Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Овлажнители за въздух – какво представляват? Как да изберем правилно? – 1 част

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Всичко за бебето и детето, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 148 прегледа на този пост

Защо ни е овлажнител за въздуха?

Както знаем, на 70% човекът се състои от вода. Затова водата е основният и необходим продукт за функционирането на всички жизнено важни органи и системи в човешкия организъм. Но човек се чувства комфортно не само когато е сит и не изпитва жажда, а са и много важни за него комфортните климатични условия, в които обитава той. Особено важно е да се спазва правилен температурно-влажен режим както за възрастния човек, така и за новороденото бебе, при което, за разлика от възрастните хора, тепърва се развиват системите в организма му, които го защитават от различни микроби и вируси, витаещи навсякъде около нас. Прохладният и влажен въздух е здравословно развитие, укрепване на имунитета, липса или леко протичане на всякакви простудни болести при детето.

За здравето вкъщи и най-вече за здравето на детето се препоръчва използването на овлажнители за въздухаСпоред проведени изследвания е доказано, че сухият въздух с понижена влажност изсушава кожата, страдат лигавиците на носоглътката. Имайки предвид това, на детето му се запушва нослето, дишането му се затруднява, което създава дискомфорт, в частност при кърмене. Сухостта в устата и нослето му води до понижаване на защитните свойства на организма, детенцето в този случай лесно може да развие различни респираторни заболявания.

Също така сухият въздух е опасен за малкото дете заради наличието на различни алергени като домашен прах, козина на животни, растителни полени, които се утаяват, сякаш „увисват“ във въздуха. Заради това при дете с неукрепнал или отслабнал имунитет може да се развие алергия.

Дори и детето да е в добро здраве от раждането си, понижената влажност в детската стая може да доведе до развитие на дисбактериоза и може да се промени режима на бъбречните му функции. А ако детето има проблеми със здравето, то сухият въздух само ще обостри положението. При лечението на едни или други болести използването на лекарствени препарати няма да даде очаквания ефект, ефективността им ще е много по-ниска. Усложнените заболявания, неподходящият температурно-влажен режим може да доведат до развитие на хронични заболявания при децата.

Тези и много други проблеми може да се избегнат с поставяне на овлажнител за въздух в детската стая. И ако нашите майки и баби, опитвайки се да направят нивото на влажност оптимално за детето, са закачвали по мебелите различни мокри кърпи и дрехи, слагали са съдове с вода върху горещите радиатори и печки или просто да разпръсквали вода от пулверизатора, то съвременните родители купуват специални уреди, които овлажняват въздуха ефективно и контролират влажността в помещението. Тези много компактни и лесни за употреба, работещи на ток битови уреди, които са просто необходими в детската стая, се наричат овлажнители за въздух. Някои от тях – по-скъпите – имат допълнителни функции за йонизиране и пречистване на въздуха.

Решението да закупите овлажнител за въздух за детската стая ще е правилно във всяко отношение. Вие и детето Ви ще спите по-спокойно и крепко, ще боледувате много по-рядко. Наситените с влага прашинки няма да летят из стаята хаотично, дразнейки лигавицата и предизвиквайки алергични реакции, а ще се утаяват по пода и мебелите, откъдето бързо и лесно може да ги премахнете с влажна кърпа. Освен това, ако в дома Ви подовата настилка е естествен паркет и имате много дървени мебели, за да не се повредят и раздуят, въздухът трябва да е с положителна влажност, която трябва да се поддържа постоянно на едно и също ниво, а това може да направи само овлажнителят за въздух.

Овлажнителите за въздух са със студена пара, с гореща пара и ултразвукови овлажнители

Избор на овлажнител за въздуха

Заради широкият асортимент от модели на тези битови климатични уреди, а също и заради многото допълнителни функции и различните методи на овлажняване на въздуха може до известна степен да се затрудни изборът Ви на овлажнител. Но в някой доказан физически магазин или интернет-магазин ще Ви помогнат да направите правилния избор спрямо Вашите изисквания за функционалността на овлажнителя и експлоатационните характеристики на уреда. Всички овлажнители се делят на три типа според принципа на образуването на пара:

  • Овлажнители със студена пара;
  • Овлажнители с гореща пара;
  • Ултразвукови овлажнители (ново поколение).

Нека разгледаме характеристиките на всеки един вид поотделно.

Овлажнители за въздух със студена пара

Овлажнителите, които използват студени изпарения, са се появили доста отдавна на пазара. Затова ги наричат и класически или традиционни овлажнители. Овлажнителят за въздух със студена пара овлажнява преминаващият през монтираните в него вентилатор и влажна гъба (филтър-изпарител) въздух. Гъбата-филтър е обработена с антибактериален състав, с пречистена вода за овлажняване на въздуха, а също така филтърът пречиства постъпващият въздушен поток от големите прашинки, унищожава вредните бактерии и микроорганизми. Въздухът, пречистен и овлажнен, който излиза от овлажнителя, се отличава с особена свежест.

Овлажнителите за въздух със студена пара са безопасни за децата и животните, изискват ежедневно поддържане нивото на водатаЗа да се осигури качествено овлажняване, традиционните овлажнители изискват водата да им се сменя всеки ден, резервоарът им за вода и филтърът да се почистват всяка седмица, да се измиват налепите мръсотия от стените им. За поддържането на водата в уреда чиста отговаря йонизаторът – специална йонизираща сребърна пръчка, която се бори ефективно с над 650 вида бактерии и вируси. Тези овлажнители за въздух с вградени йонизатори ще освежават въздуха допълнително, като го насищат с отрицателно заредени йони. Някои модели на традиционните уреди за овлажняване на въздуха имат специална антибактериална касета, която унищожава патогенните микроорганизми.

Основните предимства на този тип овлажнители е, че са на достъпна цена, хабят много малко електрическа енергия, а също така няма как да овлажнят прекалено много въздуха вкъщи. Процесът на изпаряване в тях спира сам, когато относителната влажност в помещението при съответната температура достигне своя максимум. Обикновено тези показатели са влажност 50-60% при температура 20-22°С. Затова традиционните овлажнители за въздух за дома, благодарение на саморегулиращата им работа, не изискват контрол от страна на ползвателя си. Ако моделът на овлажнителя със студена пара е с хигрометър, който показва текущите показатели на влажността, и с хигростат, който точно поддържа зададеното ниво на влажност, този уред ще се включва и изключва автоматично, за да прави и поддържа индивидуално зададения режим на влажност за помещението.

Плюс на този вид овлажнители може да се нарече и това, че настройвайки ги на нощен режим на работа, те ще работят безшумно и няма да пречат на детето да спи. При максимално образуване на пара, което предполага дневният режим на работа, въздухът се овлажнява по-бързо, а температурата на въздуха около овлажнителя ще е по-студена с не повече от 1 градус. Заради особеностите на работа на овлажнителя със студена пара и неговите предимства той може да се превърне в незаменим помощник при грижата за детето за поддържането на комфортен климат в детската стая.

В продължението на тази статия ще разгледаме и останалите два вида овлажнители.

Овлажнители за въздух – какво представляват? Как да изберем правилно? – 1 част Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™