Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Овлажнители за въздух – какво представляват? Как да изберем правилно? – 2 част

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Всичко за бебето и детето, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 133 прегледа на този пост

Кой овлажнител за въздух е най-добър?

В първа част на статията Ви разказахме за предимствата на овлажнителите за въздух и Ви запознахме с класическия модел овлажнител – със студена пара. Тук ще разгледаме характеристиките и на другите два вида овлажнители.

Овлажнители за въздух с гореща пара

Работата на парните овлажнители с гореща пара протича чрез изпаряване на водата в резервоара, която се нагрява до температура на кипене и излиза с интензивна струя под формата на гореща пара в помещението. Не бъркайте работата на тези овлажнители с работата на електрическата кана. В този овлажнител вместо с нагревателен елемент водата се нагрява от два електрода, потопени в нея. Съответно по закона на физиката водата като проводник затваря електрическата верига и се получава нагряване. Когато водата се изпари цялата, уредът се изключва сам. Предимството на този тип овлажнители е стерилната чиста пара, която влиза в помещението. При кипяща вода всички микроби загиват, а солта и примесите се утаяват под формата на люспички по стените на резервоара, които се премахват при почистването на уреда.

Овлажнителите за въздух с гореща пара са много ефективни и може да се използват за инхалаториАко сравняваме овлажнителите с гореща пара с тези със студена пара, то те се смятат за най-производителни и по-бързо от другите насищат въздуха в помещението с влага. Затова парните овлажнители трябва да се контролират от ползвателя относно влажността в помещението. Иначе в стаята много бързо може да се достигнат субтропични климатични показатели с влажност около 100%. От това следва, че при избор на овлажнител с гореща пара уредът трябва задължително да има вграден хигрометър и хигростат за автоматичен контрол на овлажняването на въздуха в помещението. Ако овлажнителят няма функцията за контролиране на климата, трябва да си закупите външен хигрометър или хигростат допълнително. Има модели програмиращи външни хигростати, които, съединявайки се с овлажнителя, могат автоматично да контролират нивото на влажността, включвайки и изключвайки уреда.

По енергийно потребление този вид овлажнители се смятат за най-мощни, но благодарение на високата си производителност заради бързото овлажняване на помещението, те са в електрическата мрежа малко време, което прави потреблението на електрическа енергия в границите на разумното.

Когато избирате овлажнител за въздуха с гореща пара за детската стая, трябва да имате предвид мерките за безопасност при експлоатация на този електрически уред. Тъй като заради овлажняването излиза гореща пара, не трябва да допускате никакъв контакт с уреда. Особено ако детето е малко и тепърва започва да ходи или пълзи. Заради детската любознателност малкото може да получи травма – да си изгори лицето или ръката, ако се окажат близо до работещия овлажнител. Освен това, в зависимост от площта на помещението, може температурата на въздуха да се повиши леко – с около 1-2°С.

Независимо, че трябва да се предприемат определени мерки за безопасност при използване на овлажнител с гореща пара, не се отказвайте от този вариант категорично. Той не само ще направи въздуха в детската стая или в която и да е друга стая комфортен, но може да е и надежден помощник в грижата за децата и за всички вкъщи, особено за тези, които страдат от бронхиални болести, тъй като овлажнителят ще играе ролята и на инхалатор. Моделите на тези овлажнители обикновено са снабдени със специални съдове за лекарства. И Вие можете да си вършите Вашата работа, докато детето си играе спокойно и вдишва целебните пари, които ще изкарва работещият уред. И всичко това без изнурителното дишане над тенджерата със сварени билки.

Ултразвукови овлажнители за въздух

Ултразвуковите овлажнители може да се нарекат най-съвременните уреди за овлажняване а въздуха, тъй като технически те са с най-автоматизирана функционалност. Вграденият в тях хигрометър и хигростат по принцип са нещо нормално. При това необходимото ниво на влажност се задава както от ползвателя, така и от вградената електроника, тоест необходимата оптимална влажност в помещението се регулира и поддържа автоматично. Освен това ултразвуковите овлажнители може да имат функции като регулиране интензивността на изпускането на пара, функция за безшумен режим на работа на ниски обороти, светлини на панела с автоматично изключване, дистанционно управление, автоматично изключване при недостатъчно вода и датчик за замърсяване на филтъра. Също така ултразвуковите овлажнители може да са с течно-кристален дисплей, на който нагледно са изписани всички технически параметри на работа на уреда.

Ултразвуковите овлажнители на въздуха са с висока производителност при минимално потребление на електроенергия. Голямата им популярност сред потребителите се обяснява с най-ефективната работа по отношение на овлажняването на въздуха, която може да се види визуално около уреда. Принципът на работа на ултразвуковия овлажнител е основан на преобразуването на водата във водна пара с помощта на ултразвукови колебания. Водата в камерата за образуване на пара попада върху мембрана, която вибрира с висока честота, и така тя се превръща във воден прах. Въздухът се засмуква от вградения вентилатор от помещението и се овлажнява, като преминава през този воден прах под налягане. След това полученият овлажнен въздух се изпуска под формата на мъгла от овлажнителя в помещението. Излизащият от овлажнителя овлажнен въздух е студен, затова е абсолютно безопасен за околните. Ако имате малки деца, те няма да се изгорят при допир. Благодарение на студената температура, овлажненият въздух може лесно да понижи температурата на въздуха в помещението с няколко градуса.

Ултразвуковите овлажнители за въздух в стаята са най-ефективни и най-енергийно икономичниЕдна от иновационните разработки при производството на ултразвукови овлажнители е функцията за предварително подгряване на водата на 80°С. Това способства обеззаразяването и допълнителното пречистване на водната пара, която излиза от овлажнителя. При това температурата на водната пара не превишава 40°С, което не е опасно за хората и животните при случаен контакт.

Така че можем да отделим следните предимства на ултразвуковите овлажнители на въздуха:

  • Вграденият хигростат дава възможност да се регулира ръчно нивото на относителната влажност в помещението, автоматично изключвайки и изключвайки уреда за поддържане влажността на въздуха в настроените граници;
  • Ултразвуковият овлажнител има функция за автоматично изключване, когато в резервоара водата свърши;
  • Нивото на относителна влажност на въздуха в ултразвуковите овлажнители може да се настрои в широк диапазон – от 40 до 70%;
  • Някои модели овлажнители са снабдени с въртящ се спрей, което позволява да се насочва излизащата пара във всички страни;
  • Работещият уред е с много ниско ниво на шума. При по-висока ефективност на овлажняване тези овлажнители използват най-ниско количество електрическа енергия.

За да се избегне утаяването на белезникав налеп по мебелите, по стъклените и огледалните повърхности от соли и примеси, които се отделят при преобразуването на водата в овлажнителя, трябва в уреда да се влива дестилирана или пречистена преварена (охладена) вода, да се използват специални омекотяващи водата патрони и уредът да се поддържа чист.

Качествата като компактност, оригинален дизайн, икономичност и високо ниво на производителност на ултразвуковите овлажнители за въздух ги правят най-търсените на пазара сред всички типове овлажнители. Ултразвуковите овлажнители са с много положителни отзиви и благодарение на предимствата си по отношение на съотношението „цена-качество“ са най-предпочитаните сред купувачите.

Овлажнители за въздух – какво представляват? Как да изберем правилно? – 2 част Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™