Освен че са изключително полезни поотделно, смесването на подправката-чудо с мед образува едно средство за предпазване и лекуване на вирусни инфекции и болки в ставите. Какви са свойствата на куркумата, защо да я използваме по-често? Как смесването й с мед може да се окаже много благоприятно върху здравето?
Куркума
Куркумата произлиза от източните култури, но вече е световноизвестна подправка и с отличително жълтия си цвят, и с вкуса си. Подправката се бори мощно с възпаленията, богата е на антиоксиданти и активни вещества, които се борят с настинките и вирусите. Още в източната медицина куркумата е често използвана за облекчаване на различни видове болки. Активното вещество в куркумата се нарича куркумин – на него подправката дължи както цвета си, така и своите полезни свойства. Съдържащите се в куркумата антиоксиданти действат на организма като витамини С и Е: противодействат образуването на свободни радикали, забавят процеса на стареене и хроничните заболявания. Основни приложения на куркумата:
- Подобрява симптомите на артрита и мускулните болки
- Предпазва мозъка
- Подсилва имунната система
- Подсилва и предпазва черния дроб
Мед
Медът е отличен заместител на захарта за всички, които обичат сладкото, но се грижат и за фигурата си. Той има противовъзпалителни, подсилващи и успокояващи свойства и по тези причини е ценен и обичан в цял свят. Познат е, наред с чесъна, като един от най-добрите природни антибиотици. Доказано е, че медът убива различни видове микроорганизми. Използва се при различни състояния:
- При симптоми на настинка, хрема, раздразнено гърло
- Влияе положително върху имунната система и помага в борбата с бактерии и вируси
- Защитава от инфекции
- Помага и участва в процесите на регенерация на кожата
- Регулира чревната флора
Как да приготвим лековитата смес от мед и куркума?
В природната медицина сместа е известна като "златен мед". Златният мед действа силно противовъзпалително, държи стабилна имунната система, помага на организма да се пребори с различни болести. Необходими са само 100 грама био мед и 15 грама куркума (една супена лъжица). Куркумата се добавя към меда и се бърка до гладка консистенция, която може да се съхранява при стайна температура в буркан. При първите симптоми на настинка е добре да вземаме половин чаена лъжица от сместа на всеки час за три дни. След 3 дни дозировката е половин чаена лъжица на всеки два часа. "Златният мед" може да се приема и с вода, като просто разтворим необходимата доза в чаша вода.