Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

13 полезни качества на кафето – 1 част

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Храни и напитки, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 113 прегледа на този пост

Кафето – чудодеец!

Кафето е една от най-популярните напитки в света. Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти и питателни вещества то е и една от най-полезните напитки: изследванията потвърждават, че значително намалява риска от възникване на много болести.

Нека разгледаме полезните качества на кафето.

1. Повишава нивото на енергията ни и ни прави по-умни

Кафето подобрява умствените възможности и увеличава енергията ниНе е тайна, че ободряващата напитка намалява умората и попълва енергийните ни запаси. Всичко това е благодарение на психоактивното вещество кофеин. От чашата кафе то попада в кръвния поток, а след това в мозъка. Това увеличава нивата на произвежданите от мозъка невромедиатори норепинефрин и допамин. Колкото повече са невромедиаторите, толкова по-бързо се предават сигналите между невроните.

Изследванията доказват, че еспресото и неговите събратя влияят благотворно върху мозъчната дейност. Става дума и за паметта, и за настроението, и за вниманието, и за скоростта на реакциите ни, и за съобразителността ни.

Извод: кофеинът блокира потискането на невромедиаторите в мозъка. По-просто казано – норепинефринът и допаминът стават повече и действат по-дълго време. Това повишава нивото на нашата енергия, настроението ни и другите аспекти на умствената ни дейност.

2. Гори мазнините

Кофеин се съдържа в много изгарящи мазнините хранителни добавки неслучайно. Това е едно от натуралните вещества, които подпомагат отслабването. Съгласно резултатите от изследванията, той ускорява обмена на веществата с 3 до 10%! По други данни тази напитка увеличава скоростта на горене на мазнините с 10%, а при пълните хора даже с 29%. Макар че учените отбелязват, че този ефект отслабва при продължителна употреба.

3. Повишава физическата резултативност

Кофеинът стимулира нервната система. В резултат на това невроните изпращат сигнали в мастните клетки, като това води до разграждането им. Също така той увеличава нивата на епинефрин (по-добре познат като адреналин) в кръвта. Този хормон отговаря за готовността на организма за тежки физически натоварвания. Но за физическа дейност на организма му трябва много енергия. Затова мазнините се разграждат и се превръщат в „гориво“ – в свободни мастни киселини.

Кафето увеличава физическата сила и издръжливост и съдържа хранителни вещества - витамини и минерали

Взети заедно, тези ефекти позволяват да се повиши физическата издръжливост и сила средно с 11-12%. Затова, преди следващото Ви посещение във фитнес залата, Ви препоръчваме да изпиете една чаша кафе. Или две!

Извод: кофеинът способства произвеждането на адреналин и разгражда мазнините на киселини. Това повишава съществено физическите резултати.

4. Съдържа подхранващи вещества

Кафеените зърна съдържат много полезни елементи. Повечето от тях се запазват след обработката. В една чаша можете да намерите:

  • Магнезий и витамин В3 – 2% от дневната норма;
  • Витамин В5 – 6% от нормата;
  • Витамин В2 – 11% от нормалата;
  • Манган и калий – 3% от дневните норми.

На пръв поглед това не е чак толкова много. Но тъй като много хора не се ограничават само с едно кафе на ден, накрая общо се получава нелош заряд от гориво за организма.

Извод: кафето съдържа много хранителни вещества и микроелементи, включително рибофлавин, пантотенова киселина, манган, магнезий, калий и ниацин.

5. Понижава риска от развитие на втори тип захарен диабет

Употребата на кафе намалява риска от развитие на захарен диабет тип 2Захарният диабет от 2 тип е опасно заболяване, с което живеят милиони хора по цял свят. За него са характерни високите нива на захар в кръвта заради съпротивлението на организма към  инсулина и отслабеното производство на този хормон. Към момента не е ясно защо, но тази напитка на бодростта значително намалява опасността от диабет. Научните данни сочат, че кафеманите боледуват от диабет с 23-50% по-рядко. А един от резултатите дори сочи намаляване вероятността средно с 67%!

Съгласно 18 изследвания, в които са участвали около 460 хиляди души, всяка чашка кафе намалява риска от захарен диабет II тип със 7%.

Извод: според изследванията любителите на кафе боледуват по-рядко от диабетна болест втори тип.

6. Защитава от болестта на Алцхаймер и слабоумие

Алцхаймер е най-често срещаната невро-дегенеративна болест и основна причина за старческа деменция.

Това състояние обикновено се развива след 65-годишна възраст и към момента все още не е открит метод за лечението му. Но има няколко метода за неговата профилактика. Единият от тях, освен здравословното хранене и физическите упражнения, е употребата на кафе. Някои научни публикации казват, че при кафеманите Алцхаймер се развива на 65% по-рядко.

Извод: при любителите на кафе се понижава значително опасността да се разболеят от Алцхаймер.

Вижте останалите ползи от изумителната напитка във >ВТОРА ЧАСТ<< на нашата статия.

13 полезни качества на кафето – 1 част Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™