Как да приготвим полезен сладолед за децата си?

Децата обичат сладолед, но купувайки на детето сладолед от магазина, Вие няма как да бъдете сигурни дали този продукт е полезен, какво съдържа, особено ако детето е алергично. Предлагаме Ви 9 рецепти за сладолед, които се приготвят много бързо, а освен това са натурални и дори полезни!

Вкусен домашен сладолед с боровинки за деца

Сладолед от боровинки

Съставки:

  • 4 жълтъка;
  • 500 мл. сметана (20% мазнини);
  • 15 гр. царевично нишесте;
  • 2 с. л. захар;
  • 100-150 гр. боровинки (може и повече);
  • 150 гр. кондензирано мляко.

Приготвяне:

С помощта на готварска тел за разбъркване разбъркайте жълтъците с нишестето и захарта. Излейте половината сметана в малка тенджера, сварете я и я излейте на тънка струя към жълтъците, като трябва да бъркате през цялото време. След това охладете получения крем. Разделете боровинките на 2 порции. Едната част смачкайте с вилица, а другата – смелете в блендер. Добавете плодовете и кондензираното мляко към крема, разбъркайте. Замразете сладоледа в малки форми. За да се получи блюдото с добра текстура, от време на време трябва да го бъркате, докато се замразява.

Рецепта за вкусен домашен сладолед с ягоди и кисело мляко

Ягодов сладолед с кисело мляко

Какво е нужно?

Как се прави?

Разделете ягодите на 2 порции. Едната нарежете на кубчета, а другата смелете с блендер на пюре. В дълбок съд смесете ягодовото пюре, кондензираното мляко и киселото мляко. Разбъркайте и добавете нарязаните ягоди. Преместете сместа във форми или кутия с капак и я оставете в хладилника за през нощта. Този сладолед няма нужда да се разбърква, защото в киселото и кондензираното мляко няма вода, затова няма да се образуват кристали от водата. Преди да сервирате, оставете сладоледа малко да се отпусне.

Как се прави домашен плодов сладолед?Плодов сладолед

Съставки:

  • 150 гр. свежи или замразени ягоди;
  • 150 гр. касис;
  • 3 праскови;
  • 1 банан;
  • 3 с. л. захар.

Как да го приготвите?

Почистете банана, разрежете го и го сложете във фризера/камерата за час. Почистете прасковите от кожата и ги нарежете на кубчета. Горските плодове сложете в блендер и ги направете на пюре. Добавете захарта и замразените банани, смелете всичко заедно. След това добавете парченцата праскови и разбъркайте внимателно. Няма нужда да замразявате прасковите, те ще придадат на сладоледа мекота. Готовата след преместете във форми и я замразете през нощта.

Рецепта за бананов домашен сладолед за децаБананов сладолед

Необходими продукти:

  • 2 банана;
  • 100 мл. 10% сметана (кисело мляко, мляко, кокосово мляко);
  • Мед, ядки, плодове по желание.

Приготовление:

Почистете бананите, нарежете ги на парченца и ги замразете. След това ги смелете с блендера, докато се получи пюре. Добавете към пюрето сметаната и разбъркайте. Преместете тази смес в купа и я оставете в камерата. Сервирайте този десет с шоколадови пръчици и/или млени ядки.

Кокосов сладолед с киви

Вкусен сладолед с кокосово мляко и киви

Съставки:

  • 1 с. л. чиа семена;
  • 1 чаша кокосово мляко;
  • 1 чаша соево мляко;
  • 0.5 с. л. подсладител;
  • 3 броя киви.

Как се приготвя?

Почистете и нарежете кивито на парченца. Смесете заедно кокосовото, соевото мляко, чиа семената и подсладителя. Разсипете парченцата киви по формички за сладолед, като по стените на формите поставете киви-филийки. Разлейте млечната смес по формите и поставете дървени пръчици за ескимо. Сместа се замразява не по-малко от 4 часа.

Рецепта за домашен шоколадов сладолед за децаШоколадов сладолед

От какво се прави?

  • 3 жълтъка;
  • 200 гр. шоколад 70%;
  • 200 мл. мляко;
  • 200 мл. сметана 20%;
  • 100 гр. захар.

Как да го направите?

В малка тенджерка смесете млякото и сметаната, оставете ги да кипнат, но не ги варете. В това време нарежете шоколада или го рендосайте. 150 гр. от шоколада добавете в млечната смес и разбъркайте, докато не се превърне в "шоколадово мляко“. Жълтъците смесете със захарта и ги разбийте с миксер/блендер до обемна еднородна маса. В тази смес излейте на тънка струя шоколадовото мляко. Излейте цялата тази смес отново в тенджерката и на бавен огън я нагрейте до 80-85 градуса, така че да се получи гъст шоколадов крем. Нарежете на дребно (или настържете) останалия шоколад и го добавете в охладения вече шоколадов крем. Сместа излейте в някакъв съд с капак и я оставете в камерата, като на всеки половин час разбърквайте сместа. Преди сервиране оставете сладоледа за 10-15 минутки да се отпусне.

Домашен сладолед с кисело млякоДомашен сладолед с кисело мляко

За него са необходими:

  • 500 гр. банани;
  • 450 гр. натурално кисело мляко;
  • 5 с. л. захарен (или ванилов) сироп;
  • Ванилия, канела.

Приготвя се така:

Всички съставки се разбиват в блендер, изливат се в съд с капак и се оставят във фризера или камерата за една нощ. Преди да се сервира, трябва да оставите малко сладоледа да се отпусне.

Домашен сладолед за деца с шоколад и бананиШоколадов сладолед с банан

Съставките:

  • 2 с. л. кокосово масло;
  • 300 гр. мляко;
  • 5 чаши какао или рожков;
  • 1 банан (или авокадо);
  • 0.5 чаша паста от фурми (или мед, кленов сироп);
  • Ванилия.

Приготвянето:

Пастата от фурми може да направите в блендер. Трябва да вземете шепа фурми без костилките и малко вода и да ги разбиете на ниска скорост. Всички съставки за сладоледа разбийте в блендера, разпределете по формите и оставете във фризера до сутринта. На всеки 30 минути вадете сладоледа и го бъркайте, докато замръзне съвсем.

Домашен ягодов сладолед с шоколадова глазураСладолед от ягоди с шоколадова глазура

Необходими са:

  • 1 чаша нарязани на ситно ягоди;
  • 1.5 чаша ягодово кисело мляко;
  • 6 с. л. мляко;
  • 0.5 ч. л. ванилин;
  • 0.5 чаша шоколад;
  • 1 с. л. кокосово масло.

Приготвя се:

Най-добре се приготвя, ако вкъщи имате форми за детски сладолед. Ягодите, киселото мляко и ванилията се разбиват с блендер до еднородна консистенция. В сладоледените формички сложете парченцата ягоди, залейте ги с получената смес, сложете пръчки за ескимо и замразете за 4 часа. За шоколадовата глазура трябва да стопите шоколада заедно с кокосовото масло на водна баня. Извадете сладоледа от формите и го потопете в глазурата.