В борбата с високия холестерол Ви препоръчваме да наблягате на следните храни:

Сьомга и други мазни риби

Пълна с омега-3 мастни киселини, сьомгата върши чудеса. Тя пази от инфаркт, инсулт и високи стойности на холестерола. Консумацията на риби като сьомга, сардини и херинга помагат за повишаване на добрия холестерол с 4%.

Ядки

Моно-ненаситените мазнини, които се съдържат в ядките и семките, са най-полезните от 3-те вида мазнини – полинаситени, наситени и мононенаситени. Ядките са естествен източник за набавяне на здравословни мазнини за организма. Тези мазнини са най-добрите, те не са химически преработени и затова са полезни за сърцето и организма.

Овесени ядки

Закусвайте с овесени ядки и ще забележите тяхното полезно действие. Ако изяждате по 2 порции овесени ядки, само след 6 седмици може да намалите стойностите на лошия си холестерол с 5.3%. Основното, което трябва да знаем, е, че овесът съдържа веществото бета-глюкан, което абсорбира лошия холестерол.

Червено вино

Червеното грозде, от което се прави червеното вино, действа ефикасно за понижаване на холестерола. Две чаши червено вино на седмица са полезни за здравето.

Чай

Чаят съдържа антиоксиданти и в него няма толкова много кофеин, както в кафето. В една голяма чаша кафе има 135 мг. кофеин, а в една чаша чай има само 30-40 мг. Тази билкова напитка съдържа фитохимикали, които предпазват от повишаване на холестерола и от увреждане на костите.

Фасул

Зрелият фасул е много полезен за сърцето, а една порция от половин чаша на ден помага за понижаване на холестерола с 8% и доставя една трета от необходимостта за организма дневна доза фибри.

Спанак

За спанака се знае, че съдържа около 13 флавоноидни съставки, които пазят от рак, сърдечни заболявания и остеопороза. Този богат на лутеин зеленчук намалява риска от инфаркт.

Зехтин

Той съдържа мононенаситнени мастни киселини, които понижават холестерола и триглицеридите. Това олио има широко полезно действие и се препоръчва за консумация пред обикновеното олио.

Шоколад

Черният шоколад е пълен с антиоксиданти и понижава холестерола. Испански учени са открили, че антиоксидантите в тъмния шоколад предпазват от спукването на кръвоносните съдове при хората, болни от цироза. Похапването на 100 гр. тъмен шоколад на ден намалява риска от сърдечно-съдови инциденти с 21%.