Цвеклото е дошло при нас в древността от Византия и дори тогава то е било считано за лечебен зеленчук. А съвременните учени са доказали, че цвеклото е уникално по своите свойства и никой друг продукт не може да го замести в човешката диета. Уникалността на цвеклото произтича от две точки. Първо, това е набор от елементи, които не се срещат никъде другаде, и, второ, цвеклото съдържа голямо количество вещества, които не подлежат на унищожаване по време на готвене.
Традиционната медицина от векове изучава ползите за здравето от конвенционалните храни. Цвеклото е популярен вариант за профилактика на заболявания на кръвоносната система.
Цвеклото е истинска суперхрана и чудесен продукт за ежедневната Ви диета! В него се запазват всички полезни свойства на продукта. Екстрактът от цвекло в козметиката е чудотворна съставка с огромна антиоксидантна активност, която може да бъде полезна на всяка възраст и за всеки тип кожа. Той присъства в козметиката в различни форми: цвеклото може да бъде едновременно антиоксидант и охлаждащ агент.
Приемът на хранителна добавка с цвекло предотвратява заболявания на кръвотворните органи. Желязото, миоглобинът и витамин С, съдържащи се в кореноплодните в балансирано съотношение, поддържат хемопоетичната и кръвоносната система във физиологично нормално състояние.
Важните съставки в цвеклото
Екстрактът от цвекло съдържа няколко хиляди различни вещества. Общото количество вещества в различни формули може да се различава леко, тъй като различното цвекло може да съдържа малко по-различни химични вещества. Освен това учените постоянно откриват нови и нови вещества, които също се намират в тази суровина с течение на времето. Най-важните от тях обаче винаги са били и ще бъдат:
Захароза, фруктоза и глюкоза. Полизахариди и монозахариди, които формират основата на диетата на всеки здрав човек. Те са неразделна част от работата на централната нервна система, мускулите, а също така са основните компоненти на пластичния и енергиен метаболизъм в клетките.
Флавоноиди. Група вещества, поради които растенията имат разнообразни цветове, с други думи пигменти. Попадайки в човешкото тяло, те играят важна роля в синтеза на хормони, ензими и други вещества. Допринася за нормализирането на храносмилателния процес. Той е силен антиоксидант.
Органични киселини. Тези вещества участват пряко в процесите на синтез, разпад и преразпределение на материята и енергията в клетките. Те показват изразена активност като катализатори за химични реакции.
Витамин С. Витамин С е един от най-силните антиоксиданти в човешкото тяло, той е в топ 3 след витамин Е и флавоноиди. Също така има положителен ефект върху имунната система и насърчава бързото предаване на нервните импулси в синапсите на невроните.
Аминокиселини - помагат на организма да се бори с ранното стареене и спомага за прочистването на вътрешните органи от различни токсини и вредни вещества. Уникалното качество на кореноплодните се крие във факта, че вареното цвекло е толкова богато на хранителни вещества, колкото суровото цвекло. Поради тази причина вареното цвекло се превръща в популярен продукт за приготвяне на разнообразни ястия.
Фолиева киселина. Отнася се до синтетични витамини, които са необходими за развитието и растежа на нервната система и кръвоносната система. Фолиевата киселина е доста важна за метаболизма на мазнините, холестерола и полиненаситените мастни киселини. Има изразена каталитична активност. Фолиевата киселина е незаменим източник на полезни молекули, които са от съществено значение за правилното образуване на кръв.
Бетаин. Най-важният елемент на растението е бетаинът, който придава на зеленчуковата култура ярък бургундски цвят. Това вещество активира усвояването на протеини в тялото, плавно понижава кръвното налягане, насърчава резорбцията на артериалните плаки и кръвни съсиреци. При редовна употреба на продукта нормалното ниво на хемоглобин се възстановява, капилярите се укрепват и метаболизмът на мазнините се активира. Бетаинът е вещество, което се образува в резултат на реметилиране и е отговорно за състоянието на клетъчните мембрани в организмите на животни и растения. Ярък катализатор за много химични реакции в човешкото тяло.
