Кои напитки подхождат на предвиденото от Вас меню – вижте какво казва етикетът!
Чудите се коя е напитката, с която да поставите перфектен завършек на своето меню? Независимо дали очаквате гости за вечеря или просто ще се съберете семейно с близките си хора, важно е да знаете с какъв алкохол най-добре да съчетаете ястията, които сте приготвили. Всеки истински ценител на храната добре знае, че неправилната комбинация между храна и грешната напитка може да развали вкуса на иначе апетитното блюдо. Правилното съчетание на питието с вечерята Ви пък може многократно да подобри вкуса на ястията. Ето ги и основните правила, които ще улеснят избора Ви и ще Ви помогнат да спазите етикета.
1. Ракия
Ракията е традиционна напитка в културата ни, затова е така разпространена и обичана от много хора. Ястията, които си подхождат с ракия, са: зеленчукови салати, туршия, картофи, предястия с печени зеленчуци, предястия на основата на краве сирене, предястия с месо, кисели краставички.
2. Водка
Водката е силно алкохолна напитка, чийто вкус си отива с ястия като: хайвер, студени закуски, раци, скариди, морски дарове и различни видове риба.
3. Бяло вино
Бялото вино е лека напитка, фаворит на дамите. Белите вина много добре се комбинират с миди, риба, раци, морски дарове, меки сирена, телешко месо, птици, агнешко, пуешко месо, бисквити, бадеми, ориз и някои десерти като кексове и сладки печива.
Блюдата, които Ви препоръчваме да не сервирате в комбинация с бяло вино са: салати, десерти с шоколад.
4. Червено вино
Червеното вино е любима напитка по време на вечеря. Свикнали сме да го консумираме най-вече през по-студените годишни периоди, но това не означава, че не присъства на трапезата ни и през топлите летни вечери. Най-подходящите ястия за червено вино са: шунка, пуешко филе, агнешки котлети, колбаси, дивечов пастет, птици, кашкавал, картофи.
Червеното вино е питие, което не би си отивало с: сладкиши, крема сирене, козе сирене, яйца, тестени изделия, салати със сос винегрет, ястия с винен или бял сос.
5. Бира
Бирата е алкохолна напитка, която често възприемаме по-скоро като средство за освежаване и разхлаждане, а не толкова като алкохолно питие. Тя много добре се комбинира с различни хапки, банички, соленки, сандвичи, пастет, сирене, кашкавал, пържена риба, картофи, луканка, яйца и всякакви колбаси.
6. Уиски
Уискито също спада към групата на силно алкохолните питиета. Неговият вкус много добре си подхожда с всякакви видове ядки, шоколад, както и с някои сладки десерти като торта.
7. Коняк
Конякът е напитка със силен и специфичен вкус, който се комбинира идеално със сладкиши, торти, кексове, бонбони и захаросани ядки.
8. Ликьор
Ликьорът е апетитна алкохолна напитка, която е идеална за комбинации с кафе и дребни сладки.
Вече сте напълно подготвени да посрещнете подобаващо своите гости.