Всеки хипертоник трябва да знае, че медикаментозното лечение трябва да бъде допълнено с продукти, понижаващи кръвното налягане. Комбинирането на лекарства с правилната диета е от съществено значение за стабилизиране на хипертонията, когато е необходима пълна промяна в начина на живот и контрол на диетата. Ако не коригирате дневното меню, не спазвате препоръките на лекаря, тогава скокове в кръвното налягане (BP) могат да доведат до инсулт или инфаркт. Има много храни, които ще помогнат на пациентите с хипертония да останат здрави за дълго време!

Характеристики на диетата

Лекарите смятат, че рискът от повишаване на кръвното налягане може да бъде елиминиран чрез ограничаване на приема на солКогато избирате продукти за намаляване на кръвното налягане, трябва да обърнете внимание на зеленчуци, плодове, зърнени храни, постно месо, риба и млечни продукти. Едно от основните условия за правилна диета е ниският холестерол и животинските мазнини, които най-добре се заменят с растително масло при готвене. Важен фактор за нормализиране на състоянието е пълното отхвърляне на солта или нейната минимална употреба. Лекарите смятат, че рискът от повишаване на кръвното налягане може да бъде елиминиран чрез ограничаване на приема на сол до 2-3 g на ден. Вместо сол можете да използвате подправки (куркума, дафинов лист, кардамон, канела и др.). Диета с ниско съдържание на сол ще намали показанията на тонометъра с 3-4 mm Hg. Трябва да се помни, че естествените продукти съдържат значително по-малко сол от преработените (наденица, сирене и др.).

Хората, страдащи от хипертония, трябва да запомнят кои храни понижават кръвното налягане и кои могат да го повишат. За да се сведе до минимум опасността за здравето, препоръчително е напълно да изоставите свинско месо, масло, заквасена сметана с висок процент мазнини, говеждо месо, както и кафе, газирани напитки. Не се препоръчва използването на захарни изделия, консервирани продукти, пикантни ястия и кисели краставички. От методите на готвене е за предпочитане варене, печене, готвене на пара.

Ролята на витамините и минералите

За да постигнете положителен ефект от балансирана диета в ежедневното меню, трябва да включите продукти, които намаляват кръвното налягане, или по-скоро витамини, микро и макро елементи. Необходимият витаминен състав за стабилизиране на състоянието с кръвно налягане, склонно към повишаване:

  • Витамин С: намира се в цитрусови плодове, червени чушки, касис, шипки;
  • Витамин Е: намира се в лешници, бадеми, маслини, спанак, слънчоглед, магданоз;
  • Витамин А: намира се в черния дроб, морковите, яйчния жълтък;
  • Витамини от група В: намират се в бобови растения, маруля, трици, зеле, мая, магданоз и др.

Неизменно условие за правилно хранене при артериална хипертония е повишаването на нормата на калий и магнезий, които имат способността да нормализират показанията на кръвното налягане. Ето защо, когато избирате кои продукти, които понижават кръвното налягане, трябва да бъдат на масата, трябва да обърнете внимание на банани, сушени кайсии, стафиди, картофи, боб, цитрусови плодове. Калият присъства в млякото, киселото мляко, рибата тон, треската, водораслите, калмарите. Дневната норма на този микроелемент съдържа 6-7 ябълки. Калият измества натрия от нашите клетки, като помага на тялото да отстранява излишната течност по-бързо, което е важно за хипертонията.

За да се стабилизира кръвното налягане в диетата, трябва да има достатъчно количество магнезий, което допринася за разширяването на кръвоносните съдове, укрепвайки стените им. При липса на магнезий калият се "измива“ и нивата на натрий се повишават, което е изпълнено със скок на налягането нагоре. Трябва да ядете повече бобови растения, фъстъци, орехи, спанак и пр. Хипертониците трябва да знаят какво още понижава кръвното налягане от храните. Това са хранителни компоненти, съдържащи полиненаситени мастни киселини. Хранителни вещества като Омега 3 и Омега 6 ни предпазват от образуване на кръвни съсиреци, нормализират съсирването на кръвта и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Необходимо е да се ядат мазнини от растителен произход и рибено масло. Много полезна е морската риба: сьомга, риба тон, скумрия, сардини, пъстърва, треска и др. На пациентите с артериална хипертония е показано да приемат олеинова киселина, която се съдържа в зехтина. Тази мастна киселина има способността да намалява кръвното налягане върху съдовете и да нормализира нивата на холестерола в организма.

Храни за понижаване на кръвното налягане

За да могат храните да се борят с хипертонията, те трябва да съдържат калий, магнезий, фибри и не трябва да съдържат натрий.