Минерали - йод, манган, желязо, фосфор, цезий, сяра, калий. Богат набор от минерални компоненти помага на тялото да се справи с различни заболявания. Той е отлична профилактика срещу появата на сърдечно-съдови заболявания и заболявания на костната система.
Концентрираният екстракт от цвекло гарантира максимален ефект. Цвеклото е богато на витамини (В6, В9, С, А), фибри и микроелементи (бор, магнезий, мед, цинк), пектини, минерални соли, органични киселини (ябълчена, лимонена, винена, оксалова). По количеството желязо цвеклото е на второ място след чесъна.
Цвеклото заема едно от водещите места в концентрацията на йод сред обичайните зеленчуци, поради което ще бъде полезен при йоден дефицит. Освен това помага за разтварянето на излишния калций, който се е натрупал в стените на кръвоносните съдове, образувайки плаки.
Този зеленчук съдържа много антиоксиданти, които предпазват здравите клетки от атаките на свободните радикали. Те също така укрепват имунната система и предпазват организма от настинки.
Екстрактът от цвекло запазва флавоноиди, антоцианини и други полезни растителни активи. Антоцианините придават цвета на цвеклото, но те са и естествени антиоксиданти. Екстрактът от цвекло поддържа влагата на кожата в продължение на много часове, поради което е чудесен в кремове и балсами за устни. Флавоноидите от екстракта от цвекло укрепват капилярите, устояват на розацеята и осигуряват противовъзпалителен ефект върху кожата.
Само комплексният ефект на всички изброени и много други вещества може да даде такъв чудодеен ефект. В продължение на много години това активно вещество се използва успешно за поддържане на психическа жизненост и телесно здраве на хората по целия свят.
Кореновият зеленчук има диуретично и слабително действие. Цвеклото също така помага в борбата с депресията и е отлично средство за махмурлук.
Лечебните свойства на цвеклото
Дори Хипократ е дал повече от 10 рецепти за използване на цвекло при различни заболявания. Той има много лечебни ефекти:
- спазмолитично,
- диуретик,
- антисклеротично,
- антискорбутен,
- противовъзпалително,
- заздравяване на рани
- антитуморен,
- слабително
- хипотоничен,
- укрепващо и други.
Препоръчва се да се яде цвекло за профилактика на тромбофлебит и атеросклероза, с разбивка, анемия, слабост. Като диетичен продукт е полезен за лечение на анемия, холелитиаза, захарен диабет, хипертония; използвайте го като профилактично средство срещу рак.
Подобряване на храносмилането
Сокът от цвекло помага за подобряване на усвояването на мазнините и подобряване на метаболизма в организма. Той също така ефективно прочиства червата и засилва перисталтиката. А високото съдържание на фибри осигурява лесно и здравословно движение на червата.
Ползи за бременни жени
Бременните жени също се съветват да консумират цвекло, тъй като те съдържат много фолиева киселина, която предотвратява вродени дефекти на бебето.
Здраве на очите
Цвеклото е добър източник на каротини, които са от съществено значение за здравето на ретината. Ето защо се препоръчва на хората с лошо зрение да пият редовно сок от цвекло.
Подобряване на издръжливостта
Ако редовно консумирате сок от цвекло, можете да повишите нивото на издръжливост на тялото си. В допълнение, тази напитка помага за облекчаване на умората и мускулните болки, причинени от интензивни упражнения.
Намаляване на шанса за деменция
Цвеклото може да подобри притока на кръв към мозъка, като по този начин намалява вероятността от развитие на свързани с възрастта заболявания като деменция.
Борба с анемията
Ако сте анемични, започнете да ядете повече цвекло, тъй като то е богато на желязо, което спомага за увеличаване на броя на червените кръвни клетки и хемоглобина.
Укрепване на черния дроб
Сокът от цвекло подобрява функцията на чернодробните клетки. Високото съдържание на фибри помага да се стимулира производството на детоксикиращи ензими, а също така подобрява метаболизма на мазнините, намалявайки риска от мастни чернодробни заболявания.