Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Кърменето – най-добрият старт за Вашето бебе

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Бременност и раждане, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 2730 прегледа на този пост

Съдържание на Кърменето – най-добрият старт за Вашето бебе


Кърмата е по-лесно смилаема Има жени, при които кърменето потръгва гладко от самото начало, но има и такива, които срещат много проблеми и трудности по време на кърменето.от АМ, заради оптималното съотношение на белтъчините в нея (казеин и лакталбумин).Ползите от дългото кърмене

Знаете ли, че кърменето е ключов фактор за постигане на Глобална Цел №2, която е „Край на глада“ и Глобална Цел №3 „Добро здраве“?

Природата е създала идеалната храна за Вашето бебе и тя не се нарича АМ (адаптирано мляко). Кърмата е приспособена към незрялата храносмилателна система на бебето. Да започнем от начало: в първите дни след раждането потича коластрата – тя е наситена на имунни тела, витамини и минерални вещества, които имат за цел да укрепят имунната система на детето. Различни проучвания показват, че бебета, които са кърмени, страдат по-малко от колики, повръщане и газове. Много рядко се среща случай, при който кърмено бебе хваща настинка, грип, възпаления или му излизат обриви. Кърмата има защитно действие и предпазва новороденото от инфекциозни заболявания, най-вече от стомашно-чревни и дихателни смущения.

Основни предимства на кърменето:

Мога да изпиша много по тази тема – за ползите, за предимствата, но няма да се впускам в подробно изброяване. Ще ги подредя според моите приоритети. :)

 1. Кърмата е винаги с Вас, тя е стерилна, с подходящата температура, винаги на разположение на бебето, когато то огладнее. Няма нужда да затопляте и приготвяте някаква хранителна смес. 
 2. Кърмата винаги съдържа правилната пропорция мазнини, въглехидрати и белтъчини.
 3. Кърмата съдържа имунна защита срещу болести и подпомага развитието на имунната система на бебето. Чрез кърмата бебето получава безценен имунитет и защита от инфекции. 
 4. Бебето може да регулира само колко да яде според нуждите си и апетита си. Това прави естественото хранене по-гъвкаво, докато при изкуственото бебето е принудено винаги да изяжда едно и също количество.
 5. Кърмата е по-лесно смилаема Кърмата винаги съдържа правилната пропорция мазнини, въглехидрати и белтъчини.от АМ заради оптималното съотношение на белтъчините в нея (казеин и лакталбумин).
 6. Кърменето задоволява емоционалните потребности на бебето, защото съдържа хормона ендорфин – „хормона на щастието“.
 7. Количеството, вида и структурата на съдържащите се в кърмата вещества са точно тези, необходими за детето във всеки един стадий от първите месеци. 
 8. Кърменето е полезно за зъбите на детето.
 9. Кърмата действа като естествено успокоително за бебето. 
 10. Кърменето създава още по-близка връзка между майката и детето. 
 11. Кърменето играе значителна роля в прибирането на матката след раждането. 
 12. Кърменето намалява риска от рак на гърдите. 
 13. От финансова гледна точка кърменето е много по-евтино за цялото семейство.

За мнението на другите относно кърменето:

За огромно съжаление, все по-малко са майките, които кърмят бебето си след като навърши една година. Причините за това са много. Майките, които кърмят бебето си и след като то навърши една година, не са много и едва ли срещат одобрението на околните. Много от тях дори рядко чуват окуражителни думи, а повечето са обект на хапливи забележки и нежелани коментари. Много е неприятно, когато от страна на близките си получаваш такива. 

Това е тема, по която ще чуете безброй много мнения. Ще срещнете и двете крайности на кърменето. Ще Ви казват, че няма нужда да кърмите след 3, 6 или 12 навършени месеца. Не е така. Ще чуете и съвети от рода: „Кърмата не му/и стига! Давай АМ“; „Кърмата ти е нехранителна“. И това не е така. 

Какво се препоръчва относно кърменето?

 • Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се кърми поне до навършването на 2 години на детето, а след това толкова дълго, колкото майката и детето пожелаят.
 • Американската педиатрична асоциация препоръчва кърмене само през първите 12 месеца от живота на бебето, а Българското Министерство на здравеопазването застъпва изключителното кърмене през първите 6 месеца от живота на бебето.

Признавам кърменето не е лесно, но ако получавате правилни съвети и насоки ще бъде едно незабравимо изживяване.

Нито една от посочените организации обаче не Ви налага ограничение във времето, през което ще кърмите детенцето си. Вие сами ще прецените кога да сложите край на този процес.

Когато говорим за дългото кърмене, се визират жени, които кърмят повече от година. Повечето изчакват обаче детенцето само да се откаже от кърмата и тогава настъпва отбиване по естествен начин. Често ще срещнете случаи, в които дълго кърмещата майка даже не е и предполагала, че ще успее да кърми детето си повече от 6 или дори и 12 месеца. Има жени, при които кърменето потръгва гладко от самото начало, но има и такива, които срещат много проблеми и трудности по време на кърменето. Вторите доста често се отказват още в началото на кърменето, защото изпитват болка, неудобство и решават, че АМ не е толкова лош вариант.

Признавам, кърменето не е лесно, но ако получавате правилни съвети и насоки, ще бъде едно незабравимо изживяване. Аз лично не си представям как щях да успокоявам, приспивам и изхранвам бебето през периодите, когато е неразположено, когато имаше колики, когато растяха зъби и когато отказва да яде твърда храна, ако не беше майчиното мляко. Истината е, че почти не усетих нервните кризи с коликите, зъбите и ваксините… и всичко, благодарение на кърменето.

Хранене под режим:

Да кърмите бебето си в определени часове би било страхотно както за Вас, така и за малкото. Но не винаги се получава така. Затова и ще чуете от някои жени, че кърмят на поискване.

Има нещо много важно обаче: за да функционира правилно стомашно-чревната система, стомахчето на бебето трябва да се изпразва периодично след хранене. Кърмата се усвоява за около 2 – 2:30 часа. Затова не се учудвайте, ако малкото Ви съкровище започне да плаче на 2-я час, след като е било нахранено. Един съвет от мен: Не си гледайте часовника! Не чакайте да минат 3 часа, че и повече! Бебето не е глупаво, неговите инстинкти за оцеляване са доста силни, то само ще Ви покаже кога е гладно. Не насилвайте малкото бебе да спазва точен режим на хранене, ако то самото не е готово.

Един съвет към всяка кърмеща майка:Кърмете си детенцето и се абстрахирайте от нежелани коментари“.

И един съвет към тези, които не искат да кърмят: „Опитвайте се да приемате различните около Вас, уважете решението на всяка майка да избира дали, как и колко време да кърми детето си“.

Някои жени, че кърмят на поискване, дори това да значи на по малко от 2 часа.

Кърменето – най-добрият старт за Вашето бебе Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™