи, тъй като всеки плод съдържа различно количество витамини и минерали, така че чрез смесването им ще получим всичко.

Мит 5: Хубаво е да вечеряте само плодове: ИСТИНА

Яденето само на плодове за вечеря е сравнително разпространена идея сред много хора, но е погрешна, особено ако това, което искате да постигнете, е да отслабнете. Всяко хранене трябва да включва най-важните макронутриенти, за да бъде диетата балансирана. А яденето само на плодове не е балансирано и е недостатъчно и на следващия ден ще се чувстваме слаби или ще имаме повече апетит поради по-ниските нива на кръвната захар.

Мит 6: Хората с диабет не могат да ядат плодове: ЛЪЖА

Тъй като плодовете съдържат въглехидрати, може да се смята, че хората с диабет трябва да избягват консумацията им. Въпреки това, както експертите по диабет, така и здравните организации, не се колебаят да предложат редовната консумация на пресни плодове при всеки пациент с това заболяване. Въпреки че е необходимо тези пациенти да знаят приблизителния процент на въглехидрати в тези храни, това не означава, че е непрепоръчително за тях.

Мит 7: Когато един плод е много сладък, това означава, че има много захар: ЛЪЖА

Степента на сладост на един плод не е свързана с количеството захар, което съдържа, а по-скоро с неговите химични характеристики. Като пример: Една тръпчива зелена ябълка има повече захар от пъпеша.

8-те най-добри плода за Вашето тяло

Разнообразието на плодовете като размер, форма и вкус предлага широка гама от възможности за обогатяване на ежедневната диета. Приемът на плодове като сокове, шейкове или смутита е лесен, бърз, ефективен, различен и разнообразен начин да достигнете минимума от 5 броя на ден, който препоръчва СЗО.

Най-здравословните плодовеПо-долу ще Ви разкажем кои са най-здравословните плодове според тяхната хранителна стойност, като по този начин със сигурност ще се почувствате по-насърчени да ги включвате често в диетата си.

Авокадо - един от най-здравословните плодове

Много хора не знаят, че авокадото е плод, но е! И не само, че е един от най-здравословните плодове, които можем да намерим, но ни осигурява добро количество основни хранителни вещества. Някои не го консумират, защото казват, че от  него „напълняват“. Въпреки това мазнините, които осигурява, са полезни и всъщност ни помагат да поддържаме здравословно тегло.

Авокадото е източник на мононенаситени и ненаситени мастни киселини, калий и витамини C, E и B. Можете да консумирате половин авокадо на ден заедно със салата, за да получите добро количество растителни протеини, фибри, витамини, минерали и мастни киселини.

Кокосов орех

Експертите посочват, че кокосът е източник на фибри, желязо, селен и калий. Сега трябва да се отбележи, че съставът на кокосовия орех също зависи от момента му (дали е зелен или узрял) и други фактори. Експертите поясняват още, че калорийната му стойност е най-висока от всички плодове. Осигурява малко количество въглехидрати и още по-малко протеини. Това не е случаят с фибрите, тъй като кокосовият орех има високо съдържание на това хранително вещество.

Ананас

Нарежете плодовете ананас върху дъска. Бромелаинът в ананаса действа като храносмилателен ензим и е полезно да се консумира след тежки хранения. Ананасът е плод, който съдържа йод, витамин С, органични киселини и бромелаин, ензим с протеолитично действие, способен да разгражда протеиновите молекули, оставяйки аминокиселините, които ги образуват. Освежаващ и диуретичен, ананасът е един от най-здравословните плодове, защото помага за подобряване на храносмилането на мазнините, премахва задържаните течности и ни освежава.

Папая

Папаята е храна с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали, главно калций. Освен това този плод се отличава с това, че съдържа ензими, които насърчават храносмилането, детоксикират и дисоциират албумина. Такъв е случаят с папаин, протеолитичен ензим, подобен на пепсина, намиращ се в стомашния сок, със способността да усвоява хранителните протеини и който е отговорен за омекотяването на твърдата пулпа на папаята.

Ябълка

Ябълките предлагат няколко ползи за тялото, защото осигуряват значителни количества различни флавоноиди като флавоноли и катехини. Освен това съдържа значителни количества фибри, фруктоза, глюкоза и захароза. Тези плодове осигуряват значителни количества процианидини, съединения с мощна антиоксидантна активност.

Лимон

Лимонът е един от най-добрите плодове за Вашето тяло поради високото си съдържание на витамин С, флавоноиди и органични киселини. Всъщност често се казва, че той е големият съюзник на имунната система. Не бива обаче да забравяме, че е и добър източник на фибри.

Грозде

Гроздето е друг от най-здравословните плодове, които могат да бъдат споменати, тъй като съдържа известно количество калий, витамин В6 и витамин С, в допълнение към няколко фитонутриента и флавоноиди, които допринасят за цялостната диета.

Грейпфрут

Грейпфрутът е един от най-добрите плодове за Вашето тяло поради съдържанието на антиоксиданти, витамин С, b-каротин, ликопен и органични киселини, които генерират различни ползи за здравето. Съдържа и известно количество калий. Можете да го консумирате по различни начини и така да се възползвате от всичките му приноси.

Диня - хидратиращ плод

Сред тези храни, които са богати на основни витамини и минерали, се появява динята, която се счита за отличен пример за ползите, които плодовете могат да осигурят на нашето здраве. Сред предимствата ѝ е, че има високо съдържание на вода и сол, което я прави идеална за поддържане на хидратация в тялото ни и вкусен начин за консумация на вода.

Освен това динята е пълна с антиоксиданти като ликопен, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали и помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. От друга страна, тя е източник на ключови витамини като витамин А и витамин С, които укрепват имунната система, предпазват от сезонни заболявания и имат благоприятен ефект върху здравето на очите.

Едно проучване предполага, че дневният прием между 125 и 162 грама диня може да осигури подобрения на здравето, включително увеличаване на магнезий, калий и витамин А, както и по-балансирана диета. По този начин няма съмнение, че това е един от най-благородните плодове с големи ползи за нашето здраве, които можем да комбинираме по различни начини в ежедневния си прием на храна.

Яденето на плодове всеки ден може да ни помогне да получим всички хранителни вещества, от които се нуждаем за тялото, както и достатъчно фибри за поддържане на добър чревен транзит. Плодовете, освен че генерират положително въздействие върху нашето тяло, го правят и върху околната среда, като зачитат околната среда, запазват естествения хранителен цикъл и генерират по-малко отпадъци.