Рецепти със сладолед

Правенето на сладолед у дома е лесно и просто.Сладоледът се консумира с удоволствие и от стари, и от млади. Огромният асортимент позволява на всеки да се наслади на любимия си вкус: чист сладолед или с добавки, млечен, сметанов, плодов, шоколадов, във вафлени фунийки и с шоколадова глазура, с всевъзможни допълнителни работи по тях, "накичени" и "завъртени" от фантазиите на кулинарите и дизайнерите. Е, и как да им устоиш?

Сред всички достойнства на този летен десерт има едно забележително – можем лесно да си направим сладолед и вкъщи. Даже и да нямаме машина за сладолед. Няма нищо сложно в правенето на сладолед. А освен това ще се получи такова лакомство, което никога няма да намерите в магазина. А паралелно с това ще изпитате удоволствието от увлекателния кулинарен процес, от красивото и творческото.

Ограмотяване по приготвянето на сладолед у дома

Съветите и рецептите се отнасят за всеки домашен сладолед. Можете да си го направите в сладоледова машина, а можете да си го замразите и в камерата. Принципът е един и същ.

Вай-важното е…

Че домашният сладолед, който не се прави в машина, трябва да се бърка много – на всеки 20 минути-1 час в продължение на целия цикъл на замразяване, което може да е от 3 до 5 часа.

Ако използвате машина, охладете съда преди да сложите сместа в него.

Избирайте само най-добрите продукти.

Сладоледът ще се получи толкова вкусен, колкото са добри съставките му. Купувайте възможно най-прясното мляко, сметана, яйца, плодове; само висококачествен шоколад, ароматизатори (най-добре натурални), ванилия. Например натуралният стрък ванилия ще придаде такъв аромат, който няма да получите, ако използвате ванилин или захар с натурална ванилия.

В домашния сладолед можем да добавим ядки, плодове, шоколад, ароматизатори

Ако броите калориите…

Оставете това за после. Защото вкусът и кремавата структура на сладоледа зависят от съдържанието на мазнини. При използването на обезмаслени продукти, вместо нежна и еднородна, ще Ви се получи смес с кристални ледчета. Това означава, че домашният Ви сладолед ще хруска като пясък по зъбите Ви. Изключение прави плодовото сорбе, което не съдържа мазнини.

Утеха за слабеещите

След като вдигнете ръка срещу приготвянето на високомаслен и вкусен домашен сладолед, Вие ще можете да си провеждате "нискомаслени експерименти". Но имайте предвид, че обезмасленият домашен сладолед (и не само домашният) никога няма да бъде толкова вкусен, както този с повече мазнини. Примирете се с това!

Кога да добавим ароматизатори?

Добавянето на ароматизаторите, особено екстракти или ароматен алкохол, трябва да се случи след като сместа за сладолед изстине, даже най-добре е накрая.

Ако в рецептата присъства варен крем, преди да сложите такъв сладолед в камерата, трябва да го охладите в хладилник. Може да го оставите за 1 нощ. Това "отлежаване" ще доведе до гладка и сметанова структура при охлаждането му.

Добавяне на ядки, пресни или сушени плодове, парченца шоколад.

Най-добър резултат ще се получи, ако добавките се сложат във вече позамръзналия сладолед. Те трябва да бъдат студени, затова ги дръжте в хладилника, докато се наложи да ги използвате. След добавянето им разбъркайте старателно.

Как да избегнем появата на лед при съхраняването на домашния сладолед?

Домашният пломбир може да се залее с плодов или друг по наш избор сос

Ако искате да направите голяма порция, която ще съхранявате в камерата, то образуването на кристални ледчета е неизбежно. Това може да се избегне, ако добавите алкохол, например плодов ликьор в плодов сладолед (или чист спирт ако не искате вкусови добавки). Но този сладолед не е за деца, за тях е най-добре да използвате царевичен или инвертен сироп, мед, желатин, които не позволяват на сладоледа да замръзне. Освен това сладоледът ще е много по-мек, ако го съхранявате в плитък съд, покрит със стреч фолио.

И така… рецептите за домашен сладолед

Рецепта за домашен сладолед пломбир

Това е най-вкусният сладолед, най-мазният, в него има не по-малко от 15% мазнини. Той е и най-сладкият. Интересното е, че изобщо не му пречи да се полее с плодов сос, мед, конфитюр и шоколад.

Съставки за рецептата:

  • Мляко – 300 мл
  • Сметана 35% - 250 гр
  • Сухо мляко – 35 гр
  • Захар – 90 гр
  • Ванилова захар – 1 ч. л.
  • Царевично нишесте – 10 гр

Как да си направим истински пломбир в домашни условия?

