Семената на какаовото дърво растат в големи шушулки с плътна обвивка. Всяка от тях съдържа около 50 семена, наричани какаови зърна. Шоколадът се прави от семената или бобчетата на какаовото дърво.
Основните съставки на шоколада са какаово масло – ядлива мазнина, извлечена от бобчетата, и какаово вещество – тъмен прах, направен от смилане на зърната, след като мазнината е била извлечена. Повечето от полезните вещества на шоколада се намират в твърдите частици, които съдържат над 300 химически съединения. Много от тях са полифеноли – мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания и рак. Какаото потиска кашлицата и може да облекчи или намали риска от диабет тип 2.
Как действа какаото?
Какаовите зърна са най-концентрираният натурален източник на алкалоидното съединение теобромин – стимулант, подобен на кофеина. Макар и токсичен в големи количества, той обикновено има положителен ефект върху човешкото тяло – отпуска мускулите в храносмилателния тракт, което може да намали стомашно-чревните проблеми, и разширява кръвоносните съдове, което намалява кръвното налягане.
Следователно полезен ли е шоколадът?
Белият шоколад съдържа само какаово масло, млечният и черният шоколад съдържат какаово масло и какаово вещество. Като се има предвид, че повечето от полезните съединения се съдържат в какаовото вещество, черният шоколад е най-добрият избор.
Ако консумирате само черен шоколад, ще извлечете ползите, без да увеличавате нивата на мазнините в тялото си. Проучване от 2012 г. открива, че яденето на повече шоколад може действително да помогне за намаляване на съотношението мазнини към тегло и височина (мярка, по-позната като индекс на телесната маса). Учените доказват, че шоколадът увеличава скоростта на метаболизма и по този начин изгаря допълнителните килоджаули. Следователно редовната, но не и прекалена консумация на шоколад може да бъде част от здравословна диета! Включете черен шоколад или сурово какао в хранителния си режим.
Шоколадът като подобрител на настроението
Всеки, който обожава шоколад, независимо дали го предпочита преработен или в суров вид, знае, че шоколадът е много вкусен, но и ни кара да се чувстваме добре. В едно проучване учени проследяват сърдечния ритъм и мозъчната дейност на двойки след консумиране на черен шоколад и след целувка – ефектите са подобни, но след яденето на шоколад са по-силни и дълготрайни.
Приятният вкус и пристрастяването към какаовите продукти остава загадка, но изследователите са открили някои възможни обяснения. Теоброминът преминава кръвно-мозъчната бариера и действа върху централната нервна система: той е стимулант, също като кофеина. Шоколадът освен това съдържа съединение, наречено салсолинол, което стимулира производството на допамин – невротрансмитер, свързан с удоволствие и щастие.
Съвременните изследвания и ползите за здравето на какаото:
- Редица проучвания доказват, че по-високата консумация на шоколад намалява риска от сърдечно-съдовни заболявания с над една трета.
- Според изследване в Япония яденето на шоколад намалява риска от развитие на диабет тип 2; това е в съответствие с други изследвания, които показват, че антиоксидантите в какаото може да намалят инсулиновата резистентност – основната причина за заболяването.
- През 2005 г. екип от учени в Англия и Унгария установяват, че теоброминът е по-ефективен от стандартния кодеин за потискане на кашлицата.
- През 1996 г. екип от учени в Италия, Швейцария и Израел откриват, че какаовите продукти съдържат съединение, наречено анандамид – химикал, който активира същите мозъчни рецептори, както и канабиса. В шоколада обаче има много малки количества от това вещество, с него и няма как да се постигне ефектът на марихуаната.