-
Вашата количка е празна!

Съдържание на статията "Какво знаем за папаята?"
Един тропически плод, който е изключително вкусен, сладък и при това много полезен. Без проблем можете да го намерите на българския пазар. В края на 15-ти век Христофор Колумб опитва за пръв път папаята и от тогава и дава името “плодът на ангелите".
Здравословните качества на папаята са:
намалява риска от чернодробни заболявания
- има антибиотично действие и е полезна при вирусни заболявания
Папаинът, който се съдържа в папаята, помага при:
- лечение на язви
- намалява отоците
- сваля високата температура
- помага за заздравяване на рани след операция
Какво ще кажете за Папаята в диетата?
С две думи сме ЗА тази идея. Папаята може да помогне за изхвърлянето на токсините от организма и за подобряването на храносмилането. Този изкусителен плод има умерен гликемичен индекс (59) и нисък гликемичен лоудинг (2). Папаинът, който се съдържа в папаята, подпомага да се разградят храните, богати на белтъчини, като например месо, яйца, сирена, риба и ядки. Но имайте предвид, че папаята все пак е сладък плод, така че не прекалявайте с нея по време на диета.
Кои са другите полезни свойства на този уникален плод, наречен Папая?
- Папаята е богата на фибри и оказва благоприятно въздействие за снижаване на високите нива на холестерол. Влакната имат свойството да държат канцерогенните токсини далеч от здравите клетки в дебелото черво и по този начин се намалява рискът от рак на дебелото черво.
- Папаята е богата на хранителни вещества, богати на антиоксиданти, като каротин, ликопен, витамини С, Е и А, флавоноиди. Също така в състава си има витамини от В групата: фолиева(B9) и пантотенова киселина (B5); минералите калий и магнезий; фибри. Тази комбинация от витамини може да поддържа сърдечно-съдовата система в много добра форма, както и да защитава човешкото тяло от образуване и развитие на ракови клетки. Витамините също така работят в подкрепа на по-здрава имунна система и по този начин се предотвратяват повтарящи се ушни инфекции, настинки и грип.
Знаете ли, че в природата, за да се продължи нов живот, всичко най-ценно е запазено в семенцата. И в този ред на мисли ще обърнем малко внимание и на малките черни топченца, приличащи на черен хайвер, които обикновено биват изхвърлени заедно с корите на папаята. Въпреки че семената могат да бъдат неприятни за консумация, тъй като имат остър и пиперлив вкус, те имат по-силни лечебни свойства и от ядливата част на папаята.
- елиминират чревните паразити
- стимулират и подпомагат детоксикацията на черния дроб
- предпазват бъбреците от токсино-индуцирана бъбречна недостатъчност
- стимулират сексуалната активност и действат като афродизиак
- могат да балансират завишената киселинност в организма при хранене
- имат антибактериални свойства и са ефективни при борбата с Е. коли (Е. Coli), Салмонела (Salmonella) и стафилококови инфекции (Staphylococcus).
- действат успокояващо при възпалени хемороиди, като редовната консумация на папая води до тяхното намаляване или пълно изчезване
Знаете ли, че …
Папаята съдържа повече количество бета-каротин от това в морковите. Също така има повече витамин C, отколкото в кивито. Освен изброените витамини, папаята е богата на калий, магнезий и калций и се явява един от най-алкалните плодове, познати на човечеството в наши дни. И не на последно място по важност, папаята съдържа аргинин, който е жизнено необходима аминокиселина, която активира HGH хормона, участващ във възстановяването на увредените тъкани, както и при образуването на нови клетки в черния дроб, мускулите и костите. За по-добро храносмилане опитайте и Артишок и Папая от Sanct Bernhard.
Principle | Хранителен Стойност | %ПДП |
Енергия | 39 Kcal | 2% |
Въглехидрати | 9,81 грама | 7,5% |
Протеин | 0,61 гр | 1% |
Мазнини | 0.14 гр | 0.5% |
Холестерол | 0 мг | 0% |
Фибри | 180 гр | 4,5% |
Витамини | ||
Фолати | 38 µg | 9,5% |
Ниацин | 0.338 мг | 2% |
Пантотенова киселина | 0,218 мг | 4% |
пиридоксин | 0.019 мг | 1,5% |
Рибофлавин | 0.032 мг | 2,5% |
Тиамин | 0.027 мг | 2% |
Витамин А | 1094 IU | 36% |
Витамин С | 61,8 мг | 103% |
Витамин Е | 0.73 мг | 5% |
Витамин К | 2.6 µg | 2% |
Електролити | ||
Натриев | 3 мг | 0% |
Калий | 257 мг | 5% |
Минерали | ||
Калций | 24 мг | 2,5% |
Желязо | 0.10 мг | 1% |
Магнезий | 10 мг | 2,5% |
Фосфор | 5 мг | 1% |
Цинк | 0.07 мг | 0.5% |
Фито-нутриенти | ||
Carotene-ß | 276 мкг | ** |
Crypto-xanthin-ß | 761 µg | ** |
Lutein-zeaxanthin | 75 µg | ** |