В тенджера смесете цялата захар със сухото мляко. Влейте постепенно и постоянно бъркайте 250 мл от млякото. Разтворете нишестето в останалите 50 мл. Поставете тенджерата на котлона на среден огън, когато закипи млякото, добавете нишестето. Докато бъркате, позволете на сместа да се сгъсти. Махнете съда от огъня, прецедете, затворете със стреч фолио и го оставете да изстине.

Съвсем възможно е у дома да си направим и ескимо, та дори и с подръчни материали

Сметаната (трябва да е студена) разбийте, докато се получат меки парцали. Добавете към вече студената млечна смес и разбъркайте.

После – в камерата, като бъркате на всеки 20 минути или в сладоледовата машина. Когато сладоледът е достатъчно студен, той ще бъде все още мек. Затова може да го разлеете в хартиени чашки, в които за два часа ще се превърне в истински пломбир.

Как да си направим домашен Ескимо?

Ако сладоледът е покрит с шоколадова глазура, ще получим ескимо. За това е необходимо да оформим сладоледа, а именно да го поставим на пръчка. Добре е ако имате специални формични за сладолед. Ако нямате, ще се наложи да си направите с подръчни средства, като изберете нещо тънко и високо. В тези чаши изсипете вече течния сладолед, поставете пръчката и замразете окончателно.

За глазурата си вземете шоколад и зехтин на равни дози. Глазурата трябва да е много, за да бъде удобно да се обиколи сладоледа с нея. Вземете по 200 гр от едното и от другото. Загрейте на водна баня до пълното разтапяне на шоколада. Вземете сладоледа от формичките, потопете го бързо в топлата глазура, задръжте за малко, за да може да изстине тя, след което го сложете в камерата, в която предварително трябва да сте постлали пергаментна хартия.

Рецепта за ванилов сладолед

Този сладолед е с плътна консистенция, наситен вкус и аромат на ванилия.

Съставки:

  • Яйца – 2 бр
  • Захар – ½ чаша
  • Сол – 1 щипка
  • Мляко – 350 мл
  • Сметана 20 % - 240 мл
  • Ванилова захар – 2 ч. л.

Рецептата за ванилов сладолед е лесна и дава невероятно вкусен сладолед

Как да си го направим вкъщи?

Разбийте яйцата в малка купа. Изсипете захарта и разбийте с тел за разбиване, докато сместа не стане лимонено-жълта и с много пяна. Добавете солта и разбъркайте.

Поставете млякото да закипи. Излейте го на тънка струя в яйчената смес, като през цялото време разбърквате. Излейте тази смес с тенджера, поставете на слаб огън и варете до сгъстяване, като бъркате непрестанно с дървена лъжица. Това ще отнеме 7-10 минути.

Махнете от огъня и процедете в съд, в който ще замразявате сместа. Оставете го да изстине малко. Изсипете сметаната, ванилията и ваниловата захар. Охладете напълно (от няколко часа до 1 нощ) в хладилник. Пригответе сладоледа в камера или машина за сладолед.

Рецепта за сладолед от авокадо и ром

Поканете на гости приятели на освежаващ, но не много сладък сладолед от авокадо. Добавянето на ром или текила само ще придаде лек аромат и послевкус. Но ако не искате, може да не го добавяте, с това не би пострадал вкусът на сладоледа.

Съставки за рецептата:

  • Авокадо – 1 голям плод
  • Сметана 15-20% масненост – 950 мл
  • Бял ром или текила – 3 с. л.
  • Яйчен жълтък – 2 бр
  • Брашно – 2 с. л.
  • Сол – 1 щипка
  • Захар – ¼ чаша
  • Ванилова захар – 1-1.5 ч. л.

Когато правите сладолед с авокадо вкъщи, може да добавите текила или ром по Ваш избор

Как да си направим сладолед с авокадо вкъщи?

Изчистете авокадото и го нарежете на едри парчета. Сложете в блендера, добавете 1 чаша сметана и разбъркайте, като превръщате авокадото в пюре. Добавете рома или текилата и отново разбъркайте до еднородна смес. Поставете в хладилника за 2 часа. Жълтъците разбийте с 1 чаша от сметаната.

В тенджера смесете брашното, захарта и солта. Изсипете останалата сметана и старателно разбъркайте. Поставете на котлона на среден огън и при постоянно бъркане варете, докато сместа не стане гъста. Горещата смес добавете в жълтъците, като изсипване на тънка струйка и разбърквайки с телта за бъркане. Върнете сместа в тенджерата и за около минута поставете на огъня.

След като махнете съда от котлона, охладете и изсипете ванилията, а после разбърквайте. Сложете готовата смес в хладилника не по-малко от 2 часа.

Смесете сместа с авокадото и яйчната смес и поставете в камерата.