Коластра – целебна сила и еликсир за живот и младост
Натуралните продукти, богати на ценни биостимулатори и хранителни вещества, стават все по-популярни, като заместват "химическото потомство“. Коластрата е предшественик на млякото, източник на защита и възстановител на имунитета, природен активатор и концентрат с подмладяващи свойства. Защо наричат коластрата на кравата еликсир на здравето и живота? На кого се препоръчва? Какви са невидимите и ползи и някои интересни факти… това ще разберем сега!
Коластра – първата натурална храна
Още в Древен Египет коластрата се е смятала за еликсир на безсмъртието и нектар на боговете, използвали са я за лечение на рани. Преди да открият пеницилина и противомикробните препарати, докторите и знахарите са препоръчвали да се приема коластра като естествен антибиотик.
Първичното мляко (от латински “colostrum" – колострум) е "измислено“ от природата, за да осигури на организма на новороденото всичко необходимо за оцеляване в първите дни от неговия живот и за формирането на собствената му имунна система.
“Хранителната тайна" на бозайниците се появява в последните дни от периода на бременността и в първите дни след раждането на потомство. Лепкаво-гъстата жълта течност е с 3-5 пъти повече белтъци, отколкото зрялото мляко. Богата е на витамини, ензими, минерални вещества, хормони, особено ценни защитни имуноглобулини и антиоксиданти. Калоричността на коластрата е между 160 ккал в първото денонощие и до 130 ккал към края на 3-тото.
Не винаги можем да си купим прясна коластра. Но има коластра на пазара. Компаниите производители на продукти за здраве предлагат коластра в различни форми: на таблетки, на прах, течна, на капсули.
Създанието на природата коластра – какво полезно има в млечния еликсир?
Коластрата с право претендира за статуса си на "еликсир за живот и здраве“ като съчетава характеристиките на "универсална природна ваксина“, биостимулатор и хранителен продукт. И така, нека разберем за млечните съставни ценности и как те влияят върху нашия организъм?!
- Имуноглобулини (антитела) – присъстват всички 5 познати групи. Белтъчните молекули с широк спектър на действие са естествен защитник на организма от вируси, токсини, алергии, болестотворни микроорганизми. Около 99% от ликвидацията на токсините и инфекциозните възбудители е тяхна работа. За унищожаването на "враговете-агресори“ организмът сам произвежда изключителни по структура антитела, които действат строго избирателно – срещу грип, стафилококи, гъбички.
- Интерферони – основните "противовирусници“ на клетките.
- Лактоферин – антивирусен агент. Действа като антиоксидант и природен антибиотик. Контролира нивото на свободното желязо в кръвта.
- Трансфер-фактори – молекули "банки за памет“ на имунната система, които регулират силата на борбата с инфекцията, която предполагаемо може да атакува организма.
- Цитокини – молекули, подкрепящи имунитета. Стимулират възстановяването и регенерацията на нервните клетки, мускулните тъкани, костното вещество, хрущялите. Те са биорегулатори на холестерола и захарта в кръвта, заздравяват раните и язвите, обновяват клетките и подмладяват организма.
- Ендорфини – "хормоните на радостта“ – природни "обезболяващи“ за душата и тялото.
В коластрата присъстват:
- Нуклеотиди – без тях не могат да се синтезират ДНК и белтъци, а това значи, че се прекратява клетъчният растеж, развитие и обновяване.
- Аминокиселини – 18 вида "тухлички“ за строителството на белтъците и мускулните влакна.
- "Прераждащ съдовете“ ангиогенин – белтък, който активира механизма на обновяване на кръвоносните съдове в увредените органи при инфаркт и инсулт. Защитата от стрес – това е неговата работа.
- Витамини, храносмилателни ензими, пребиотици, микроелементи – мед и цинк, фосфор и желязо, селен и магнезий.
