Козето мляко е невероятна напитка, има толкова много полезни вещества, че може да се нарече еликсир на живота. Не всеки обаче харесва леко тръпчивия му вкус и мнозина се съмняват в безопасността на употребата му.

Козето мляко е по-бяло от кравето мляко. Има легенда, според която бог Зевс бил хранен с млякото на коза на име Амалтея. От древни времена на козето мляко се приписват магически свойства. Така че в древни времена се е смятало, че използването на козе мляко помага за възстановяване на тялото след тежки заболявания. В древен Рим козето мляко се използвало за лечение на далака.

История на козето мляко

Козето мляко съдържа холин и биотин, които подобряват тена, забавят стареенето на кожата и я правят по-еластична.Общоприето е, че козето мляко и продуктите от него са получили широко разпространение в Древен Рим по време на управлението на Цезар. Благодарение на римския култ към храната, възникнал по това време, се основава специално готвене на сирене, в което технологията на приготвянето и съхранението му е доведена до съвършенство.

В Европа популярността на продуктите от козе мляко идва през 19 век. По това време в Швейцария например имало специални санаториуми, където лекарства били само чист планински въздух и прясно козе мляко.

В началото на 20-ти век чуждестранни животновъди и лекари започват да изучават свойствата на този лечебен продукт. Те установяват пряка връзка между степента на развитие на козевъдството в региона и статистиката на детските болести. В тези региони, където децата постоянно консумират козе мляко, честотата на настинки и белодробни заболявания при бебета и детската смъртност са значително по-ниски.

Активен привърженик на козето мляко бил лекарят Жук В. Н., известният автор на трудове за грижа за кърмачетата и детската хигиена. Но козето мляко и козето сирене не са получили всеобщо признание у нас. Досега те се смятат за рядка, "екзотична" храна.

Състав и свойства на козето мляко

Козето мляко съдържа около 40 биологични компонента, необходими за човешкото тяло. Най-значимите витамини са А, С, В1, В2, В6, В12, аминокиселини, ензими и микроелементи; биологично активни вещества: албумин, лецитин, глобулин, както и соли магнезий, калций, калий, фосфор, мед, флуор йод, манган, натрий, молибден и селен. Освен това козето мляко съдържа холин и биотин, които подобряват тена, забавят стареенето на кожата и я правят по-еластична.

Съдържащите се в козето мляко витамини помагат за възстановяване при настинки, както и след по-сериозни заболявания и операции. Освен това този продукт поддържа щитовидната жлеза и сърдечно-съдовата система, укрепва костите, зъбите, ноктите и косата, подобрява паметта и повишава работоспособността, а също така има благоприятен ефект върху нервната система - препоръчва се да се пие при неврози, депресивни синдроми и стрес.

Козето мляко е полезно за деца, страдащи от хранителни алергии и с отслабен организъм. В педиатрията това мляко се използва за лечение на диария при новородени. Козето мляко се използва широко в изкуственото кърмене.

Последните проучвания, проведени в областта на храненето, показват, че пиенето на козе мляко е полезно не само за бебета, но и за възрастни. В човешкото тяло козето мляко се държи по различен начин от, например, кравето мляко. Така съсирекът, образуван в стомаха по време на смилането на козето мляко, е много по-малко плътен, което улеснява преработката му от храносмилателните ензими.

Това мляко се счита за лечебен продукт и се използва при лечение на метаболитни нарушения, като средство за предотвратяване на настинки и подпомагане на лечението на рак. Козето мляко подобрява кръвообращението, повишава мъжката потентност, ускорява процеса на регенерация на органите.

Козето мляко съдържа много калий, чиято роля е особено голяма за дейността на сърдечно-съдовата система. Козето мляко, подобно на кравето мляко, не съдържа много желязо, но желязото от козето мляко се усвоява много по-добре (30%), отколкото от кравето (10%), но не достига нивото на усвояване на желязо от човешкото мляко ( 50%).

Ползите от козето мляко

Приемът на козе мляко спомага за подобряване на храносмилането, укрепва имунната система и предпазва от заболявания като анемия.Козето мляко е по-здравословно от всички останали млечни продукти – усвоява се перфектно и не предизвиква стомашно разстройство, а поради факта, че почти не съдържа алфа-1s-казеин, се счита за хипоалергенно. Освен това съдържа няколко пъти повече бета-казеин от кравето мляко, което го доближава по състав до майчиното мляко.

Вярно е, че лекарите не препоръчват напълно да замените кърменето с козе мляко: това се дължи на високото съдържание на мазнини в този продукт и на факта, че той не съдържа ензима липаза, който разгражда мазнините. Ето защо за деца под една година е по-добре да комбинирате козето мляко с кърма или други видове бебешка храна.

В сравнение с кравето мляко, козето мляко съдържа 6 пъти повече кобалт, който е част от витамин В12. Този витамин е отговорен за образуването на кръв и контролира метаболитните процеси, а също така участва в хемопоезата. Благодарение на това използването на козе мляко спомага за подобряване на храносмилането, укрепва имунната система и предпазва от заболявания като анемия.

Продуктите от козе мляко ефективно възстановяват силата след тежки физически натоварвания, помагат при стрес. Високият процент калий допринася за правилното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове.

Витамин D и калцият укрепват добре костната тъкан, така че козето мляко помага за ускоряване на възстановяването от фрактури и е просто незаменимо при хипокалцемия.

Благодарение на високото съдържание на хранителни вещества и витамини, козето мляко е в състояние да поддържа тялото на бременни жени и кърмачки.Благодарение на високото съдържание на хранителни вещества и витамини, козето мляко е в състояние да поддържа тялото на бременни жени и кърмачки.

