Осемте незаменими аминокиселини са не само много по-важни от всички останали в организма, но и е от съществено значение да ги приемаме с храната, тъй като те не се синтезират в организма. Кои са те, за какво са важни и в кои храни се съдържат – отговорите по-долу.

Кои са осемте незаменими аминокиселини?

ВалинЖивотинските продукти и ядките са сред най-добрите източници на аминокиселини.

Валин е есенциална аминокиселина с разклонена верига. 3 са незаменимите аминокиселини с разклонена верига: валин, левцин, изолевцин. Трите имат важна роля в генетичните записи и в ДНК на клетките. Съдържащите най-голямо количество валин са: сирене котидж, риба, пилешко и пуешко месо, фъстъци, сусам, леща, белтъците на яйцата. Валин сам по себе си е важен източник на азот, който участва активно в синтеза на аланин и глутамин в мускулите.

Изолевцин

Изолевцин се съдържа отново в предимно животински продукти като: яйца, пилешко месо, риба, сирене, пуешко. Едни от малкото вегански източници на аминокиселината са соя и водорасли. Недостигът на аминокиселината в организма може да доведе до сериозен дефицит на азот, който е един от най-важните химични елементи, изграждащ тялото и ДНК на клетките.

Важни функции на изолевцин:

  • Регулира нивата на кръвната захар и поддържа енергията в нормални нива
  • Играе важна роля в транспорта на кислорода от дробовете до клетките, които имат нужда от него
  • Играе важна роля в синтеза на хемоглобин – съставната част на кръвта, която съдържа желязо и която се свързва с кислорода, за да го транспортира
  • Важна е за ефективния метаболизъм на глюкозата в кръвта

Когато се приема като добавка, изолевцин намалява с 20% съдържанието на захар в кръвта и повишава със 71% абсорбцията й в мускулите, без с това да предизвиква допълнително отделяне на хормона инсулин.

Левцин

Левцин се числи към така наречените буферни протеини, които могат и да защитават, и да действат разрушително на организма. Аминокиселината се използва от организма, за да произвежда тела, подобни на мазнините като холестерол. Такива тела се намират в черния дроб, мастните и мускулните тъкани и участват в производството на протеини. Тъкмо заради съдържанието на този вид тела в мускулите, левцин се използва като бодибилдинг агент – намалява умората на мускулните тъкани. Използва се и от хора, които се стремят към отслабване, тъй като може да разгражда мастните депа, съхранявани в най-долните слоеве на кожата. Препоръчва се на хора, претърпели травми или хирургически операции и имат нужда от физическо възстановяване. Предозирането с аминокиселината левцин има обаче сериозни последици: неврологични проблеми, полудяване и дори смърт.Незаменимите аминокиселини не се синтезират от организма.

Фенилаланин

Аминокиселината фенилаланин участва в изключително важни синтези, а именно тези на антидепресантите допамин, норепинефрин, епинефрин и на кожния пигмент мелатонин. Освен това по естесвен път синтезира в организма антидепресанта фенилетиламин, който често се приема като добавка. Приемът на храни, имащи високо съдържание на аминокиселината, предпазва от промени в настроението, летаргия, депресия. Формата на аминокиселината DL-Фенилаланин е хранителна добавка с антидепресантни и обезболяващи свойства.

Треонин

Треонин е важна съставна част на костите, хрущялите, зъбите, ноктите. Аминокиселината има желовидна форма и затова се използва за производството на гелоподобни препарати. Храните, които я съдържат, са: сирене котидж, мляко, яйца, сусам, бобови храни, пилешко и пуешко месо, риба, царевица. Аминокиселината участва в развиването на мускулите на черния дроб, както и на скелетните мускули. Твърди се, че има противоракови свойства.

Триптофан

Млякото и яйцата са много добри източници на аминокиселини.

Триптофан е аминокиселина, отговорна за качествения сън и заспиването. Често се предписва като добавка при проблеми със съня. Също така е важна при синтеза на серотонин (хормона на щастието), витамин В3 и ауксин (растителен хормон). Аминокиселината Триптофан се съдържа в: мляко, шоколад, овесени ядки, банани, сушени фурми, пуешко месо, сирене котидж, фъстъци. Когато приемаме достатъчно от аминокиселината с храната, в тялото се синтезират два от най-важните хормони: серотонин – отпуска и релаксира мозъка – и мелатонин, благодарение на който спим добре. Серотонин е важен за поддържане на добър баланс в тялото и ума, релаксира ни, кара ни да се чувстваме по-добре и ни предпазва от депресивни настроения.

Триптофан се използва и за лечението на хора, страдащи от постоянна липса на слънчева светлина и съответно от занижен синтез на мелатонин. Такива хора са склонни към раздразнителност, летаргия, понижено настроение, отпадналост и дори самоубийствени настроения.

Метионин

Заедно с цистеин, метионин е една от сяросъдържащите аминокиселини. Аминокиселината е важна за синтеза на редица фосфолипиди, участва в клетъчния метаболизъм и има антиоксидантни свойства. Използва се за лечението на заболявания на черния дроб, дори причинени от отрови, освен това спира развитието на вирусни заболявания в организма. Предозирането с аминокиселината се свързва тясно със заболяването атеросклероза. Това е така, тъй като свръхприемът й може да доведе до синтеза на повече мазнини в кръвта, които след това се отлагат по стените на кръвоносните съдове.

Лизин

Аминокиселината лизин е важна за синтеза на протеини, както и останалите незаменими аминокиселини. Лизин участва в синтеза на колаген, на редица хормони и ензими. Наличието от достатъчно от аминокиселината в организма е важно за формирането на костите, кожата, мускулите. Съдържа се в храни с високопротеиново съдържание: риба, месо, яйца, соеви семена, ядки. Приема се широко под формата на добавка.

Кои са основните функции на аминокиселината лизин?

  • Участва активно в абсорбцията на калций и намалява количеството на минерала, изхвърляно с урината
  • Подпомага растежа и поддържането на здрави коса, кожа, нокти, кости, зъби.
  • Предпазва от вируси като херпес зостер например

Лизин се използва също при тежки физически натоварвания и увеличава издържливостта при атлети и редовно спортуващи. Вегетарианци и вегани се нуждаят от по-високи количества на лизин, тъй като в зеленчуците аминокиселината не се съдържа. В неживотинските продукти лизин се съдържа в малки количества единствено в лещата.