Манганът е минерал, който се намира в някои храни, включително ядки, бобови растения, семена, чай, пълнозърнести храни и листни зелени зеленчуци. Той се счита за основно хранително вещество, защото тялото изисква балансирано количество манган, за да функционира правилно. Хората понякога използват минерала манган като лекарство.
Хранителните добавки с манган се използват за предотвратяване и лечение на дефицит на манган – състояние, при което организмът страда от недостиг на този ценен минерал, който спомага здравината на костите, предотвратява остеопороза и анемия и намаля симптомите на предменструален синдром.
Бъдете внимателни със "скрития" в някои добавки манган. Някои добавки, включително тези, които обикновено се използват за лечение на артрит, съдържат количества от минерала. Когато използвате тези продукти, е важно внимателно да следвате указанията на етикета. При редовен прием на дози, по-високи от препоръчителната (за възрастни тя е 11 милиграма манган на ден) може да изпитате сериозни странични ефекти.
Манганът е основно хранително вещество, което участва в много химични процеси в тялото, включително преработката на холестерол, въглехидрати и протеини. Той също участва в образуването на костите.
Приемът на манган е ефективно средство за справяне със следните състояния:
Манганът е безопасен за повечето възрастни, когато се приема перорално в количество до 11 милиграма на ден. За хора, които имат проблеми с усвояването на минерала като хора с чернодробно заболяване например, могат да получат нежелани реакции, когато приемат дори по-малко от 11 милиграма дневно.
Излишъкът от манган в организма може да причини сериозни нежелани реакции, включително симптоми, наподобяващи болестта на Паркинсон, като треперене (тремор).
Деца: Приемането на манган перорално от деца, трябва да се следи стриктно, за да не превишава препоръчителните количества:
Бременност и кърмене: Манганът е безопасен при бременни или кърмещи жени на възраст над 19 години, приеман перорално, в дози по-малки от 11 милиграма на ден. Все пак бременни и кърмещи жени на възраст под 19 години трябва да ограничат дозите до по-малко от 9 мг на ден.
Хора с чернодробно заболяване: Хората с чернодробно заболяване, които не усвояват правилно мангана, може да получат излишък на минерала, който да предизвика треперене, психични проблеми като психоза и други странични ефекти.
Желязо-дефицитна анемия: Хората с желязо-дефицитна анемия изглежда абсорбират повече манган, отколкото останалите. Ако страдате от това състояние, внимавайте да не приемате прекалено много манган.
Антибиотици. Манганът може да намали усвояването на антибиотика от тялото. Приемането на манган заедно с някои антибиотици може да намали ефективността им. За да избегнете това взаимодействие, взимайте манганови добавки най-малко един час след приема на антибиотичното лекарство. Някои от антибиотиците, които могат да взаимодействат с манган, включват: ципрофлоксацин (Cipro), еноксацин (Penetrex), норфлоксацин (Chibroxin, Noroxin), спирафлоксацин (Zagam), тровафлоксацин (Trovan) и гропафлоксацин (Raxar).
Тетрациклинови антибиотици. Манганът може да се прикрепи към тетрациклините в стомаха. Това намалява количеството на тетрациклините, които могат да бъдат абсорбирани. Приемането на манган с тетрациклини може да намали ефективността им. За да се избегне това взаимодействие, вземете манган два часа преди или четири часа след приемането на тетрациклини.
Някои тетрациклини включват демеклоциклин (Declomycin), миноциклин (Minocin) и тетрациклин (акромицин).
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: