Един тропически плод, който е изключително вкусен, сладък и при това много полезен. Без проблем можете да го намерите на българския пазар. В края на 15-ти век Христофор Колумб опитва за пръв път папаята и от тогава и дава името “плодът на ангелите".
Здравословните качества на папаята са:
- намалява риска от чернодробни заболявания
- има антибиотично действие и е полезна при вирусни заболявания
Папаинът, който се съдържа в папаята, помага при:
- лечение на язви
- намалява отоците
- сваля високата температура
- помага за заздравяване на рани след операция
Какво ще кажете за Папаята в диетата?
С две думи сме ЗА тази идея. Папаята може да помогне за изхвърлянето на токсините от организма и за подобряването на храносмилането. Този изкусителен плод има умерен гликемичен индекс (59) и нисък гликемичен лоудинг (2). Папаинът, който се съдържа в папаята, подпомага да се разградят храните, богати на белтъчини, като например месо, яйца, сирена, риба и ядки. Но имайте предвид, че папаята все пак е сладък плод, така че не прекалявайте с нея по време на диета.
Кои са другите полезни свойства на този уникален плод, наречен Папая?
- Папаята е богата на фибри и оказва благоприятно въздействие за снижаване на високите нива на холестерол. Влакната имат свойството да държат канцерогенните токсини далеч от здравите клетки в дебелото черво и по този начин се намалява рискът от рак на дебелото черво.
- Папаята е богата на хранителни вещества, богати на антиоксиданти, като каротин, ликопен, витамини С, Е и А, флавоноиди. Също така в състава си има витамини от В групата: фолиева(B9) и пантотенова киселина (B5); минералите калий и магнезий; фибри. Тази комбинация от витамини може да поддържа сърдечно-съдовата система в много добра форма, както и да защитава човешкото тяло от образуване и развитие на ракови клетки. Витамините също така работят в подкрепа на по-здрава имунна система и по този начин се предотвратяват повтарящи се ушни инфекции, настинки и грип.
Знаете ли, че в природата, за да се продължи нов живот, всичко най-ценно е запазено в семенцата. И в този ред на мисли ще обърнем малко внимание и на малките черни топченца, приличащи на черен хайвер, които обикновено биват изхвърлени заедно с корите на папаята. Въпреки че семената могат да бъдат неприятни за консумация, тъй като имат остър и пиперлив вкус, те имат по-силни лечебни свойства и от ядливата част на папаята.
- елиминират чревните паразити
- стимулират и подпомагат детоксикацията на черния дроб
- предпазват бъбреците от токсино-индуцирана бъбречна недостатъчност
- стимулират сексуалната активност и действат като афродизиак
- могат да балансират завишената киселинност в организма при хранене
- имат антибактериални свойства и са ефективни при борбата с Е. коли (Е. Coli), Салмонела (Salmonella) и стафилококови инфекции (Staphylococcus).
- действат успокояващо при възпалени хемороиди, като редовната консумация на папая води до тяхното намаляване или пълно изчезване
Знаете ли, че …
Папаята съдържа повече количество бета-каротин от това в морковите. Също така има повече витамин C, отколкото в кивито. Освен изброените витамини, папаята е богата на калий, магнезий и калций и се явява един от най-алкалните плодове, познати на човечеството в наши дни. И не на последно място по важност, папаята съдържа аргинин, който е жизнено необходима аминокиселина, която активира HGH хормона, участващ във възстановяването на увредените тъкани, както и при образуването на нови клетки в черния дроб, мускулите и костите. За по-добро храносмилане опитайте и Артишок и Папая от Sanct Bernhard.
Principle |
Хранителен Стойност |
%ПДП |
Енергия |
39 Kcal |
2% |
Въглехидрати |
9,81 грама |
7,5% |
Протеин |
0,61 гр |
1% |
Мазнини |
0.14 гр |
0.5% |
Холестерол |
0 мг |
0% |
Фибри |
180 гр |
4,5% |
Витамини |
|
|
Фолати |
38 µg |
9,5% |
Ниацин |
0.338 мг |
2% |
Пантотенова киселина |
0,218 мг |
4% |
пиридоксин |
0.019 мг |
1,5% |
Рибофлавин |
0.032 мг |
2,5% |
Тиамин |
0.027 мг |
2% |
Витамин А |
1094 IU |
36% |
Витамин С |
61,8 мг |
103% |
Витамин Е |
0.73 мг |
5% |
Витамин К |
2.6 µg |
2% |
Електролити |
|
|
Натриев |
3 мг |
0% |
Калий |
257 мг |
5% |
Минерали |
|
|
Калций |
24 мг |
2,5% |
Желязо |
0.10 мг |
1% |
Магнезий |
10 мг |
2,5% |
Фосфор |
5 мг |
1% |
Цинк |
0.07 мг |
0.5% |
Фито-нутриенти |
|
|
Carotene-ß |
276 мкг |
** |
Crypto-xanthin-ß |
761 µg |
** |
Lutein-zeaxanthin |
75 µg |
** |