Ферментиралите млечни продукти на базата на козе мляко съдържат вещества, които стимулират растежа на полезната микрофлора в червата. Следователно кефирът и киселото мляко от козе мляко ще станат незаменими за страдащите от дисбактериоза и хора с намален имунитет.

Козето мляко нежно неутрализира стомашната киселина поради съдържанието на лизозим. Затова е добро допълнение при лечението на стомашни язви и различни заболявания на храносмилателната система.

Козето мляко има още едно ценно предимство пред кравето – неговите компоненти са в състояние да ускорят метаболизма и да предотвратят растежа на мастната тъкан, което води до безопасно отслабване. Въпреки това ястията, приготвени с козе мляко, дават дълготрайно усещане за ситост. А широка гама от аминокиселини ще запазят и евентуално ще увеличат мускулната Ви маса.

Лечебни свойства на козето мляко

Козето мляко се използва при заболявания на стомаха, дванадесетопръстника и щитовидната жлеза, за избавяне от туберкулоза и диабет, за отстраняване на соли на тежките метали от тялото, за възстановяване след химиотерапия. Препоръчва се също да се пие няколко дни след хранително отравяне, за да се подкрепи отслабеното тяло и да се насити с полезни вещества.

Комплексът от витамини и микроелементи, съдържащи се в козето мляко, понижава киселинността на стомаха, така че се препоръчва да се използва за тези, които страдат от чести киселини. Освен това е полезно за хора, които постоянно ядат бързо хранене или не се придържат към правилната диета - млякото стабилизира храносмилането и служи като отлична профилактика на гастрит и язва.

Козето мляко помага и при лечението на настинки. Така, например, при бронхит се препоръчва да се пие чаша топло мляко три пъти на ден с добавка на 1 чаена лъжичка мед и при нормална кашлица да се направи отвара от този продукт и овес и да се пие половин час след хранене.

Козето мляко е отлично при безсъние. Ако страдате от това изтощително състояние, тогава изпийте чаша топло мляко преди лягане - и ще спите като бебе. В народната медицина има такава рецепта - бялата глина трябва да се смеси с козе мляко до състояние на не много течна каша и да се превърже на челото. Между другото, такъв "компрес“ помага при мигрена.

Как да използвате и съхранявате козе мляко?

Много източници пишат, че козето мляко не трябва да се подлага на продължителна термична обработка и че е по-добре да не се довежда до кипене, тъй като уж губи всичките си полезни свойства. Млякото обаче просто трябва да се вари, ако не сте сигурни, че животното, което го е дало, е здраво или е отглеждано в нормални условия.

Освен това от козе мляко се получава чудесна каша от грис – ароматна и питателна. Поради съдържанието на мазнини в тази напитка не можете да добавяте масло към вече приготвената каша. Освен това се абсорбира перфектно и помага за възстановяване на стомашната флора. Децата, страдащи от заболяване, което преди няколко десетилетия се наричаше дисбактериоза, получават облекчение, кожата им се изчиства.

Въпреки това, за най-ефективно все още се счита използването на прясно мляко. Ето защо, ако ще използвате този продукт не за профилактика и продължителна употреба, а за спешно лечение на каквото и да е заболяване, тогава намерете хора, които отглеждат кози и се опитайте да пиете мляко веднага след доенето.

Всичко за млечната гъба

Основното нещо е да купувате козе мляко само от тези, които имат документ, потвърждаващ, че животното (или млякото) е преминало ветеринарен контрол. Разбира се, селските кози може да нямат такъв сертификат, но в селските райони съседите на животновъдите ще Ви препоръчат качеството на продукта.

Козето мляко се съхранява много по-дълго от кравето, дори когато не е сварено, не се разваля в хладилник за една седмица. Може да вземете бутилка от това мляко на пикник или на работа – на стайна температура остава прясно три дни.

Вреда от козето мляко и противопоказания

Козето мляко практически няма вредни качества, а от "противопоказанията“ може би най-често срещаната е индивидуалната непоносимост към този продукт.

Интересното е, че повечето непоносимост не се дължи на химическия състав на козето мляко, а на необичайния му вкус и често доста силна миризма. В същото време всички вкусови характеристики зависят от условията на козата и от нейната диета. Колкото по-сочна и разнообразна е тревата, толкова по-сладко е млякото и колкото по-задълбочена е грижата, толкова по-малко неприятна миризма.

Въпреки това, с повишено внимание, козето мляко трябва да се консумира от тези, които имат твърде гъста кръв - то значително повишава хемоглобина. Като алтернатива можете да го разредите с вода в съотношение 1 към 1.

Не се препоръчва използването на козе мляко в големи количества при заболявания на панкреаса. Съдържанието на мазнини в този продукт е 4,4%, тоест може да провокира болка и обостряне.

Дамите, които са на много строга диета, не трябва да пият козе мляко – въпреки идеалния състав на този продукт, съдържащите се в него мазнини не се разграждат, а се усвояват напълно от организма. Въпреки че номиналното му съдържание на калории е ниско - само 66,7 Kcal (за сравнение - в нискомаслена извара 86 Kcal), и поради факта, че това мляко съдържа 67% ненаситени мастни киселини, предотвратява отлагането на холестерол.

Както вече разбрахте, козето мляко е невероятно здравословна напитка. Препоръчва се за употреба както от възрастни, така и от деца. Дори бременните жени могат спокойно да го пият, тъй като този продукт ще им осигури всички вещества, необходими за правилното развитие на плода, и освен това ще предпази зъбите им от кариес.

Между другото, през пролетта козето мляко е просто незаменимо. Спестява на тялото няколко неприятности наведнъж - от авитаминоза, от натрупана през зимата умора и от раздразнителност. Така че не пренебрегвайте тази вкусна и ароматна напитка, добавете я към ежедневната си диета и ще се почувствате много по-добре.