Човешкият метаболизъм може да се пренастройва спрямо времето и сезона. През зимния сезон Вашето тяло се нуждае от допълнителен прием на витамини. А това може да се постигне, като обогатим диетата си с храни, богати на витамини и минерали. Няма по-добър и пълноценен източник на витамини и микроелементи от храната, но ако трябва да си говорим честно, всеки знае, че ако не си отглеждаме сами храната, няма как да бъдем сигурни колко е пълноценна тя. Другият вариант да си осигурите важните вещества е чрез хранителните добавки.

Чесън

Чесънът се смята за една от най-силните противогрипни храниИзследванията доказват, че някои от най-пикантните храни са и най-полезни. Не случайно чесънът заема първо място в тази класация. Чесънът се смята за една от най-силните противогрипни храни, тъй като той може да елиминира развитието на гъбички, вируси, бактерии и паразити. Всичко това чесънът дължи на съдържащите се в него полисулфиди. Тяхната роля е да възпрепятстват развитието на патогенните бактерии, а алицинът, който се съдържа в чесъна, блокира ензимите, помагащи на вирусите да се разпространяват.

Алицинът е пасивна съставка в скилидката, докато чесънът не бъде нарязан, сдъвкан или смачкан. Въпреки че много хора го избягват, ако искате да се възползвате от полезните ефекти на чесъна, ще трябва да го консумирате пресен.

Сладки картофи

Сладкият картоф е изключително богат на бета-каротинСладкият картоф е предпочитана храна за вкусна гарнитура. Освен това те са изключително богати на бета-каротин. За да се пребори организмът сам с инфекциите, храносмилателната система и лигавицата на белите дробове се нуждаят от този антиоксидант. Тялото преобразува бета-каротина във витамин А, за да поддържа правилните функции. Витамин А има важната роля да предпазва тимусната жлеза, която в организма на децата произвежда Т-клетки. Сладките картофи могат да се приготвят по много начини – печени, пюрирани или пържени. Всеки си има различен вкус.

Други източници на бета-каротин са моркови, спанак, зеле, брюкселско зеле, тиква, кайсии, папая, манго.

Бразилски ядки

Едрите бразилски ядки съдържат огромно количество селен, който играе важна роля за окислителните процеси в организма. Тези ядки растат на високи дървета в Бразилия и имат много богат вкус. Едрите бразилски ядки съдържат огромно количество селен, който играе важна роля за окислителните процеси в организма. Знаете ли, че само една ядка съдържа 95 mcg селен, което се равнява на 2 пъти повече от необходимата Ви дневна доза? Нашият организъм използва селена за производството на имунни T-клекти и подпомага за баланса на чревната флора. Селенът може да потиска патогенните бактерии. Важното е да не прекалявате с тях обаче. Прекаленият прием на селен може да окаже негативно влияние върху Вашето здраве. Нуждаете се само от една шепа ядки на всеки няколко дни, за да си осигурите необходимите количества селен.

Други храни, богати на селен, са: риба тон, телешко, риба треска, раци, стриди, пиле, пуйка, цялото пшенично брашно и чесън.

Киви

Кивито ще ви помогне на тялото ви да бъде по-устоичиво на болести.Един сочен зелен плод, който се нарежда на първо място по съдържание на витамин С. Кивито ще помогне на тялото Ви да бъде по-устойчиво на болести. Освен това този плод поддържа силна имунната Ви система. Повечето хора чакат да се проявят първите признаци на инфекция, за да започнат да приемат витамин C. При наличието на настинка големите дози витамин С могат да намалят продължителността и тежестта й. Дневната препоръчителна доза е между 75-90 mg. Знаете ли, че Витамин С се разпада лесно от топлина и вода? За целта ако искате да си го набавите чрез храната, трябва да я консумирате сурова или варена.

Други източници на витамин C: папая, чушки, броколи, брюкселско зеле, цитрусови плодове, ягоди, листни зеленчуци, пъпеш.