Коластра – целебна сила за здраве и красота
Списъкът с ненадминатите свойства на първото мляко е огромен. Ще се спрем на най-важните. И така, коластрата е:
- Натурален източник на елементи, които влияят за създаването, възстановяването и поддържането на имунната система;
- "Оживление“ в обмена на веществата при наднормено тегло и за отслабване. Мускулната маса се увеличава, храната се обработва по-добре, мазнините се горят по-ефективно;
- Голям потенциал в борбата с автоимунните заболявания (диабет, множествена склероза, алопея, анемия, псориазис, артрит, непоносимост към глутен и др.), болкоуспокояващ ефект, предотвратява отоци и възпаления;
- Намалява нивото на възприемчивост към алергични реакции, облекчава техните симптоми;
- Подхранване, защита и подмладяване на кожата в състава на козметични програми, при преждевременно стареене;
- Защита и възстановяване лигавицата на стомашно-чревния тракт при дисбактериози, диария, възпалителни процеси;
- Съпротивление към депресивни състояния и синдром на хроничната умора;
- Профилактика на чести простуди, синузити, фарингити, пневмонии; борба с инфекциите на дихателните пътища;
- Детоксикация и оздравяване на организма;
- Съпротива към образуването на рак, облекчава състоянието след химиотерапия;
- Добавка към хранителния режим на спортистите като фактор за трупане на мускулна маса.
За кого се препоръчва коластрата?
Коластрата е направена от самата природа и се състои от безопасни компоненти, които не се срещат в другите продукти. Противопоказание е само непоносимостта към отделните видове имуноглобулини, което се среща изключително рядко.
Регулярната употреба на коластра формира силен имунитет. Препоръчва се на хора с отслабено състояние на имунитета или с хронични заболявания и травми.
Пребиотиците и храносмилателните ензими на коластрата бързо възстановяват естествената микрофлора на червата на страдащите от киселини и запек, от болести на храносмилателната система.
Благодарение на антивирусното и антибактериалното свойство, използването на коластра се препоръчва за ефективна терапия при инфекции, предизвикани от болестотворни микроорганизми.
На хората, които са подложени на по-голямо физическо натоварване и умствено претоварване, горещо се препоръчва употребяването на коластра.
Приемът на коластра или отделните и съставки оказва лечебно, нормализиращо или профилактично въздействие при респираторни, сърдечно-съдови и онкологични заболявания, при нарушения на метаболизма, получени от имунодефицитен синдром, при възпаления с различна симптоматика.
Как да използваме коластра?
Ежедневната препоръчителна доза за възрастни със симптоми на много болести е 1000-2000 мг коластра.
Целебните свойства на свежия продукт вече след 12-тия час започват да се губят. Съвременните биотехнологии позволяват да се произвежда сух концентрат на коластра, с по-продължителен срок на годност и с всички запазени свойства на биоактиваторите на прясната коластра.
Срокът на съхранение на замразената коластра е около 12 месеца. Проведени изследвания сочат, че след размразяването, в продукта се запазват всичките му компоненти. Но след като веднъж се размрази, повторното замразяване на коластрата води до загуба на всичките и свойства. В хладилник продуктът може да се съхранява до 7 дни, след което броят на имуноглобулините започва да намалява.
На основаната на коластра са разработени лечебни средства, млечни закваски и хранителни добавки. Прясната коластра може да се запича. С нея могат да се приготвят пудинги и суфлета.
Ястията с "първото мляко“ се смятат за деликатес при казахстанците. Жълтата коластра я варят, смесват я с мляко и я сервират с варено месо. Бялата коластра я ядат "кипяща“, след като я варят по вкус и по консистенция прилича на сладко-млечна нежна извара.
Няма нищо по-ценно от хранителната стойност на майчиното мляко, природата все още не е измислила такова. Коластрата е природен ексклузив! Използването и в диетологията, медицината, нутрициологията има своите поклонници, като броят им постоянно се увеличава.
Ако Ви касае една от гореописаните възможности на коластрата, пробвайте я. Струва си!