Превръщайки се от екзотична храна в храна на ежедневието, суши можем да намерим като част от менюто на изискани ресторанти, по-малки такива и като част от асортимента на регалите в супермаркета. Много хора смятат, че суши е лека храна и дори го избират, когато са на диета. Затова въпросът полезно ли е суши е доста важен в днешно време. Ако имаме предвид състава му, а именно – ориз, риба, водорасли, авокадо, краставица, би трябвало да слагаме нещо много полезно в чинията си, когато избираме тази традиционна японска храна. Но истина ли е това или се превръща и суши в една нездравословна храна, облечена в здравословен вид?
Какво е суши?
Всъщност суши произлиза от Китай, а не от Япония, и началото му датира в 4 век. Тогава китайците поставяли осолена риба в предварително сварен ориз, като по този начин се предизвиквал процесът на ферментация на рибата. Причината за ферментацията била рибата да издържа много повече от свежия аналог. Този първоначален вид суши се разпространява в Япония през 9 век.
Едва през 19 век японците достигнали до така нареченото нигири суши, както е познато и днес. То се приготвя като към сварен ориз се добави смес от сол, захар и оцет, а след това количество от ориза се обвие с лентичка сурова риба. По този начин рибата остава изключително свежа, без да е нужен процес на ферментация.
Какво трябва да знаем за хранителната стойност на суши?
- Колко килокалории съдържа? Разбира се, калориите зависят от вида суши, който избирате, колко са качествени съставките и колко соев сос добавяте. Имайки предвид, че една порция суши се приготвя с поне една купичка бял ориз, то можем да се досетим, че това не е нискокалорична храна. В ресторантите към белия чист ориз се добавят различни сосове, майонеза, крема сирене, чили сос. Отделно за овкусяване на ориза се използва смес, която съдържа захар.
- Колко захар съдържа суши? Макар че суши не се асоциира със сладкия вкус, всъщност японската храна съдържа доста захар. Към всяка купичка ориз се добавя около една лъжичка захар. Затова и комбинацията между ориз (който силно повишава нивата на кръвната захар) и захарта не е сред най-добрите идеи.
- Полезна ли е суровата риба? Отговорът е категорично да, ако е дивоуловена. Тогава в суров вид тя е източник на така полезните Омега-3 мастни киселини дори в по-голяма степен от обработената. Евтината цена на суши обаче говори за използването на риба, отглеждана в развъдници, която може да бъде опасен източник на антибиотици, пестициди и опасни химикали.
- Важно е суровата риба да е качествена. Освен всичко, ако суровата риба не е качествена и суши ролките не са приготвени добре, рибата може да се развали и да бъде източник на бактерии, които най-малко ще причинят проблеми с храносмилателната система.
- Не прекалявайте! С рибата, като с всичко останало полезно, също не трябва да се прекалява. Особено със суровата такава. Рибата е източник на токсичния елемент живак и затова с консумацията и не трябва да се прекалява, тъй като по този начин ще се получи дори обратният ефект и рибата няма да бъде толкова полезна.
- Соевият сос не е добра идея. Соевият сос е една от най-вредните подправки на света – съдържа много сол и соя, която може да е ГМО. Другата често предлагана подправка със суши е уасаби, но лошата новина е, че най-често и предлаганото уасаби не е истинско, за да бъде полезно. Растението уасаби е всъщност доста скъпо растение дори в Япония, където е родината му.
Съвети за по-здравословно суши:
- Ако сте сред любителите на суровата риба, може да изберете сашими, ако сте на вечеря в Японски ресторант и все пак искате да се храните по-здравословно. Сашими представлява само сурова риба, която се сервира с канапе от зеленчуци, затова и доста празни килокалории от консумацията на белия ориз ще бъдат елиминирани.
- Заменете соевия сос, като си приготвите такъв от кокосово масло.
- Изберете вегетарианско суши със зеленчуци и джинджифил. Джинджифилът е една невероятна подправка от Азиатската кухня, която е много полезна и следователно можем да се възползваме от нея.
- Заменете белия ориз с кафяв или див. Кафявият и дивият ориз са източници на фибри и нутриенти, което ги прави по-полезни от белия аналог.
- Затова, както при много други ястия, е много по-здравословно да си приготвим суши сами вкъщи, по този начин ще можем да контролираме какво добавяме в него.