Как да приготвим полезен сладолед за децата си?
Децата обичат сладолед, но купувайки на детето сладолед от магазина, Вие няма как да бъдете сигурни дали този продукт е полезен, какво съдържа, особено ако детето е алергично. Предлагаме Ви 9 рецепти за сладолед, които се приготвят много бързо, а освен това са натурални и дори полезни!
Сладолед от боровинки
Съставки:
- 4 жълтъка;
- 500 мл. сметана (20% мазнини);
- 15 гр. царевично нишесте;
- 2 с. л. захар;
- 100-150 гр. боровинки (може и повече);
- 150 гр. кондензирано мляко.
Приготвяне:
С помощта на готварска тел за разбъркване разбъркайте жълтъците с нишестето и захарта. Излейте половината сметана в малка тенджера, сварете я и я излейте на тънка струя към жълтъците, като трябва да бъркате през цялото време. След това охладете получения крем. Разделете боровинките на 2 порции. Едната част смачкайте с вилица, а другата – смелете в блендер. Добавете плодовете и кондензираното мляко към крема, разбъркайте. Замразете сладоледа в малки форми. За да се получи блюдото с добра текстура, от време на време трябва да го бъркате, докато се замразява.
Ягодов сладолед с кисело мляко
Какво е нужно?
- 150 гр. ягоди;
- 200 гр. кондензирано мляко;
- 500 гр. кисело мляко 1% масленост (без добавки).
Как се прави?
Разделете ягодите на 2 порции. Едната нарежете на кубчета, а другата смелете с блендер на пюре. В дълбок съд смесете ягодовото пюре, кондензираното мляко и киселото мляко. Разбъркайте и добавете нарязаните ягоди. Преместете сместа във форми или кутия с капак и я оставете в хладилника за през нощта. Този сладолед няма нужда да се разбърква, защото в киселото и кондензираното мляко няма вода, затова няма да се образуват кристали от водата. Преди да сервирате, оставете сладоледа малко да се отпусне.
Плодов сладолед
Съставки:
- 150 гр. свежи или замразени ягоди;
- 150 гр. касис;
- 3 праскови;
- 1 банан;
- 3 с. л. захар.
Как да го приготвите?
Почистете банана, разрежете го и го сложете във фризера/камерата за час. Почистете прасковите от кожата и ги нарежете на кубчета. Горските плодове сложете в блендер и ги направете на пюре. Добавете захарта и замразените банани, смелете всичко заедно. След това добавете парченцата праскови и разбъркайте внимателно. Няма нужда да замразявате прасковите, те ще придадат на сладоледа мекота. Готовата след преместете във форми и я замразете през нощта.
Бананов сладолед
Необходими продукти:
Приготовление:
Почистете бананите, нарежете ги на парченца и ги замразете. След това ги смелете с блендера, докато се получи пюре. Добавете към пюрето сметаната и разбъркайте. Преместете тази смес в купа и я оставете в камерата. Сервирайте този десет с шоколадови пръчици и/или млени ядки.
Кокосов сладолед с киви
Съставки:
- 1 с. л. чиа семена;
- 1 чаша кокосово мляко;
- 1 чаша соево мляко;
- 0.5 с. л. подсладител;
- 3 броя киви.
Как се приготвя?
Почистете и нарежете кивито на парченца. Смесете заедно кокосовото, соевото мляко, чиа семената и подсладителя. Разсипете парченцата киви по формички за сладолед, като по стените на формите поставете киви-филийки. Разлейте млечната смес по формите и поставете дървени пръчици за ескимо. Сместа се замразява не по-малко от 4 часа.
Шоколадов сладолед
От какво се прави?
- 3 жълтъка;
- 200 гр. шоколад 70%;
- 200 мл. мляко;
- 200 мл. сметана 20%;
- 100 гр. захар.
Как да го направите?
В малка тенджерка смесете млякото и сметаната, оставете ги да кипнат, но не ги варете. В това време нарежете шоколада или го рендосайте. 150 гр. от шоколада добавете в млечната смес и разбъркайте, докато не се превърне в "шоколадово мляко“. Жълтъците смесете със захарта и ги разбийте с миксер/блендер до обемна еднородна маса. В тази смес излейте на тънка струя шоколадовото мляко. Излейте цялата тази смес отново в тенджерката и на бавен огън я нагрейте до 80-85 градуса, така че да се получи гъст шоколадов крем. Нарежете на дребно (или настържете) останалия шоколад и го добавете в охладения вече шоколадов крем. Сместа излейте в някакъв съд с капак и я оставете в камерата, като на всеки половин час разбърквайте сместа. Преди сервиране оставете сладоледа за 10-15 минутки да се отпусне.
Домашен сладолед с кисело мляко
За него са необходими:
- 500 гр. банани;
- 450 гр. натурално кисело мляко;
- 5 с. л. захарен (или ванилов) сироп;
- Ванилия, канела.
Приготвя се така:
Всички съставки се разбиват в блендер, изливат се в съд с капак и се оставят във фризера или камерата за една нощ. Преди да се сервира, трябва да оставите малко сладоледа да се отпусне.
Шоколадов сладолед с банан
Съставките:
- 2 с. л. кокосово масло;
- 300 гр. мляко;
- 5 чаши какао или рожков;
- 1 банан (или авокадо);
- 0.5 чаша паста от фурми (или мед, кленов сироп);
- Ванилия.
Приготвянето:
Пастата от фурми може да направите в блендер. Трябва да вземете шепа фурми без костилките и малко вода и да ги разбиете на ниска скорост. Всички съставки за сладоледа разбийте в блендера, разпределете по формите и оставете във фризера до сутринта. На всеки 30 минути вадете сладоледа и го бъркайте, докато замръзне съвсем.
Сладолед от ягоди с шоколадова глазура
Необходими са:
- 1 чаша нарязани на ситно ягоди;
- 1.5 чаша ягодово кисело мляко;
- 6 с. л. мляко;
- 0.5 ч. л. ванилин;
- 0.5 чаша шоколад;
- 1 с. л. кокосово масло.
Приготвя се:
Най-добре се приготвя, ако вкъщи имате форми за детски сладолед. Ягодите, киселото мляко и ванилията се разбиват с блендер до еднородна консистенция. В сладоледените формички сложете парченцата ягоди, залейте ги с получената смес, сложете пръчки за ескимо и замразете за 4 часа. За шоколадовата глазура трябва да стопите шоколада заедно с кокосовото масло на водна баня. Извадете сладоледа от формите и го потопете в глазурата.