Ленено семе укрепва сърдечния мускул и помага за нормализиране на вискозитета на кръвта, изчиствайки я от холестерол.

Съвременните лекари и диетолози след дълго проучване откриха кои храни понижават кръвното налягане при хората при редовна и правилна употреба. Препоръчително е да включите 10 важни съставки в ежедневната си диета:

1. Ленено семе. Укрепва сърдечния мускул. Помага за нормализиране на вискозитета на кръвта, изчиствайки я от холестерол.

2. Зелени (спанак, целина, рукола, чесън и др.). Поради голямото количество калий, магнезий, стените на кръвоносните съдове се укрепват, натоварването на сърцето намалява. Зелените зеленчуци трябва да се консумират сурови и да се съхраняват замразени. Не яжте консервирани зеленчуци, там често се добавя сол.

3. Бобови растения. Допринасят за подобряване на цялостното здраве на сърцето, понижават кръвното налягане поради съдържанието на фибри, калий и магнезий.

4. Червено цвекло. Уникален продукт, съдържащ азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Полезните вещества, съдържащи се в сока от цвекло, Ви позволяват да поддържате нормалното налягане през целия ден.

Как да ядем цвекло? Можете да изцедите сока или просто да настържете и ядете цвеклото сурово. Можете да го изпържите или задушите, или да го изпечете.

Киселото мляко - източник на калций, а бананите съдържат калий - идеална комбинация за понижаване на кражното налягане.5. Кисело мляко, нискомаслени ферментирали млечни продукти.

Това са основните доставчици не само на калий, магнезий, но и на друг важен за здравето на сърцето микроелементкалций. Кардиолозите казват, че хората, чието меню съдържа извара, сирена и други млечни продукти, са защитени от инсулти и инфаркти.

Помага за намаляване на риска от хипертония с почти една четвърт, когато се приема 4-5 пъти седмично. Обезмасленото мляко е отличен източник на калций с ниско съдържание на мазнини. Млечните продукти с ниско съдържание на мазнини са важни елементи от диетата за понижаване на кръвното налягане. Ако не харесвате мляко, изберете кисело мляко, но внимавайте за съдържанието на захар в този продукт. Изберете неподсладено кисело мляко.

6. Банани. Те са важен източник на калий. Полезно е да се добавя към каша, да се яде с извара, овесена каша. Нарязвайки банан в овесените си ядки, Вие не само добавяте интересен вкус към сутрешното си ястие, но преди всичко се грижите за здравето си.

7. Печени картофи. Съдържат много калий и магнезий. Допринася за нормализиране на сърдечно-съдовата система.

8. Броколи. Премахват холестерола, намаляват риска от инфаркт и инсулт. Важна роля в процесите на хематопоезата.

Плодове като калина, касис, дрян, нар имат способността постепенно да понижават високото кръвно налягане. 9. Цитруси. Разреждат кръвта, подобряват еластичността на кръвоносните съдове.

10. Плодове (калина, касис, дрян, нар). Те имат способността постепенно да понижават високото кръвно налягане. Плодовете, особено боровинките, са богати на флавоноиди. Проучванията показват, че консумацията на флавоноиди може да предотврати хипертония и да помогне за понижаване на кръвното налягане. Освен в боровинките, тези полезни съединения се съдържат в малините и ягодите.

Наровете могат да се консумират както сурови, така и под формата на сок. Пийте чаша сок дневно в продължение на един месец и почувствайте, че здравето Ви се подобрява. Ако купувате сок от нар в магазина, прочетете внимателно съставките и изберете сок с намалено съдържание на захар.

11. Черният шоколад съдържа над 60% какао и има по-малко захар от обикновения шоколад.

12. Чесънът има същия ефект върху организма като цвеклото. Също така съдържа азотен оксид, който помага за намаляване на кръвното налягане. Като цяло ароматните подправки могат да ви помогнат да намалите приема на сол, което също ще поддържа кръвното Ви налягане под контрол. Включете в диетата си мащерка, розмарин, босилек, канела.

13. Тиквени и слънчогледови семки. Любимите семена съдържат калий, магнезий и други минерали, които могат да понижат кръвното налягане. Основното правило е да се ядат несолени семена.

14. Сьомгата е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които не само понижават кръвното налягане, но и предотвратяват възпаленията в тялото. Освен това сьомгата съдържа витамин D. Просто изпечете рибата за вечеря - става бързо, вкусно и здравословно.

15. Овесените ядки попаднаха в нашия списък поради високото си съдържание на фибри, ниско съдържание на натрий и ниско съдържание на мазнини. Овесените ядки за закуска са чудесен начин за засищане и чудесна профилактика на хипертонията.

Когато съставяте дневно меню, включете в него продукти, които намаляват кръвното налягане и бъдете здрави!